WifiWeb.nl
Informatie en advies voor de beste Wifi verbinding

Wifi versterker informatie en advies

4 minuten lezen

wifi versterker

De wifi versterker is een populaire oplossing in veel huishoudens. Maar dat is niet altijd even terecht. Tegenwoordig zijn er nieuwe oplossingen te vinden die zorgen voor een veel beter en betrouwbaarder wifi netwerk.

Er zijn verschillende noemers ontstaan: Ziggo noemt het een booster, anderen noemen het juist een extender, en soms worden ze repeater genoemd. Er zit geen verschil in deze producten: het zijn allemaal wifi versterkers.

Op deze pagina vertellen we alles over dit apparaat, en vertellen we je ook over (betere) alternatieven.

Hoe werkt een wifi versterker?

Wifi versterkers worden niet zomaar soms repeaters genoemd. Dat is namelijk precies wat ze doen: het wifi signaal herhalen waardoor je een verder bereik krijgt. Bekijk onderstaande afbeelding maar.

repeater signaal dekking

De versterker vangt de wifi signalen op, en stuurt precies dezelfde opnieuw uit. Omdat de wifi versterker aan de rand van het draadloos netwerk staat komen de signalen nu verder dan voorheen.

Hoeveel bereik geeft een wifi versterker?

Wifi versterkers beschikken over ongeveer hetzelfde zendvermogen als bijvoorbeeld de wifi router van je provider. Het extra bereik kun je dus van te voren inschatten. Ter informatie: een wifi router biedt gemiddeld 8 meter bereik.

Het totale bereik met een wifi versterker zou dan neer komen op 16 meter. Echter wordt de afstand beperkt door de nadelen van wifi versterkers. Bij de inschatting kun je dus beter 1 à 2 meter er van afhalen.

Meer over het bereik van wifi

Daarnaast moet de versterker in een stopcontact zitten dat binnen een goed bereik van je huidige wifi is. Vanaf dit stopcontact kun je dus meten tot hoe ver het bereik maximaal goed zal zijn. Lees meer over de beste plaats voor optimaal bereik.

Wanneer kiezen voor een wifi versterker?

Wifi versterkers zijn voor sommige huishoudens nog een prima oplossing. Bijvoorbeeld voor als je net een paar meter extra bereik wilt zodat je wifi in de tuin hebt.

Wifi via stopcontact is de opvolger voor wifi versterkers. Hiermee heb je namelijk een veel snellere en betrouwbaardere verbinding door het stroomnet te gebruiken.

Bekijk wifi versterkers

Een wifi versterker is nog een prima oplossing als:

 • je de goedkoopste oplossing zoekt;
 • je wifi maar beperkt gebruikt (en bijv. niet veel video's kijkt);
 • er weinig andere wifi netwerken in de buurt zijn met een sterk signaal;
 • je het wifi maar enkele meters wilt uitbreiden;
 • wifi niet heel belangrijk voor je is.

Je kunt beter voor een andere oplossing kiezen als je je niet in één van de bovenstaande punten herkent. Bekijk de andere oplossingen onderaan deze pagina.

Vergelijk hier wifi versterkers.

Beste plaats voor optimaal bereik

Het is belangrijk dat een wifi versterker de signalen goed kan ontvangen, zodat ze doorgestuurd kunnen worden. Hiervoor moet de versterker binnen een goed bereik van je huidige wifi geplaatst worden.

stopcontact

Meet jouw signaalsterkte en zoek een stopcontact waarbij je huidige wifi netwerk minimaal -67 dBm haalt. Dit is de beste plaats voor een wifi versterker.

De plaats van de wifi versterker is erg belangrijk voor het resultaat. Als de versterker buiten een goede signaalsterkte staat krijg je last van storingen.

Nadelen van wifi versterkers

Er mag maar één apparaat tegelijk met een wifi access point 'praten' (dit is het CSMA/CA protocol). Dat is noodzakelijk omdat ze anders elkaars signaal verstoren.

De zendtijd is dus beperkt. Daarom zorgen wifi versterkers voor de volgende problemen.

Versterkers zorgen voor vertraging

Wifi versterkers gebruiken juist veel extra zendtijd omdat ze alles draadloos moeten doorsturen. Bekijk onderstaand voorbeeld maar, waarbij een mobieltje iets van internet download.

Zonder versterkerMet versterker
 1. Mobieltje verstuurt wifi verkeer naar wifi router
 2. Wifi router ontvangt verkeer, en stuurt het via de kabel naar internet
 3. Wifi router ontvangt antwoord vanuit internet, en stuurt dit naar het mobieltje
 4. Mobieltje ontvangt het antwoord
 1. Mobieltje verstuurt wifi verkeer naar de versterker
 2. Versterker ontvangt verkeer
 3. Versterker stuurt verkeer opnieuw uit, naar wifi router
 4. Wifi router ontvangt verkeer, en stuurt het via de kabel naar internet
 5. Wifi router ontvangt antwoord vanuit internet, en stuurt dit naar de versterker
 6. Versterker ontvangt verkeer
 7. Versterker stuurt verkeer opnieuw uit, naar mobieltje
 8. Mobieltje ontvangt het antwoord

Zoals je ziet zijn het aantal stappen verdubbeld. De extra stappen nemen allemaal zendtijd in. Dit zorgt voor extra latency op het wifi netwerk.

Bij te veel latency wordt het draadloos netwerk erg instabiel. Dit kan gebeuren als er intensief gebruik wordt gemaakt (zoals het bekijken van video's), of als er meerdere apparaten actief zijn.

De paar extra stappen lijken misschien onschuldig, maar zorgen in veel gevallen voor een langzame wifi verbinding. Voor (zeer) eenvoudig gebruik kan de wifi versterker een goede oplossing zijn, maar voor veel moderne huishoudens is het niet geschikt.

Meerdere versterkers veroorzaken storing

Na bovenstaand voorbeeld is het duidelijk dat meerdere versterkers in een netwerk voor nog meer vertraging zullen zorgen. De kans op storing is dan zeer groot.

Een wifi versterker op wifi versterker constructie wordt daarom sterk afgeraden. Als er een groot wifi netwerk nodig is, kun je het best een andere oplossing onder aan deze pagina kiezen.

Betere alternatieven en de verschillen

Zoals je net hebt gelezen heeft een wifi versterker enkele nadelen. De oplossing hiervoor is om niet alles draadloos door te sturen, en dus niet te kiezen voor een wifi versterker.

Een netwerk-professional zal namelijk elk wifi access point aansluiten met een eigen UTP kabel aan het vaste netwerk. Op deze manier kunnen de wifi signalen bedraad doorgestuurd worden naar het internet.

Access point

De beste oplossing is dus om een extra access point te plaatsen. Deze moet echter aangesloten worden met een UTP kabel op de router.

Veel mensen willen natuurlijk geen kabels trekken. Daarom is het ook mogelijk om wifi via het stopcontact te verspreiden.

Bekijk hoe je een extra access point kunt installeren.

Wifi via stopcontact

Het is ook mogelijk om wifi uit te breiden via het stopcontact. Kabels trekken is hierbij niet nodig, en de installatie is erg eenvoudig (vrijwel Plug & Play).

Bij deze oplossing worden de wifi signalen doorgestuurd over de elektriciteitsbedrading naar de router. Dit is vele malen beter dan bij een wifi versterker, waarbij het draadloos wordt doorgestuurd.

Lees meer over wifi via het stopcontact.

Copyright © 2018 - 2020
WifiWeb.nl