WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Netwerk aanleggen in huis

6 minuten lezen

utp kabels

Een goed thuisnetwerk vereist een goede infrastructuur, oftewel: netwerkkabels. Dat is niet alleen belangrijk voor bekabeld internet, maar het is ook de basis om een goed wifi netwerk aan te leggen.

Het ideale netwerk is vergelijkbaar met het stroomnet in huis, waarbij er vanaf de meterkast kabels liggen naar de verschillende ruimtes van de woning. Hier zijn de stroomkabels afgemonteerd met een stopcontact. Hetzelfde wil je bij een goed thuisnetwerk, maar dan met netwerkkabels die in de ruimtes afgewerkt zijn met een UTP stopcontact.

Wil je geen kabels trekken? Bekijk de alternatieven. Waarschijnlijk is powerline dan iets voor jou. Het aanleggen van een bekabeld netwerk blijft de beste oplossing, omdat het netwerkverkeer dan over een speciaal toegewijde kabel overgebracht kan worden.

De kosten van het aanleggen van een thuisnetwerk zijn vrij beperkt. Ten eerste zijn er (optionele) basiskosten. Verder zijn de kosten per ethernetaansluiting afhankelijk van de kwaliteit van de geïnstalleerde kabel:

  • (optionele) basiskosten: €50 (inclusief patchpaneel en netwerkset met alle tools);
  • kosten per netwerkaansluiting: €9 tot €21 (inclusief 15 meter kabel en UTP wandcontactdoos)

Bekabeld thuisnetwerk aanleggen

Begin op de plek waar het internet binnen komt (bijna altijd de meterkast). Vanaf dit punt wil je het internet verspreiden door de woning.

Natuurlijk kun je hiervoor gewoon een losse netwerkkabel aanleggen naar een kamer in de woning. Hier is niets fout aan, maar dit wordt minder overzichtelijk als er meerdere losse kabels zijn aangelegd. Deze liggen dan los in de meterkast en verschillende kamers. Ook wordt om verschillende redenen voor het grootste deel een internet kabel met vaste kern gebruikt.

Om een goed bekabeld netwerk aan te leggen wordt daarom (net als in een professioneel bedrijfspand) gebruik gemaakt van een patchpaneel en UTP contactdozen. Bekijk onderstaand overzicht maar.

bekabeld thuisnetwerk aanleggen

Als het internet binnen komt gaat het eerst door de modem. De modem zet het inkomende signaal om (DSL, glasvezel, etc.) naar ethernet, zodat jouw apparaten in huis het kunnen gebruiken. Soms krijg je van de internet provider een modem en router in één.

De router heeft vaak een ingebouwde switch met meestal vier netwerkpoorten. Hierop kun je apparaten met een netwerkkabel verbinden met internet. Zo kunnen dus meerdere apparaten gebruik maken van de internetverbinding. Als de vier netwerkaansluitingen niet genoeg zijn, kun je meer aansluitingen creëren door een extra switch aan te sluiten.

Welke netwerkkabel?

Tussen de meterkast en de verschillende kamers worden dus vaste verbindingen aangelegd. Om meerdere redenen wordt hiervoor een kabel met vaste kern op rol gebruikt. De meeste huishoudens gebruiken (nog steeds) CAT5e, omdat dit het goedkoopste is.

Daarnaast zijn er nog andere verschillen tussen UTP kabels, zoals:

UTP aansluitingen maken

utp aansluiting

In de verschillende kamers in huis kun je de netwerkkabel aansluiten op de UTP wandcontactdozen. Zo is er in elke kamer een vaste UTP aansluiting waarmee apparaten een snelle en betrouwbare verbinding kunnen maken met internet. Deze apparaten (zoals een computer of PlayStation) sluit je aan door een internetkabel met soepele kern te gebruiken (ookwel patchkabel genoemd).

Er zijn ook UTP contactdozen met ingebouwde wifi. Door deze te installeren kun je ook gelijk een goed wifi netwerk aanleggen.

