WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie

Netwerk aanleggen in huis

7 minuten lezen

utp kabels

Een goed thuisnetwerk vereist een goede infrastructuur, oftewel: kabels. Dat is niet alleen belangrijk voor bedraad internet, maar het is ook de basis van een goed wifi netwerk.

Het ideale netwerk is vergelijkbaar met het stroomnet in huis, waarbij er vanaf de meterkast kabels liggen naar de verschillende ruimtes van de woning. Hier zijn de stroomkabels afgemonteerd met een stopcontact. Hetzelfde wil je bij een goed thuisnetwerk, maar dan met netwerkkabels die in de ruimtes afgewerkt zijn met een 'UTP stopcontact'.

Op deze pagina staat hoe je zelf een professioneel thuisnetwerk kunt aanleggen.

Het is een klus met veel voldoening. Hiermee zorg je namelijk voor een zeer goed internet in huis. Erg belangrijk voor een modern huishouden! Geen last meer van storing, maar een internetverbinding van hoge kwaliteit.

Bekabeld netwerk aanleggen

Begin op de plek waar het internet binnen komt (bijna altijd de meterkast). Vanaf dit punt wil je het internet verspreiden door de woning.

Natuurlijk kun je gewoon een losse standaard netwerkkabel aansluiten op de router in de meterkast, en deze aanleggen naar een ruimte in de woning. Of gebruik een netwerkkabel op rol met soepele kern, waar je later de RJ45 connectors zelf op kunt zetten (bijv. nadat de kabel door een loze leiding is gehaald).

Het is alleen niet meer zo netjes en overzichtelijk als er meerdere losse kabels liggen in de meterkast en de kamers in huis. Daarom wordt er vaak (net als in een professioneel bedrijfspand) gebruik gemaakt van een patch panel en UTP contactdozen.

Dit is een overzicht van een professionele situatie:

overzicht patchpanel utp contactdoos

Bekijk in deze lijst van producten naar voorbeelden van artikelen die je kunt gebruiken.

Patch panel

Vanaf het patch panel in de meterkast worden netwerkkabels met vaste kern getrokken naar de verschillende ruimtes in huis. In deze ruimtes worden de netwerkkabels op UTP wanddozen bevestigd met een LSA tool.

De UTP contactdozen in de kamers kun je nu eenvoudig 'activeren' door te 'patchen'. Dat wil zeggen: een netwerkkabeltje pluggen tussen het patch panel en je router.

Vaak heeft de router onvoldoende poorten beschikbaar. Dit kun je uitbreiden door een switch op de router aan te sluiten.

Deze patch panels kun je gebruiken in de meterkast:

Wand / desktop patch panels kunnen aan de muur gemaakt worden
Goedkoper en eenvoudiger (incl. keystones)
Bevestig aan muur met wandmontage houder
Zelf opvullen met keystones

Bekijk ook in
deze lijst van producten
naar patchpanelen speciaal voor wandmontage

Bekijk hoe je de netwerkkabel bevestigd op deze patch panels.

Welke netwerkkabel?

Er zijn veel verschillende netwerkkabels beschikbaar. Bekijk hier het verschil tussen allerlei UTP kabels.

Vaste of soepele kern

Alleen tussen het patch panel en de UTP wanddozen wordt een netwerkkabel met vaste kern gebruikt (soms installatiekabel genoemd). Netwerkkabels met soepele kern zijn namelijk meestal te fragiel om hier op te bevestigen, waardoor ze soms geen goed contact maken.

Indien er al een kabel ligt met soepele kern, kun je deze proberen te gebruiken om werk te besparen. Gebruik dan wel zeker de kabeltester om de connecties te controleren.

Voor alle andere aansluitingen worden patchkabels gebruikt (zoals tussen de router en het patch panel, en vanaf de wanddoos naar het eindapparaat). Dat zijn netwerkkabels met soepele kern, en aan beide kanten reeds een RJ45 connector. Door de soepele kern heb je geen last van een kabelbreuk nadat de kabel een paar keer verplaatst is.

Kijk ook in deze lijst van producten naar kwalitatieve installatie- en patchkabels voor een lage prijs.

Alleen op kabels met een soepele kern kun je zelf een RJ45 connector monteren.

CATegorieën tegen storing

Netwerkkabels zijn er o.a. in de volgende categorieën: CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a, CAT7. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, des te beter de kabel tegen storing kan. Dat komt door de extra isolatie en mate waarin de aderparen samen gedraaid zijn.

