NAS server en opslag

4 minuten lezen
nas server

Wat is een NAS? Een NAS server is een kleine computer met sloten waar je harde schijven in kunt plaatsen. NAS staat voor Network Attached Storage (opslagruimte dat via het netwerk verbonden is).

Wat kun je met een NAS? Op een NAS kun je allerlei bestanden opslaan: films, series, foto's, back-ups, noem maar op. Deze bestanden kun je vervolgens vanaf elk apparaat benaderen. Stream bijvoorbeeld films vanaf je NAS naar je tablet of smartphone.

NAS kopen: waar let je op?

Waar let je op bij het kopen van een NAS? Is een NAS server nog wel slim met de komst van Cloud?

Belangrijke bestanden behouden

Kijk in eerste instantie hoeveel sloten voor harde schijven je nodig hebt. Ga je er belangrijke documenten en/of foto's op plaatsen die je niet wilt verliezen? Dan is het slim om voor een NAS te kiezen met minimaal 2 sloten voor harde schijven.

Deze 2 harde schijven kun je dan instellen in "mirror" (ook wel RAID 1 genoemd). Zo worden bestanden op beide schijven bewaard. Als nu één schijf stuk gaat, ben je niet alle bestanden kwijt (die je NOOIT meer terug krijgt)!

Lees meer over verschillende RAID modi.

Snelle NAS

Vergelijk hiernaast de NAS servers op processor en RAM geheugen. Het aantal "cores" van een processor geeft (simpel gezegd) aan hoeveel taken er tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Een NAS met meer cores is sneller. Daarnaast is het RAM geheugen heel belangrijk voor de prestaties. Een NAS met meer RAM geheugen is sneller.

Beste NAS servers

Het merk Synology is marktleider op het gebied van NAS servers. Synology staat bekend om goede (en gebruiksvriendelijke) software met heel veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een Synology NAS gebruiken als opslag voor je camerabeelden.

Deze NAS servers zijn daarom zeer goede opties:

Synology DiskStation DS218+
2 harde schijf sloten
Exclusief harde schijven
2 GB RAM geheugen
2 cores CPU, 2 GHz
Advertentie
Synology DiskStation DS918+
4 harde schijf sloten
Exclusief harde schijven
4 GB RAM geheugen
4 cores CPU, 2,3 GHz

Vergelijk alle NAS servers.

Beste NAS schijven

In een NAS kun je elke harde schijf plaatsen. Er zijn echter ook harde schijven te koop die speciaal voor NAS systemen zijn gemaakt. Deze gaan tevens vaak langer mee.

Western Digital (WD) maakt harde schijven van goede kwaliteit. De harde schijven uit de WD RED serie zijn speciaal voor NAS systemen. Ook Seagate maakt harde schijven speciaal voor NAS systemen, onder de serie Seagate IronWolf.

Harde schijven met een grotere opslagcapaciteit zijn vaak in verhouding goedkoper. Deze harde schijven zijn speciaal voor NAS systemen:

SSD opslag

De normale harde schijven hierboven zijn vaak prima voor opslag. Wil je graag een snel systeem? Kies dan voor SSD opslag.

Deze SSD's zijn speciaal voor NAS systemen:

Bekijk alle NAS opslag systemen.

Goedkope NAS

Wil je echt weinig geld uitgeven aan een NAS? Gebruik dan een oude computer en installeer hier dan FreeNAS op. Mocht je te weinig opslagruimte hebben kun je vaak extra harde schijven toevoegen in de computer.

Een oude computer verbruikt wel veel stroom vergeleken met een NAS server. NAS servers voor thuis zijn speciaal gemaakt om weinig stroom te verbruiken.

Daarom is het vaak tóch aantrekkelijker om een goedkope NAS server te nemen:

Synology DS220j
2 harde schijf sloten
Exclusief harde schijven
0,5 GB RAM geheugen
4 cores CPU, 1,4 GHz
Advertentie
WD My Cloud EX2 Ultra 4TB
2 harde schijf sloten
Inclusief 2x 2TB harde schijven (totaal 4TB)
1 GB RAM geheugen
2 cores CPU, 1,3 GHz

NAS of Cloud opslag?

Zijn NAS systemen met de komst van Cloud opslag nog wel relevant? Zeker! Voor veel huishoudens heeft de Cloud nog veel nadelen.

Om goed gebruik te kunnen maken van Cloud opslag heb je een zeer snelle internetverbinding nodig - en dat kost ook geld. Anders duurt het opslaan/laden van bestanden al gauw erg lang. Met een internet abonnement vanaf 400 Mbit upload én download wordt Cloud opslag pas echt aantrekkelijk. In andere gevallen is een NAS server een veel snellere keuze.

Bij Cloud opslag zoals Dropbox en Google Drive moet er vaak maandelijks betaalt worden. Met een eigen NAS server betaal je vooraf een groter bedrag, maar kun je vervolgens altijd gebruik blijven maken van de opslag.

Een voordeel van Cloud opslag is dat de kans nóg kleiner is dat je de bestanden ooit zult verliezen. De Cloud provider moet hier voor zorgen.