Patchpaneel

patchpaneel

Alle UTP kabels die naar de verschillende wandcontactdozen in huis gaan komen samen in de meterkast. Deze zou je natuurlijk direct op de router of switch kunnen aansluiten. Toch zijn er enkele redenen om hier een patchpaneel tussen te plaatsen.

Door in de meterkast een patchpaneel met wandmontage te gebruiken kun je de verbindingen netjes afwerken. Op dit patchpaneel kun je de netwerkkabel monteren die vanaf de contactdoos komt.

De wandcontactdoos kun je activeren door een patchkabel (netwerkkabel met soepele kern) aan te sluiten tussen het patchpaneel en de router (of switch). Ook kun je de poorten op het patchpaneel en de corresponderende wandcontactdozen nummeren, zodat je precies weet welke kabel naar welke kamer gaat.

UTP kabel aanleggen

loze leidingen

Bij nieuwere huizen liggen vaak genoeg loze leidingen vanaf de meterkast naar de verschillende kamers in huis. In dat geval heb je geluk, omdat dit de makkelijkste manier is om kabels naar andere verdiepingen te krijgen. Gebruik een trekveer om de kabels door de loze leidingen te trekken.

Maar vaak heb je niet zoveel geluk en moet je zelf een creatieve route vinden. Bekijk eerst eens via welke route bestaande kabels naar andere verdiepingen gaan (bijvoorbeeld via de spouwmuur, waar je dan ook de netwerkkabel door naar zolder kunt krijgen). Meestal moet je bijvoorbeeld nog een gat door de muur boren of kun je de kabel achter een holle plint aanleggen.

trekveer utp kabel

In veel (oudere) huizen is er een kleine ruimte tussen het plafond en de verdieping erboven. Deze tussenruimte is vaak toegankelijk vanuit de meterkast. Het kan daarom eenvoudig gebruikt worden als doorvoerroute naar bijvoorbeeld een drempel van een kamerdeur op de eerste verdieping. Ook hier kan een trekveer de klus veel makkelijker maken.

Let bij het aanleggen van netwerkkabels op het volgende:

  • Werk van boven naar beneden zodat het doortrekken van de kabel makkelijker gaat (dankzij zwaartekracht).
  • Netwerkkabels werken tot maximaal 100 meter goed. Als ze langer zijn wordt de kans op storing steeds groter. Moet je een langere afstand overbruggen? Dan moet er een switch tussen geplaatst worden, zodat deze het signaal ververst.
  • Zorg ervoor dat de internetkabel goed beschermd weggewerkt is en er bijvoorbeeld niet overheen gelopen kan worden. Hierdoor voorkom je slijtage aan de kabel en dus ook problemen in het thuisnetwerk.
  • Trek netwerkkabels niet door een leiding waar al elektriciteitskabels liggen. Dit kan namelijk zorgen voor storing. Als er echt geen andere manier is kan een UTP kabel met extra bescherming beter zijn. Deze biedt namelijk (enige) bescherming tegen storing.

Wifi netwerk aanleggen

Voor een professioneel wifi netwerk is de bekabelde infrastructuur zeer belangrijk. Via deze bekabelde infrastructuur kan namelijk razendsnel het wifi verkeer doorgestuurd worden naar de router. Zo heb je het snelste draadloos netwerk en de minste last van storing.

Dankzij de bekabelde infrastructuur kun je precies op de plek waar het nodig is een extra wifi access point installeren. Hierdoor kun je dus eenvoudig voor goed wifi bereik zorgen.

Nog veel slimmer is om wifi punten te installeren tijdens het aanleggen van de UTP contactdozen. Er zijn namelijk ook UTP contactdozen met ingebouwde wifi. Hiermee is het wifi access point gelijk mooi weggewerkt en kijk je niet tegen netwerk- of stroomkabels aan.

