Beveiligingscamera's voor buiten
Steeds meer mensen willen hun huis beveiligen met een camera. Zo kan men thuis in de gaten houden via een app op de telefoon. Ook is er dan bewijs na een inbraak en zorgt een beveiligingscamera voor een afschrikkende werking bij dieven.
Op deze pagina staan de meest interessante beveiligingscamera's die op dit moment te koop zijn.
Let op! Veel fabrikanten verkopen kwetsbare IP camera's. Zodoende zijn er duizenden kwetsbare camera's in Nederlandse huishoudens, waardoor iedereen mee kan kijken.
Voorkom dit door onveilige fabrikanten te vermijden.
Beste beveiligingscamera met wifi
Dit zijn zeer goede beveiligingscamera's met wifi. Omdat ze wifi ondersteunen is de installatie erg eenvoudig. Daarnaast beschikken ze innovatieve functies zoals gezichtsherkenning en nachtzicht in kleur. De camera's zijn te beheren met een handige app.
Deze camera's zijn geschikt voor outdoor als bewakingscamera:
Zorg voor een goed draadloos netwerk
Een goed draadloos netwerk is cruciaal voor IP camera's die verbonden zijn met wifi. Omdat de beelden constant draadloos doorgestuurd worden, wordt het wifi kanaal continu bezet gehouden. Dit zorgt voor een vertraagde wifi verbinding voor andere gebruikers.
Het kan daarom slim zijn om een extra access point te installeren in de buurt van de wifi camera. Dit is zeker aan te raden bij gebruik van meerdere draadloze camera's. Bekijk ook hoe je een netwerk aanlegt.
De wifi camera heeft een goed bereik nodig. Meet zelf de signaalsterkte om in te schatten of een extra access point nodig is.
Beste prijs-kwaliteit
Wil je ook kunnen terugvallen op een bekabeld netwerk? Deze IP camera kan zowel verbinden via wifi als met een bekabeld netwerk. Daarnaast heeft de camera een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Beveiligingscamera op accu
Beveiligingscamera's zijn ook beschikbaar met een accu. Handig wanneer er geen stroom in de buurt is. Geen zorgen: de batterijen gaan vrij lang mee: gemiddeld 3 tot 6 maanden.
De Switel COIP200B is daarnaast een zeer kleine camera, waardoor hij meestal onzichtbaar is voor voorbijgangers.
Deze IP camera's werken op batterijen:
Meer IP camera's op batterijen.
Opnemen zonder abonnementskosten
Veel producten slaan de beelden op in de cloud van de fabrikant. Voor deze opslag is een abonnement vereist. De prijs hiervan ligt meestal tussen de € 3 tot € 10 per maand.
Een optie om de abonnementskosten te omzeilen is door een beveiligingscamera set te nemen. Hierbij worden de beelden lokaal opgeslagen. Soms is het ook mogelijk om beelden van een IP camera op een eigen NAS systeem op te slaan.
Deze IP camera's kunnen beelden ook opslaan op een SD kaart, waardoor je niet vast zit aan abonnementskosten.
Beveiligingscamera set
Bij een beveiligingscamera set bestaat uit meerdere IP camera's, en er zit ook een recorder bij. Hier kunnen de beelden op opgeslagen worden.
Er komen dus geen abonnementskosten bij kijken. Hierdoor bespaar je tot honderden euro's per jaar. Op de lange termijn is dit een goedkope oplossing.
Bekijk alle beveiligingscamera sets.
Regels en wetgeving voor buiten camera’s
Als je een camera ophangt heb je een informatieplicht. Zorg ervoor dat mensen weten dat ze opgenomen kunnen worden. Hang de camera duidelijk zichtbaar op en/of zorg voor een waarschuwingsbord/sticker (meestal meegeleverd met de camera).
Film zo min mogelijk de openbare weg of andermans eigendommen.
Film je alleen eigen bezittingen? Dan voldoe je nu aan de wetgeving.
Film je ook (delen) wat niet van jou is, zoals de openbare weg of de buren? Dan maak je inbreuk op privacy. Vermijd dit.
Uitzondering: filmen van een deel van de openbare weg is wel toegestaan wanneer dit onvermijdelijk is. Bijvoorbeeld bij het opnemen van jouw carport waarbij een deel van de stoep in beeld is.
Onveilige fabrikanten: vermijd China
Het is wel vaker in het nieuws geweest dat er duizenden kwetsbare camera's in Nederlandse huishoudens staan. Opvallend is dat het in deze berichten over de Chinese fabrikanten gaat.
Niet alleen kleine, maar ook grote Chinese bedrijven verkopen onveilige IP camera's, zoals Foscam, Hikvision, Dahua en Reolink. Dit duidt er op dat in China de bedrijven erg weinig aandacht besteden aan beveiliging en privacy.
Het gevolg is dat (veel van) deze camera's publiekelijk te bekijken zijn op websites als Insecam.org, of anders makkelijk te hacken zijn. Vaak gaan de camerabeelden onversleuteld over het internet, en kan dus iedereen deze bekijken.
Daarnaast zijn er meer dan honderd westerse bedrijven die Chinese IP camera's onder hun eigen merk verkopen (dit heet white labeling). Deze bedrijven kopen namelijk de camera's in China, passen kleine dingen aan waaronder het logo, en verkopen de producten hierna in het westen. De onderliggende kwetsbaarheden zijn dan nog steeds aanwezig.
Veiligste fabrikanten
Het is dus slim om voor een westers bedrijf te kiezen, die niet aan het zojuist genoemde white labeling doet. Met andere woorden: ze moeten zélf de producten ontwikkelen.
Daarnaast hebben de grotere westerse bedrijven zoals Motorola, Google, Logitech, Netgear en Bosch er belang bij dat hun camera's veilig zijn, zodat ze niet lijden aan reputatieschade.
Bekijk alle IP camera's van westerse bedrijven
We hebben meer dan 100 bedrijven gecheckt op land van vestiging en white labeling. Hieronder zijn de fabrikanten te zien.