WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Beste mesh wifi systemen

3 minuten lezen

mesh wifi routers

Mesh wifi is de makkelijkste oplossing om een groot wifi netwerk te krijgen. Een mesh systeem bestaat namelijk uit meerdere stations die samen voor één groot wifi netwerk zorgen.

Op deze pagina laten we de beste mesh wifi routers zien voor verschillende toepassingen. Een mesh systeem wordt soms multiroom genoemd. Bekijk op deze pagina hoe mesh wifi werkt.

Snelste (wifi 6)

Wifi 6 kan een snelheid tot 9,6 Gbps halen. Dat is bijna 3 keer sneller dan de vorige wifi standaard.

Ook is wifi 6 veel sneller door verbeterde efficiëntie dankzij deze technieken:

  • MU-MIMO: bij oudere technieken kan er maar één apparaat tegelijk iets verzenden en ontvangen op een wifi kanaal. Bij wifi 5 was dit verbeterd, zodat er meerdere apparaten tegelijk data kunnen ontvangen. Bij wifi 6 kan dit met ontvangen én verzenden.
  • OFDMA: door OFDMA kan een kanaal opgesplitst worden in meerdere subkanalen. Deze subkanalen storen elkaar niet, waardoor ze tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

Normaal moet een apparaat namelijk wachten met iets versturen/ontvangen tot het wifi kanaal vrij is. Door bovenstaande verbeterde efficiëntie is de wachttijd veel minder, waardoor makkelijker hogere snelheden gehaald kunnen worden (ook op wifi netwerken met veel gebruikers).

Bekijk deze mesh wifi routers die wifi 6 gebruiken:

Wifi 6
Bewegingsdetectie binnen wifi dekkingsgebied en waarschuwingen sturen naar je smartphone
USB 3.0 poort voor bijvoorbeeld delen harde schijf via het netwerk
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Ondersteund WPA3 mixed
4 Gigabit poorten per station
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Automatische (beveiligings)updates
Wifi 6
Zeer lage latency: verbeterd online gaming en video meetings
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Ondersteund WPA3
Ondersteund Alexa en Google Assistent
2 Gigabit poorten per station
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Advertentie

Bekijk alle mesh systemen met wifi 6.

Beste prijs-kwaliteit (budget)

Veel mesh systemen zijn best prijzig. Voor deze prijs krijg je dan ook 2 of 3 mesh stations, die samen voor een groot en goed bereik zorgen.

Ook al hebben goedkopere mesh systemen lagere snelheden en missen ze de nieuwste snufjes, toch kunnen ze een goede upgrade zijn voor de meeste huishoudens. Ze zorgen namelijk wel heel eenvoudig voor veel wifi dekking, waardoor het wifi netwerk veel sneller zal zijn dan de oude draadloze router die een slecht bereik heeft.

Bekijk deze goedkopere mesh systemen eens:

Vergelijk alle mesh wifi systemen.

Beste met meeste bereik

Een mesh systeem dat gebruik maakt van wifi 6 kan voor maximaal 80% meer bereik zorgen. Alleen al hierdoor is wifi 6 erg interessant.

Maar vaak heb je last van obstakels, zoals dikke muren en vloeren, waar het wifi signaal amper doorheen komt. Een wifi 6 signaal heeft hier ook last van, en helpt dan weinig.

De oplossing is in dat geval hybride mesh. Hierbij kunnen de mesh stations ook met elkaar verbinden via het stopcontact (dus niet alleen draadloos). Dit betekent dat de stations niet meer binnen een goed draadloos bereik van elkaar hoeven te staan. Ze kunnen dus verder uit elkaar staan en hierdoor voor nog een nog grotere wifi dekking zorgen.

Bekijk hoe hybride mesh werkt. Dit is een hybride mesh systeem:

Beste voor gaming

Om online te gamen heb je niet eens zoveel bandbreedte nodig. Het belangrijkste is om de latency (vertraging) van de verbinding zo laag mogelijk te krijgen. Dit kan gemeten worden met "ping". Door de lage ping heb je geen last meer van haperingen in het spel.

Wifi 6
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat
4 Gigabit LAN poorten
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Touchscreen
Wifi 6 snelheid (802.11ax) tot 2402 Mbps
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat én per applicatie
2x 1 Gbit poort (per station)
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Ondersteund WPA3 (laatste security standaard)
Zeer lage latency: verbeterd online gaming en video meetings
Advertentie

Bekijk hier de beste mesh routers voor gaming.

Lees meer over speciale gaming routers en de verschillen met een normale router.

Beste plaats voor meeste wifi dekking

Mesh stations staan draadloos in verbinding met elkaar. Hierdoor kunnen ze samen zorgen voor één groot wifi netwerk. Deze onderlinge verbinding moet goed zijn, want anders haal je lage snelheden of is het wifi erg slecht en heb je last van storing.

Een goede verbinding kunnen de mesh stations alleen maken als ze binnen een goed bereik van elkaar staan.

Bekijk hoe je de beste plaats kunt vinden.

Waar op letten bij kopen?

Heb je alleen een groter of beter wifi bereik nodig hebt in huis? Verder geen eisen? Dan ben je met elk type mesh systeem geholpen. Let wel op dat wifi 6 (802.11ax) voor tot 80% meer bereik kan zorgen.

Een mesh systeem met de wifi 6 standaard is ook een betere keuze als er veel apparaten zijn die met het wifi verbonden zijn. Wifi 6 kan hier namelijk veel efficiënter mee omgaan.

Als je veel real-time programma's gebruikt, zoals videobellen of voicebellen (teams) en online gaming, dan is een mesh systeem dat QoS (Quality-of-Service) ondersteund erg belangrijk voor je. Hiermee zorg je ervoor deze real-time applicaties een goede verbinding hebben zonder veel vertraging.

Vergelijk mesh met andere wifi oplossingen

Het grootste voordeel van mesh is dat het de makkelijkste oplossing is om voor een zeer goed en groot wifi netwerk te zorgen.

Bekijk de verschillen tussen mesh en andere oplossingen.

Of bekijk en vergelijk alle oplossingen voor een beter en groter wifi netwerk.