WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Wat is het bereik van Wifi?

6 minuten lezen

Het bereik van wifi is soms lastig in te schatten. Wat heb je precies nodig om jouw wifi bereik uit te breiden? Zal een extra wifi router of repeater voldoende bereik geven? Op deze pagina staat alle informatie om antwoord te geven op deze vragen.

Wifi bereik kan op elke locatie geoptimaliseerd worden. Het meeste bereik uit je wifi halen kan bijvoorbeeld door de juiste antennes en beste wifi kanalen te gebruiken. Met deze simpele maatregelen kan het wifi al flink verbeterd worden. Let ook op stoorzenders in huis die het wifi bereik verminderen.

Normaal bereik van een wifi router

Bijna elk huishouden heeft wel een draadloos netwerk dat wordt uitgezonden door een wifi router (dat is een router en wifi access point in één). Deze wifi router heb je vaak van jouw internet provider gekregen.

Het wifi bereik komt natuurlijk vaak net niet ver genoeg. Daarom overweeg je misschien om een andere wifi router met groot bereik te nemen. Maar hoe ver is het bereik van wifi normaal gesproken eigenlijk?

Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver. Buitenshuis komt het signaal verder. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal. Uiteindelijk zal de verbinding verbreken.

wifi bereik in meters overzicht

Bovenstaande afbeelding laat een proefmeting zien van een huis dat gebouwd is in de jaren 70. De afstand van de wifi router op zolder is op verschillende plekken gemeten. Gemiddeld is het wifi goed genoeg op een afstand van 8 meter. Dit huis heeft houten vloeren.

Binnen nieuwere huizen haalt het wifi signaal de 8 meter soms niet. Dat kan komen door het materiaal dat in de vloeren en muren is gebruikt. Een vloer van gewapend beton blokkeert het wifi signaal veel meer dan een vloer van houten balken. Dat komt omdat gewapend beton vol met metaal zit, dat het signaal gedeeltelijk tegenhoud. Daarom heb je in een nieuwbouwhuis op zolder geen wifi bereik (of erg slecht) als de wifi router beneden staat.

Het bereik in meters van een wifi router hangt dus sterk af van de omgeving. Staat er niets tussen jou en de router? Dan kan je makkelijk op een afstand van 30 meter goed wifi hebben. In een ouder huis met houten vloeren heb je gemiddeld tot 8 meter een goed wifi bereik. Bij nieuwbouw ligt deze afstand vaak rond de 5 meter.

Bekijk hoe je soms gratis het wifi bereik kunt vergroten.

Hoeveel meer bereik geeft een Wifi Versterker?

Een wifi versterker (ook wel repeater of extender genoemd) beschikt over vrijwel dezelfde technieken als de wifi router van je provider. Het heeft namelijk dezelfde antennes en zend op dezelfde sterkte uit. Daarom is het bereik van een wifi versterker ongeveer gelijk aan de afstand die de wifi router hierboven biedt: gemiddeld 8 meter (en in een nieuwbouwhuis 5 meter).

Bekijk en vergelijk de top wifi versterkers.

De plaats van een wifi versterker is belangrijk voor het beste resultaat. De versterker moet de wifi signalen namelijk goed kunnen ontvangen, en dus binnen een goed bereik staan van het bestaande wifi netwerk. De repeater kan het wifi daarom niet met de volledige 8 meter uitbreiden. Bekijk de afbeelding hieronder maar.

bereik wifi versterker

Daarnaast hebben wifi versterkers ook nadelen, zoals vertraging en storing. Lees alles over wifi versterkers.

Zoek je naar een betrouwbaardere oplossing? Bekijk eens naar deze manieren om het wifi bereik te vergroten:

Groter bereik met 2.4 GHz dan bij 5 GHz Wifi

Met de 2.4 GHz frequentie heb je een verder bereik. Dit komt omdat lagere frequenties makkelijker door gebouwen heen gaan. De 2.4 GHz wifi dringt dus beter door de muren en vloeren van jouw huis dan wanneer je de 5 GHz frequentie gebruikt.

In de praktijk staat hier tegenover dat het op de 2.4 GHz frequentie vaak veel drukker is. Dat komt omdat de 2.4 GHz minder kanalen beschikbaar zijn, en vrijwel alle draadloze apparaten op die frequentie werken.

Als andere wifi netwerken (of draadloze apparaten) op dezelfde frequentie werken als jouw access point, heb je last van storing. Het gevolg hiervan is dat het bereik minder wordt. Bij de 5 GHz heb je daar vrijwel nooit last van, omdat daar veel meer vrije ruimte beschikbaar is.

Gemiddeld is het 5 GHz wifi signaal 15% minder sterk dan de 2.4 GHz. Dit kunnen net de enkele meters bereik zijn die je mist, zoals voor de zolder.

Het wifi kanaal heeft ook invloed op het bereik. Een bonded channel zorgt er namelijk voor dat het signaal minder ver komt. Voor het bereik is het dus beter om de standaard kanaalbreedte te gebruiken.

