WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie
Tip: gratis (mesh) wifi versterker bij overstappen.

Beste wifi versterkers voor een sterker draadloos netwerk

6 minuten lezen

wifi versterken

Hoe kun je een wifi netwerk versterken? Er zijn veel oplossingen. De traditionele wifi versterker is sterk verouderd, maar in sommige situaties nog steeds een goede oplossing.

Tegenwoordig zijn er wel 6 soorten wifi versterkers waarmee je een draadloos netwerk kunt versterken. Bekijk ze hieronder allemaal en kom achter de verschillen. Zo kun je een betere keuze maken!

Versterk het draadloos internet met de wifi versterkers op deze pagina.

Wifi versterken: welke oplossing?

Het bijplaatsen van een access point is de primaire manier om het wifi uit te breiden. Access points moeten alleen met een netwerkkabel aangesloten worden, waardoor je eerst een goed thuisnetwerk moet aanleggen.

Veel mensen hebben daar natuurlijk geen zin in.

Daarom zijn er ook andere oplossingen ontwikkeld die veel makkelijker te installeren zijn. Dit zijn in feite óók access points, maar door slimme oplossingen is het aanleggen van een netwerkkabel niet meer nodig:

  • De wifi versterker is de oudste oplossing (inmiddels al meer dan 10 jaar oud). Omdat tegenwoordig het wifi netwerk veel zwaarder belast wordt zijn deze versterkers vaak niet meer geschikt.
  • Powerline is vandaag de dag de meest gebruikte wifi versterker. Deze oplossing maakt gebruik van de elektriciteitskabels in huis (het stopcontact). Dankzij deze verbinding kunnen sommige adapters snelheden tot wel 2400 Mbps halen.
  • Daarnaast zijn mesh systemen erg populair. Een mesh systeem bestaat uit meerdere stations die draadloos met elkaar in verbinding staan. Op die manier zorgen ze samen voor één groot razendsnel wifi netwerk.

In sommige gevallen kan je ook het wifi bereik vergroten door je (oude) wifi router te upgraden of door een nieuwe wifi adapter te gebruiken, maar vaak heb je last van muren en vloeren waar het signaal nou eenmaal moeilijk doorheen komt waardoor deze oplossingen niet genoeg helpen.

Vergelijk hieronder alle soorten wifi versterkers:

Zonder kabels trekkenBereikSnelheidPrijs klasseKwaliteit verbinding

Via stopcontact

JaGrootHoog€50 tot 150Goed

Mesh / multiroom

JaGemiddeldHoog€150 tot 300Goed

Access point

NeeGrootZeer hoog€40 tot 100Uitstekend

Wifi router

NeeGemiddeldZeer hoog€60 tot 200Uitstekend

Versterker

JaKleinLaag€30 tot 80Slecht

Wifi adapter

JaKleinMatig€15 tot 40Redelijk

Verschil tussen oplossingen

Het plaatsen van extra access points zal voor het beste resultaat zorgen, omdat de netwerkkabels speciaal toegewijd zijn aan de access points. Het stopcontact (waar powerline gebruik van maakt) is dat eigenlijk niet, waardoor je niet altijd de maximale snelheid kunt benutten door (ver)storing op de stroomkabels. Draadloos doorsturen (waar mesh gebruik van maakt) is ook storingsgevoeliger dan een dedicated netwerkkabel voor het access point.

Hieronder staat het verschil tussen alle oplossingen verder uitgelegd.

Goedkope oplossing

Een traditionele wifi versterker is de goedkoopste (en oudste) oplossing voor een groter draadloos netwerk. Wifi versterkers hebben altijd goed gewerkt, maar de techniek is flink verouderd. Destijds werd er veel minder (intensief) gebruik gemaakt van wifi. De wifi capaciteit dat vandaag de dag nodig is kan een wifi versterker niet meer ondersteunen.

Koop alleen nog een wifi versterker als je draadloos internet weinig gebruikt en niet zo belangrijk voor je is, en je daarom de goedkoopste oplossing wilt. In alle andere gevallen is een wifi versterker zonde van je geld en kun je beter kiezen voor een moderner alternatief op deze pagina (vaak voor bijna hetzelfde geld).

Het bereik van een wifi versterker is klein vergeleken met de andere oplossingen op deze pagina. Dat komt omdat je een versterker moet plaatsen binnen een goed bereik van je huidige wifi netwerk.

Dit zijn de beste wifi versterkers:

Versterkers worden soms wifi repeaters of extenders genoemd. Dat is namelijk precies wat ze doen: het wifi signaal herhalen (repeaten). Dit nieuwe herhaalde signaal zorgt er voor dat het bereik verder komt.

Wifi versterkers hebben hierdoor nadelen: door alles te herhalen houdt de versterker het wifi kanaal bezet, waardoor andere apparaten moeten wachten. Dit veroorzaakt veel vertraging, en in de iets drukker bezette gebieden zelfs storing. Een versterker-op-versterker constructie is daarom al helemaal geen goed idee. Duidelijk is dat wifi versterkers sterk verouderd zijn, maar nog een goede oplossing is als je lagere eisen hebt.

Beste prijs-kwaliteit

Powerline wifi heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Deze oplossing heeft namelijk geen nadelen zoals bij de wifi versterker, voor maar een iets hogere prijs.

Het bereik van powerline wifi is groot: je kunt hiermee namelijk elk gewenst stopcontact omtoveren tot wifi punt. De powerline adapters zullen het wifi verkeer doorsturen via het stopcontact naar de router. Deze onderliggende vaste verbinding zorgt voor een betrouwbaar wifi netwerk dat hoge snelheden aan kan. Dit is dus veel beter dan een wifi versterker voor ongeveer dezelfde prijs!