Wifi 5 snelheid (802.11ac) tot 1200 Mbps
1x Gbit LAN poort
Werkt op Power-over-Ethernet (PoE 802.3af/at)
11 mm dik (dezelfde afmetingen als een lichtschakelaar of stopcontact
Geschikt voor iedere standaard EU inbouwdoos en 86mm opbouwdoos
Wifi 5 snelheid (802.11ac) tot 1200 Mbps
3x Gbit LAN poorten
Werkt op Power-over-Ethernet (PoE 802.3af/at)
Kan ook PoE leveren op 1 van de poorten (max 13W, vereist PoE+ 802.3at als input)
15 mm
Geschikt voor iedere standaard EU inbouwdoos en 86mm opbouwdoos
Advertentie

Bekijk hoe je access points moet verdelen binnen de woning.

Onmogelijk om kabel te leggen?

In sommige gevallen is het niet mogelijk (of extreem moeilijk) om een kabel aan te leggen. Gelukkig zijn er nog andere oplossingen om goed bekabeld én draadloos internet in alle kamers te krijgen:

Internet via stopcontact (ook wifi)

Hierbij fungeert het stopcontact als een UTP kabel. Er zijn ook powerline adapters met wifi. Lees meer.

Mesh wifi

Een mesh systeem bestaat uit meerdere stations, die volledig draadloos met elkaar in verbinding staan. De stations zorgen voor een naadloos wifi-netwerk, maar apparaten kunnen ook met een ethernetkabel op een mesh-station worden aangesloten. Hierdoor is het trekken van een UTP kabel naar die ruimte niet nodig. Lees meer.

Deze oplossingen zijn alleen duurder dan een eenvoudige netwerkkabel. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor storing, waardoor ze minder goed werken. Hier staat tegenover dat de installatie erg eenvoudig is.

Wat te doen bij problemen?

Ervaar je problemen met het bekabeld internet? Het is belangrijk dat je altijd de verbinding test met een kabeltester. Zo weet je zeker dat alle aders goed contact maken én in de juiste volgorde zijn aangesloten.

Vooral wanneer je ervoor gekozen hebt om een soepele netwerkkabel te gebruiken tussen het patchpaneel en de wandcontactdoos kun je last hebben van problemen. De soepele kern bestaat namelijk uit allemaal losse draadjes, die perongeluk doorgesneden kunnen worden bij het monteren van de kabel op de aansluiting. Hierdoor moet soms het aansluiten een paar keer opnieuw gedaan worden tot de verbinding werkt. Een kabeltester is hierbij onmisbaar. Maar beter is natuurlijk om voor deze verbinding een stugge kabel te gebruiken (zoals hier aangegeven is).

UTP kabel testen met de kabeltester:

  1. Sluit beide kanten van de kabel aan op de kabeltester.
  2. Zet de kabeltester aan.
  3. Kijk of de lampjes één voor één aan gaan (oplopend van 1 naar 8).

Als de lampjes niet van 1 naar 8 gaan, of niet alle lampjes gaan aan, dan is er iets mis met de verbinding. In dat geval moet je (een van de) uiteinden opnieuw aansluiten.

Zelf RJ45 connector monteren

rj45 connector

Het is eigenlijk niet aan te raden om zelf connectors op de netwerkkabel te monteren. Om alle 8 aders op de juiste volgorde in de connector te krijgen is namelijk best een priegelwerkje: laat staan als de kabel ook nog extra bescherming heeft. Dit kan dus nooit zo perfect als in de fabriek.

Daarom kun je altijd het best een patchkabel kopen waar reeds de RJ45 connectoren op zitten. Hiermee heb je de beste en betrouwbaarste verbinding.

Als je toch zelf een RJ45 stekker op een UTP kabel wilt zetten, kun je het best een netwerk set kopen. Hier zitten belangrijke onderdelen in zoals de krimptang, een kabeltester waarmee je uiteindelijk de kabel kunt testen en een LSA tool die je voor patch panels en UTP contactdozen kunt gebruiken. Daarnaast heb je natuurlijk losse RJ45 connectoren nodig.

Volg de instructies in dit filmpje om de RJ45 connector te monteren: