WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Beste usb wifi adapter / dongle

2 minuten lezen

Een nieuwe wifi adapter kan zorgen voor een veel snellere verbinding. Met een usb wifi dongle kun je eenvoudig naar de laatste wifi standaard upgraden. Hierdoor krijg je vaak een sterkere en stabielere verbinding.

Soms werkt de wifi adapter in je laptop niet meer (goed). In dat geval kun je ook gebruik maken van een usb wifi adapter.

Op deze pagina zijn verschillende wifi adapters te zien: met een groot bereik, de beste en snelste, en kleine variant.

Vergelijk usb wifi adapters.

Groot bereik wifi adapters

Sommige usb wifi adapters hebben een extra groot bereik. Dat komt omdat ze beschikken over een speciale antenne met een hogere dBi waarde.

In principe geldt: hoe hoger deze dBi waarde, hoe verder het bereik. Maar dat betekent niet dat een hoge dBi antenne voor elke situatie beter is.

Lees meer over antennes met hoge dBi

Daarnaast kan je een nog groter bereik krijgen door een richtantenne te gebruiken. Dit type antenne focust al het vermogen namelijk naar één richting.

Deze wifi adapters zijn speciaal gemaakt voor een groot bereik:

Bekijk meer usb wifi adapters.

Snelle 5 GHz wifi adapters

Vaak worden wifi adapters gebruikt om de netwerkadapter van een laptop of computer te upgraden. Met een nieuwe wifi adapter op 5 GHz die over een nieuwe wifi standaard beschikt, kun je namelijk veel hogere snelheden halen.

Sommige adapters beschikken over simultaneous dual-band. Er wordt dan gelijktijdig de 2.4 en 5 GHz frequentie gebruikt, zodat er nog hogere snelheden gehaald worden.

Daarnaast beschikken snelle wifi adapters over USB 3.0, om zo de hoge doorvoersnelheid aan te kunnen.

Dit zijn de beste usb wifi adapters die zeer snel zijn:

Vergelijk alle usb wifi adapters.

Nano / mini wifi adapters

Bij laptops is een grote usb wifi adapter niet handig. Je kunt dan namelijk niet snel de laptop in een tas stoppen, en er wordt veel ruimte ingenomen op het bureau.

Met een mini wifi adapter heb je hier geen last van. Als deze usb adapter in de computer zit, steekt hij namelijk amper een halve centimeter uit.

Omdat deze wifi adapters geen volwaardige antenne hebben, is het bereik wat minder goed. Zorg daarom dat je binnen een goed bereik van het wifi zit.

Ondersteuning wifi dongles

Veel wifi dongles werken op allerlei besturingssystemen, zoals Windows, Linux en Mac OS. Maar dat is niet altijd even duidelijk aangegeven.

Windows

Vrijwel elke wifi adapter wordt ondersteund in Windows XP, 7, 8, 8.1 en 10. Soms werkt de wifi adapter niet direct, en moeten er eerst drivers geïnstalleerd worden. De laatste versie is te vinden op de website van de fabrikant. Drivers worden meestal ook meegestuurd op een cd.

Linux

Vaak staat er aangegeven door welke besturingssystemen de wifi adapter ondersteund wordt. Als dat niet het geval is, kun je dit voor Linux meestal zelf controleren.

De chipset van de usb wifi adapter is hiervoor van belang, en is vaak bij de fabrikant te achterhalen, of online te vinden. In deze lijst kun je kijken welke chipsets door verschillende Linux kernels ondersteund worden.

Mac OS

Meestal wordt er aangegeven of de wifi adapter door Mac OS wordt ondersteund. Als Mac OS er niet bij staat, maar Linux wel: dan is de kans groot dat de wifi adapter ook op Mac OS zal werken.

Als dit er niet bij staat, kun je bij de fabrikant kijken voor welke besturingssystemen er drivers te downloaden zijn.