WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Internet op zolder

3 minuten lezen

zolderkamer

In de meeste woningen komt het wifi bereik niet tot zolder. Soms is het mogelijk om dit probleem met kleine verbeteringen op te lossen.

Vaak staat de router simpelweg te ver van zolder. Daarnaast wordt het wifi signaal verzwakt door tussenliggende obstakels zoals vloeren, isolatie en meubels. In dat geval is een wifi versterker nodig. Maar welke?

Op deze pagina kom je te weten hoe je voor goed wifi (en/of bekabeld internet) op zolder kunt zorgen.

Wifi op zolder verbeteren

Als het wifi bereik nét niet goed genoeg is op zolder, of bijvoorbeeld soms wegvalt, is de eerste stap om het bereik te verbeteren. Een paar eenvoudige optimalisaties kunnen het signaal soms al genoeg verbeteren zodat het probleem opgelost is.

Bekijk alle manieren om het wifi signaal te verbeteren.

In veel gevallen is na de verbeteringen toch nog een wifi versterker nodig om op zolder voor genoeg bereik te zorgen. Hieronder worden alle mogelijkheden beschreven.

Beste oplossing voor internet op zolder

Powerline wifi is voor de meeste woningen de beste oplossing om op zolder goed wifi (en/of bekabeld internet) te krijgen. Met powerline wifi kun je namelijk van elk stopcontact in huis een wifi toegangspunt maken, zodat je dus in elke kamer uitstekend draadloos internet hebt. Het is ook mogelijk om apparaten met een netwerkkabel aan te sluiten op de powerline adapter, om zo verbinding te maken met internet.

Powerline is de beste oplossing omdat de adapters via de elektriciteitsbekabeling een goede verbinding met de router kunnen maken. Dankzij deze bekabelde verbinding kan het wifi verkeer zonder obstakels of storing razendsnel doorgestuurd worden naar de router. Dit zorgt dus voor een zeer snel en betrouwbaar wifi netwerk. Lees meer over powerline wifi en hoe dit werkt.

Naast powerline zijn er nog meer soorten wifi versterkers verkrijgbaar. Lees verder om de beste wifi versterker voor jouw woning te kiezen.

Doe eerst deze test

Om een goede afweging te maken tussen alle oplossingen moet er getest worden of het wifi signaal goed genoeg door de verdiepingen van de woning kan komen. Dit kun je controleren met de volgende test.

Meet eerst de signaalsterkte van je huidige wifi netwerk is op de eerste verdieping. Is dit meer (slechter dan) -67 dBm? Dan komt het signaal niet genoeg door de verdieping heen. Bekijk in dat geval deze oplossingen en sla mesh wifi en ouderwetse wifi versterkers over.

Is de signaalsterkte van je huidig wifi netwerk op de eerste verdieping minimaal -67 dBm? Doe dan nu de volgende test:

Maak (met je telefoon) een wifi hotspot aan en plaats deze op de eerste verdieping. Deze wifi hotspot kan een telefoon zijn die als wifi hotspot is ingesteld, maar bijvoorbeeld ook een (oude) wifi router. Meet nu de signaalsterkte op zolder met een andere telefoon.

Is de signaalsterkte op zolder minimaal -67 dBm? Dan komt het sterk genoeg door de tweede verdieping heen en zijn ook de volledig draadloze oplossingen hieronder mogelijk.

Zonder kabel trekken

Blijkt uit de test dat het signaal sterk genoeg door de verdieping heen komt? Dan kan een volledig draadloze oplossing, zoals een wifi versterker of mesh wifi, goed werken. Hiermee zorg je voor goed wifi op zolder, zonder kabels te trekken.

Bekijk alle wifi versterkers of bekijk de beste mesh wifi systemen.

De wifi versterker is de goedkoopste oplossing en ook erg eenvoudig te installeren. Wifi versterkers hebben wel een groot nadeel: ze zorgen namelijk voor vertraging door het kanaal bezet te houden. Hierdoor heb je last van een trager wifi netwerk van minder kwaliteit. Daarom zijn wifi versterkers minder geschikt voor bijvoorbeeld videobellen, streamen en gelijktijdig gebruik door meerdere personen.

Een andere volledig draadloze oplossing is mesh wifi. Een mesh netwerk bestaat uit meerdere stations die samen voor één groot wifi netwerk zorgen. Door een apart backhaul netwerk kan mesh wifi veel hogere snelheden aan. Daarom is mesh wifi wél geschikt voor intensief gebruik zoals videobellen en streamen.

Bekijk de precieze verschillen tussen een wifi versterker en mesh wifi.

Een andere oplossing voor goed wifi op zolder zonder kabels te trekken is powerline wifi. Deze wordt hieronder beschreven.

Bekabeld internet op zolder

Blijkt uit de test dat het signaal niet (goed genoeg) door de verdieping heen komt? Of heb je liever een bekabelde internet aansluiting op zolder om bijvoorbeeld goed mee te kunnen gamen? Dan is powerline de beste en eenvoudigste manier om op zolder voor goed wifi (en/of bekabeld internet) te zorgen. Het is namelijk bij powerline niet nodig om kabels te trekken.

De laatste oplossing is om een extra wifi access point te plaatsen op zolder. Deze oplossing is iets ingewikkelder en kost ook meer tijd. Hiervoor moet namelijk een netwerkkabel getrokken worden. Bekijk hoe je een goed thuisnetwerk kunt aanleggen.