Bekijk deze wifi powerline adapters:

Het is erg eenvoudig om deze oplossing te installeren. Omdat alles via het stopcontact werkt is dit namelijk bijna plug-and-play.

Lees meer over wifi via stopcontact.

Beste draadloze oplossing

Mesh wifi is de beste oplossing wanneer je geheel draadloos het wifi netwerk wilt aanleggen. Mesh wifi bestaat uit meerdere stations die samen voor één groot wifi netwerk zorgen.

De stations staan met elkaar in verbinding via een zogenoemd 'backhaul' netwerk. Via dit onzichtbare - volledig draadloze - netwerk wordt het wifi verkeer doorgestuurd naar je router.

Het bereik van mesh oplossingen is kleiner dan bijvoorbeeld bij powerline wifi. Dat komt omdat je de mesh stations moet plaatsen binnen een goed bereik van elkaar, zodat ze onderling dit backhaul netwerk kunnen opzetten. Het is zeer eenvoudig om een mesh netwerk uit te breiden door meer stations toe te voegen.

Bekijk deze mesh wifi systemen (ook multiroom wifi genoemd):

Wifi 5 snelheid (802.11ac)
Tot 1167 Mbps
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat
2x 1 Gbit poort (per station)
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Hybride mesh: kan op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
Tot 1167 Mbps
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat
2x 1 Gbit poort (per station)
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Kan gecombineerd worden met andere TP-Link Decos
Automatische (beveiligings)updates
Advertentie

Mesh wifi kan zeer hoge snelheden aan. Daarnaast is de installatie erg eenvoudig.

Een ander voordeel is dat sommige mesh stations ook LAN poorten hebben. Hierdoor kun je andere apparaten (zoals een desktop) bedraad aansluiten op het internet, zónder kabels door het huis te trekken!

Lees meer over mesh wifi.

Best getest

De beste wifi versterkers zijn extra wifi punten. Door een goed thuisnetwerk aan te leggen kun je eenvoudig access points toevoegen. Dit kost tijd en moeite, maar dankzij dit goede thuisnetwerk kan het wifi netwerk de hoogste snelheden behalen. Daarnaast is deze oplossing het minst storingsgevoelig omdat elk access point met een eigen netwerkkabel aangesloten wordt.

Er zijn ook access points met een hoog zendvermogen voor een extra groot bereik en speciale access points voor buiten.

Bekijk deze access points:

Een thuisnetwerk aanleggen kost wat moeite, maar hierna geniet je voor altijd van goed wifi. Wil je echt geen kabels trekken? Kijk dan naar de andere oplossingen.

Lees hoe je een extra access point kunt installeren naast de router van je provider of bekijk de beste access points.

Router upgraden

Door nieuwe technieken hebben wifi 6 routers een extra groot bereik. Het kan dus slim zijn om je router te vervangen, indien deze toch al aan vervanging toe is. Of om een extra wifi router toe te voegen aan je bestaande draadloos netwerk.

Bekijk deze wifi 6 routers:

Een nieuwe wifi router zorgt helaas niet altijd voor een beter bereik. Vaak heb je namelijk last van muren en vloeren waar het wifi signaal nou eenmaal moeilijk doorheen komt. Maak in dat geval gebruik van de andere oplossingen.

Lees meer over wifi 6 routers.

Nieuwe USB antenne

Soms zit de oorzaak van een slecht wifi aan de ontvangende kant. De wifi antenne van een laptop kan bijvoorbeeld heel oud zijn waardoor het niet goed met je nieuwe wifi netwerk werkt.

Door een nieuwe wifi usb adapter te kopen, kun je eenvoudig de wifi antenne van je laptop upgraden naar de laatste wifi standaard. Hierdoor krijg je vaak een betere en stabielere verbinding.

Bekijk deze USB antennes:

Een nieuwe USB antenne is een zeer eenvoudige en goedkope oplossing en zorgt vaak voor veel verbetering.

Bekijk meer verschillende USB wifi antennes.

Op de beste plek plaatsen

Wifi versterkers en mesh systemen sturen draadloos het signaal door naar de router. Hier is een sterke verbinding voor nodig. Bij een slechte verbinding kunnen signalen namelijk niet goed ontvangen en doorgestuurd worden, en zal het wifi dus niet goed werken.

Wifi versterkers moeten daarom binnen een goed bereik staan van je huidige wifi.

Mesh stations moeten binnen een goed bereik van één (of meer) van de andere stations staan.

Een goed bereik is een signaalsterkte van minimaal -67 dBm. Meet zelf de signaalsterkte.

De versterkers op deze pagina geven met een speciaal lampje aan of het apparaat binnen een goed bereik staat.

Gratis manieren

Er zijn veel manieren om het wifi netwerk direct te versterken. Vaak kun je zonder iets te kopen al genieten van beter wifi.

Dit zijn de drie belangrijkste. Bekijk alle manieren om het wifi bereik te vergroten.

Storingen elimineren

In veel gevallen heb je last van stoorzenders die jouw wifi signaal verstoren. Door de stoorzender te verwijderen versterkt het signaal direct. Bekijk hoe je stoorzenders kunt ontdekken en verwijderen.

Kanaal

Er kan maar één apparaat tegelijk van een wifi kanaal gebruik maken (dit is het CSMA/CA protocol). Als er een ander apparaat van het kanaal gebruik maakt, moet er gewacht worden.

Dit maakt duidelijk dat veranderen naar een rustiger wifi kanaal voor veel verbetering kan zorgen. Zoek het beste wifi kanaal.

Centraal

Vaak staat het wifi punt (meestal de wifi router van je provider) in de meterkast. Door dit wifi toegangspunt meer centraal in huis te plaatsen, wordt de wifi dekking beter verdeeld over de woning. Een eenvoudige verandering met veel resultaat!