Daarnaast kan standaard CAT5 tot maximaal 100 Mbit/s, CAT5e tot maximaal 1 Gbit/s en de overige tot maximaal 10 Gbit/s of zelfs 40 tot 100 Gbit/s.

Voor de meeste thuissituaties is CAT5e voldoende. Mocht je meer kwaliteit willen kun je CAT6 overwegen.

Extra beschermlaag tegen storing

Er zijn ook UTP kabels met een extra beschermlaag. Dit heet dan een FTP of STP kabel. Deze namen geven aan op welke manier de kabel extra beschermd is tegen storingen:

 • UTP: hierbij is géén extra bescherming;
 • FTP (F/UTP): hierbij beschermd één extra folie alle aders tegen storingen;
 • STP (S/UTP): hierbij wordt elk aderpaar beschermd met extra folie (dus 4x) tegen storingen;
 • S/FTP (SSTP): zowel FTP als STP bescherming.

Kijk ook in deze lijst van producten naar enkele kwalitatieve netwerkkabels van 100% koper (CU), CAT7 en met S/FTP bescherming voor een lage prijs.

In de meeste gevallen is een standaard UTP kabel geschikt. Wil je de hoogste bescherming tegen storing, kies dan voor STP of S/FTP kabels.

Gemixte kabels = lagere kwaliteit

Het internet signaal gaat door de kern van de kabel. Deze kern kan van verschillende materialen zijn gemaakt (vaak om kosten te besparen):

 • 100% koper (CU): met een 100% kopere kabel zorg je voor een verbinding van betere kwaliteit;
 • IJzer met koper laagje (CCS of CCF): deze kabels zijn van slechte kwaliteit en hebben veel last van verstoring. Daarom niet aan te raden;
 • Aluminium met koper laagje (CCA): voor thuissituaties zijn deze kabels vaak van voldoende kwaliteit.

Kijk ook in deze lijst van producten naar kwalitatieve netwerkkabels voor een lage prijs.

Hoe kun je controleren of de UTP kabel volledig van koper is? Je kunt de gestripte kern even verwarmen met vuur van bijvoorbeeld een aansteker. Als de kern na een paar seconden buigt of breekt is het niet van 100% koper maar van aluminium (CCA).

UTP kabel aanleggen

Bij het aanleggen van een UTP kabel is het handig om van te voren te bekijken wat de slimste en makkelijkste route is. Kijk bijvoorbeeld eerst naar loze leidingen.

Loze leidingen aanwezig

loze leidingen

In nieuwere huizen liggen vaak genoeg loze leidingen vanaf de meterkast naar de verschillende ruimtes. Dit is de makkelijkste manier om kabels naar andere verdiepingen te krijgen.

Trek netwerkkabels niet door een leiding waar al elektriciteitskabels liggen. De kans op storing is dan zeer groot.

Gebruik een trekveer om de kabels door de loze leidingen te trekken. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe je de netwerkkabel kunt vastmaken aan een kunststof trekveer. Dit kun je eventueel verstevigen met een klein stukje duct tape.

trekveer utp kabel

Geen loze leidingen

Geen loze leidingen in de meterkast? In dat geval moet je een creatieve route vinden, zoals bijvoorbeeld via: geboorde gaten, kabelgoten en achter holle plinten. Of bekijk eens via welke route de elektriciteitskabels naar andere verdiepingen gaan.

In veel (oudere) huizen is er een kleine ruimte tussen het plafond van de begane grond en de vloer van de eerste verdieping. Deze tussenruimte is vaak toegankelijk vanuit de meterkast. Het kan daarom eenvoudig gebruikt worden als doorvoerroute naar bijvoorbeeld een drempel van een kamerdeur op de eerste verdieping.

Een trekveer maakt deze klus vaak veel makkelijker.

Let op tijdens het aanleggen van netwerkkabels:

 • Trek netwerkkabels niet door een leiding waar elektriciteitskabels liggen. De kans op storing is dan zeer groot;
 • Netwerkkabels werken tot maximaal 100 meter goed. Als ze langer zijn wordt de kans op storing steeds groter.

LSA tool gebruiken

Voor het bevestigen van de UTP kabel op het patch panel en de wanddoos gebruik je een LSA tool. Let hierbij op dat de categorie kabel overeenkomt met de categorie patch panel en contactdoos. Je weet dan zeker dat de kabel geschikt is.