Daarnaast kan een rustiger kanaal het bereik soms flink vergroten. Bekijk wat het beste wifi kanaal is in jouw omgeving.

Wifi antennes met verschillend bereik

Het bereik van een wifi antenne verschilt per soort. Een richtantenne heeft namelijk een verder bereik dan een standaard omni antenne. Dat komt omdat de richtantenne alle energie naar één richting stuurt, in plaats van naar alle kanten.

Daarnaast hebben wifi antennes een dBi waarde. Hiermee optimaliseer je het wifi bereik voor elke locatie. De dBi waarde geeft aan in hoeverre de antenne zich focust op een gebied. Het bereik van een wifi antenne met een hogere dBi komt horizontaal gezien verder. Verticaal gezien neemt het bereik af. Bekijk de afbeelding hieronder maar.

wifi antennes verschillend bereik

Antennes met een hogere dBi waarde zijn dus vooral handig om op een enkele verdieping het wifi bereik te vergroten. In een flat is het niet nodig om het wifi signaal naar de boven- en onderburen te zenden. Door een antenne met hogere dBi waarde te gebruiken focus je het signaal alleen op jouw verdieping, waardoor het bereik verder komt. Een andere plek waar een antenne met hogere dBi goed ingezet kan worden is buiten.

Bekijk het verschil in bereik tussen wifi antennes.

Maximaal wifi bereik buiten en binnen

Buiten heeft wifi een veel verder bereik dan binnen. Binnen heeft het wifi namelijk last van obstakels zoals muren en vloeren. Dat gaat ten kosten van de kwaliteit van het signaal. Daarom haal je binnen tot gemiddeld 8 meter een goed bereik.

wifi bereik buiten en binnen

Buiten zijn er veel minder obstakels, waardoor het wifi bereik tot 40 meter afstand goed is. Daarnaast is buiten een perfecte plek om een antenne met hogere dBi waarde te gebruiken. Hiermee kan het bereik tot wel 70 meter goed zijn. Probeer de antenne een beetje hoog te plaatsen voor het meeste bereik: het wifi signaal trekt zich namelijk naar de grond toe.

Wifi bereik over grote afstand

Over allerlei afstanden kan je wifi krijgen. Voor elke afstand is er een oplossing. Zo kan je ook wifi krijgen in bijvoorbeeld de schuur, camping of het moestuintje een kilometer verderop. Let wel op dat het bij de grotere afstanden van belang is dat de antennes elkaar kunnen zien. Het is in sommige gevallen dus nodig om de antenne hoog op te hangen.

Wifi tot 500 meter

Is er tussen de twee locaties elektriciteitsbedrading aangelegd? Dan kun is de beste oplossing om het wifi uit te breiden via het stopcontact. Dit zorgt voor een betrouwbare verbinding, en je hebt geen last van eventuele obstakels of slecht weer. Deze oplossing kan tot maximaal 500 meter het signaal overbrengen.

Als er geen elektriciteitsbedrading aanwezig is kun je onderstaande oplossing gebruiken.

Wifi tot 15+ km

Om op grotere afstanden wifi bereik te realiseren heb je speciale antennes nodig. Deze antennes moeten naar elkaar gericht staan én elkaar kunnen zien. Bekijk de afbeelding hieronder maar.

point-to-point wifi verbinding

Bekijk hoe je een point-to-point verbinding kunt maken tot 15+ km.

Wat verminderd het Wifi bereik?

Het wifi bereik wordt door verschillende bronnen beïnvloed. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

Obstakels
Alles wat tussen jou en het access point staat verminderd het wifi bereik. Het materiaal is hierbij van belang. Is het obstakel van een metaal? Dan zal het bereik flink verminderen. Gemiddeld verminderen vloeren en muren het wifi bereik met 5 tot 10% (3 tot 6 dBm).

Interferentie
Wifi werkt op een bepaalde frequentie. Deze frequentie wordt ook wel het kanaal genoemd. Zijn er veel wifi netwerken in de buurt die hetzelfde kanaal gebruiken? Dan heb je last van storing. Hierdoor verminderd het wifi bereik aanzienlijk. Bij veel storing heb je namelijk een beter signaal nodig.

Bekijk hoe je stoorzenders kunt verwijderen.

Ook andere apparaten kunnen voor storing zorgen. Denk onder andere aan:

  • bewegingssensoren (bijv. alarmsysteem)
  • magnetron (die aan staat)
  • draadloze apparaten, zoals: koptelefoon, camera, (game) controller, draadloze huistelefoon, draadloze deurbel, babyfoon, draadloze lichtschakelaar etc.

Vochtigheid
Wifi bereik over grote afstanden gaat door de buitenlucht heen. Vocht (zoals regen, mist, etc.) verminderen het wifi bereik. Het signaal wordt door de waterdruppels alle kanten op gereflecteerd. Dit kan het wifi signaal onbruikbaar maken.

Mijn Wifi bereik meten

Het wifi bereik kan je eenvoudig meten met een app zoals Wifi Analyzer. Download gratis applicaties voor:

Bekijk hoe je het wifi kunt meten, scannen en verbeteren.