WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Overal wifi in huis

2 minuten lezen

Werkt wifi niet overal in huis even goed? Op deze pagina vertellen we hoe je snel draadloos internet in het hele huis krijgt.

Multiroom systemen zijn hiervoor zeer geschikt. Maar niet voor elk huis. Lees hoe je meer wifi toegangspunten kunt plaatsen en door het hele huis een goed wifi bereik hebt.

multiroom wifi huis

Goed wifi door het hele huis

Met multiroom wifi zorgen meerdere toegangspunten voor één groot draadloos netwerk. Deze wifi toegangspunten kun je verspreiden door het huis. Ze staan draadloos met elkaar in verbinding. Zo kunnen ze het internetverkeer doorsturen. Het is dus niet nodig om kabels te trekken. De installatie is daarom erg eenvoudig.

Meer wifi punten plaatsen

Het wifi netwerk kun je altijd verder uitbreiden door extra multiroom toegangspunten toe te voegen. De extra wifi punten zorgen dan voor één groot draadloos netwerk in het hele huis en bijvoorbeeld ook de tuin.

Voor een appartement of klein huis heb je meestal voldoende aan een set van 2 multiroom stations, een eengezinswoning 3 stations en een grote woning 4 stations of meer.

Bekijk alle multiroom wifi systemen.

Multiroom wifi is een moderne oplossing en zeer eenvoudig te installeren. Maar soms kun je toch beter voor een andere oplossing kiezen.

Test je woning voor multiroom wifi

Multiroom wifi zorgt niet altijd voor perfect wifi in het hele huis. De stations moeten namelijk wel goed met elkaar kunnen verbinden om draadloos het internetverkeer door te sturen (deze onderlinge verbinding heet het 'backhaul netwerk'). Hiervoor moeten de stations binnen een goed bereik van elkaar staan.

Controleer dus eerst of je huidige wifi signaal sterk genoeg door de vloeren en/of muren van jouw huis gaat. Dit kun je zelf meten. Blijft er een signaalsterkte van minimaal -67 dBm over? Dan kunnen de multiroom stations onderling goed verbinden en is de oplossing dus geschikt voor jouw woning.

Als er onvoldoende signaalsterkte over blijft kun je beter kiezen voor powerline wifi. Hierbij wordt het internetverkeer namelijk doorgestuurd via de elektriciteitsbedrading. Je bent dan dus niet afhankelijk van het eerder benoemde draadloze backhaul netwerk bij een multiroom oplossing.

Wil je toch het liefst een multiroom wifi systeem? Dan kun je nog kiezen voor hybride mesh. Hierbij verbinden de multiroom toegangspunten niet alleen draadloos met elkaar, maar ook via het stopcontact! (dus een combinatie van powerline wifi en multiroom)

Bekijk alle oplossingen voor een sterker wifi netwerk.

Beste manier wifi aanleggen in huis

De beste manier om overal in huis goed wifi te krijgen is door zelf het thuisnetwerk aan te leggen. Dit kost tijd en moeite, maar zorgt uiteindelijk voor het beste resultaat.

Door te zorgen voor een goed thuisnetwerk kan je eenvoudig overal in huis wifi toegangspunten plaatsen. Omdat het internetverkeer dan via de netwerkkabels doorgestuurd kan worden is het wifi netwerk niet afhankelijk van een storingsgevoelig backhaul netwerk (multiroom) of de elektriciteitsbekabeling (powerline wifi). Hierdoor haal je de hoogste snelheden en heb je de minste kans op storing. Daarom is dit de beste manier om wifi in het hele huis te krijgen.

Is dit te ingewikkeld of kost het teveel moeite? Dan is multiroom of powerline wifi de beste manier.

Sla versterkers over

Wifi versterkers zorgen niet voor één groot wifi netwerk in huis. Ze verstoren juist andere toegangspunten. Een versterker op versterker constructie werkt ook niet.

Lees meer over de nadelen van wifi versterkers.