Een UTP kabel bestaat uit 8 dunne draden (aders) die allemaal een eigen kleur hebben. De aders zijn in paren van 2 gewikkeld: oranje met oranje/wit, bruin met bruin/wit, blauw met blauw/wit en groen met groen/wit.

Bij het bevestigen moet het kabeltje met de juiste kleur op de juiste plek gedrukt worden met de LSA tool. Op het product staan altijd aanwijzingen over waar je de kleuren moet plaatsen. Zie deze afbeeldingen en onderstaande tekst:

utp kabel op contactdoos

lsa tool gebruiken

Merk op dat de kleuren van de kabeltjes overeenkomen met de kleuren naast de rood omcirkelde 'B'. Er zijn namelijk twee varianten beschikbaar: 568A en 568B. Volg de aanwijzingen voor 568B.

Nu het patch panel en de UTP contactdozen geïnstalleerd zijn, kun je een eindapparaat (zoals desktop of PS4) aansluiten op de UTP contactdoos met een patchkabel.

Wifi netwerk aanleggen

Voor een goed wifi netwerk is de bekabelde infrastructuur juist zeer belangrijk.

Op deze bekabelde infrastructuur kan namelijk een wifi access point aangesloten worden, die zorgt voor extra wifi dekking. Dat is nu zeer eenvoudig, omdat er een netwerkaansluiting naar elke ruimte in de woning ligt.

Bekijk hoe je access points moet verdelen binnen de woning.

Welke access points?

Sommige access points kunnen stroom ontvangen via de netwerkkabel. Dit zijn power over ethernet (PoE) access points. Hierdoor gebruikt het access point dus nog maar één kabel, waardoor het er veel netter uit ziet.

Om power over ethernet aan het access point te bieden, kun je een PoE injector of een switch met PoE gebruiken. Hiermee voeg je stroom toe aan de netwerkkabel, dat het access point kan gebruiken om te functioneren.

Dit zijn zeer handige access points voor in een woning (bekijk de beste access points):

Tot 450 Mbps op 2.4GHz, 1300 Mbps op 5GHz
Ondersteund Power over Ethernet
3 interne antennes
Voor binnen en buiten
Ook als set verkrijgbaar
Tot 450 Mbps op 2.4GHz, 1300 Mbps op 5GHz
Ondersteund Power over Ethernet
6 interne antennes
Ondersteund gastnetwerk
Makkelijk beheren via app

Bekijk hoe je een extra access point installeert.

Zelf RJ45 connector monteren

Het best kun je een patchkabel kopen waar reeds de RJ45 connectoren op zitten. Het is namelijk best een priegelwerk om alle 8 aders op de juiste volgorde in de connector te krijgen. Wanneer dit niet helemaal goed is zal het internet niet werken of krijg je veel last van storingen. Een goedkope krimptang is hier ook vaak de oorzaak van.

Als je zelf een RJ45 stekker op een UTP kabel wilt zetten, kun je het best een netwerk set kopen. Hier zitten belangrijke onderdelen in zoals de krimptang, een kabeltester waarmee je uiteindelijk de kabel kunt testen en een LSA tool die je voor patch panels en UTP contactdozen kunt gebruiken.

Daarnaast heb je natuurlijk losse RJ45 connectoren nodig.

Volg de instructies in dit filmpje om de connector te monteren:

Onmogelijk om kabel te leggen?

In sommige gevallen is het niet mogelijk (of extreem moeilijk) om een kabel te leggen. Gelukkig zijn er nog alternatieven.

Hier zijn andere oplossingen, waarbij het niet nodig is om een netwerkkabel te trekken:

 • Internet via stopcontact: het stopcontact fungeert hier als een UTP kabel;
 • Mesh wifi: dit systeem bestaat uit meerdere stations, die volledig draadloos met elkaar in verbinding staat. Op elk station kunnen bekabelde apparaten aangesloten worden, waardoor het trekken van een UTP kabel naar die ruimte niet nodig is.

Deze oplossingen zijn alleen veel duurder dan een netwerkkabel. Daarnaast werken ze minder goed, omdat ze gevoeliger zijn voor storing. Daar staat tegenover dat het installeren erg gemakkelijk is.

Copyright © 2018 - 2021
WifiWeb.nl