WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica

Camerabeelden opslaan op NAS

3 minuten lezen

nas camera server

Door camerabeelden op een NAS te bewaren blijven de beelden volledig in eigen handen. Daarnaast heb je geen maandelijkse abonnementskosten maar alleen eenmalige aanschafkosten. Ook ondersteund een NAS camerasysteem allerlei geavanceerde functies zoals persoonsherkenning, voertuigherkenning en gezichtsherkenning.

Een ander voordeel van beelden opslaan op een eigen NAS is dat je geen snelle internetverbinding nodig hebt. De beelden blijven namelijk binnen het eigen netwerk, in tegenstelling tot cloud camera's die alles uploaden en bewaren bij de cloud provider.

Daarnaast kan je natuurlijk de camerabeelden bekijken met een app op je smartphone en in de webbrowser. Op deze pagina kom je te weten hoe eenvoudig het is om een NAS als camera server te gebruiken.

Camerabeelden opslaan op NAS

Voor het camerasysteem heb je een NAS van Synology of QNAP nodig. Alleen deze merken hebben namelijk camerabewaking software beschikbaar (zie onderstaand overzicht). Daarnaast kan je speciale harde schijven voor camerasystemen gebruiken.

Er zijn twee keuzes voor camerabewaking software op een NAS: Surveillance Station en QVR Pro. Deze zijn eenvoudig te installeren op de NAS in het "Package Center" (bij Synology) of "App Center" (bij QNAP).

Vergelijk Surveillance Station en QVR Pro:

(Scroll horizontaal ↔)
Surveillance StationQVR Pro
Beschikbaar op

Synology

QNAP

Aantal gratis camera's toevoegen (per NAS)

Eerste 2 camera's gratis (zonder licentie)

Eerste 8 camera’s gratis (zonder licentie)

Kosten extra camera toevoegen1 extra camera: € 61
4 extra camera's: € 224
1 extra camera: € 61
4 extra camera's: € 229
8 extra camera's: € 423
Maximaal aantal camera's per NAS

Tot 150 cameras (verschilt per NAS)

Tot 128 cameras (verschilt per NAS)

Bekijk IP camera's voor Synology Surveillance Station

Bekijk IP camera's voor QNAP QVR Pro

Met bovenstaande software kan je alle camera's in één programma beheren en bekijken op de NAS. De camerabeelden kunnen continu opgenomen worden, maar ook bijvoorbeeld alleen bij beweging of tussen bepaalde uren.

Omdat de beelden opgeslagen worden op de eigen harde schijven in de NAS werkt het camerasysteem zonder abonnementskosten. Bij 1 of 2 camera's is Surveillance Station helemaal gratis te gebruiken. Tot en met 8 camera's kan je QVR Pro gratis gebruiken.

Camera verbinden met NAS

In Surveillance Station en QVR Pro kan je IP camera's in het lokale netwerk opzoeken en toevoegen aan het camerasysteem. Hiervoor moet dus eerst de camera verbonden worden met het (wifi) netwerk. Hoe dit moet verschilt per fabrikant en staat uitgelegd in de handleiding van de camera.

Hierna kan de IP camera op het netwerk gevonden worden door de NAS. Bekijk onderstaande afbeelding maar.

camera verbinden nas

De camera kan niet automatisch gevonden worden als het in een ander netwerk zit dan de NAS. Vaak kan je de camera handmatig toevoegen door het IP adres op te geven in de "Add Camera Wizard".

Niet alle camera's worden ondersteund door Surveillance Station of QVR Pro. Vooral camera's die afhankelijk zijn van de cloud (zoals Google Nest Cam) zijn niet te koppelen aan een NAS. Kijk dus even naar de beste IP camera's voor NAS die compatible zijn met Surveillance Station en/of QVR Pro.

Als de camera ONVIF, RTSP of HTTP ondersteund kan het vrijwel altijd toegevoegd worden aan de NAS. Bij RTSP en HTTP is dit alleen beperkt tot het beeld. Als ONVIF ondersteund wordt kan je ook andere functies op de NAS gebruiken, zoals bijvoorbeeld de camera richten met pan / tilt / zoom.

Welke NAS voor camerasysteem?

Alleen een NAS van Synology en QNAP is geschikt om als camera server te gebruiken. Synology wordt meestal als de beste keuze gezien, omdat zij marktleider zijn op het gebied van NAS systemen. Daarintegen kan QNAP's QVR Pro tot 8 camera's gratis gebruikt worden.

Voor een klein camerasysteem kan een kleine NAS met ruimte voor 1 à 2 harde schijven genoeg zijn. Bekijk deze NAS systemen geschikt voor camerabeveiliging:

Als je meerdere camera's hebt is een grotere NAS beter omdat deze meer opslagruimte biedt. Ook zijn er dan meer RAID mogelijkheden zodat je data niet verliest nadat een schijf defect raakt.

Bekijk alle NAS systemen van QNAP of Synology.

Welke harde schijven?

Er zijn speciale harde schijven ontwikkeld voor camerasystemen. Een camerasysteem is namelijk continu bezig met het opslaan van camerabeelden op de harde schijf. Dit is een ander soort belasting dan bij regulier gebruik. Deze speciale harde schijven zijn geoptimaliseerd voor camerasystemen.

Bereken hoeveel GB ruimte je nodig hebt voor het camerasysteem. Let hierbij op het video formaat dat je selecteert. Door H.265 te gebruiken kan je een hoop opslagruimte besparen, zonder beeldkwaliteit te verliezen.

Bekijk deze harde schijven speciaal ontworpen voor camerabewaking: