WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Wifi in de auto

3 minuten lezen

wifi hotspot in de auto

In elke auto is het mogelijk om wifi te installeren. Sommige (luxe) nieuwe auto's hebben in de console een sleuf voor een simkaart. In dat geval heb je dus alleen een simkaart nodig.

Voor alle andere auto's zijn er verschillende mogelijkheden om wifi te installeren. De meeste kiezen voor een router, waarmee je in de auto een eigen hotspot creëert. Het voordeel hiervan is dat je ook buiten de auto het wifi netwerk kunt meenemen. Een andere optie is om een wifi dongle te gebruiken.

Wifi in de auto werkt áltijd met een mifi simkaart. Zonder simkaart heb je namelijk geen toegang tot internet. Alle wifi oplossingen voor onderweg verbinden namelijk met internet via het mobiele netwerk.

Op deze pagina lees je alles over wifi in de auto.

Router voor in de auto (optie 1)

Een router is een stuk groter dan een wifi dongle. Omdat er meer ruimte is in een mifi router, past er ook een veel betere antenne in. Hierdoor heb je een veel beter bereik en dus ook een snellere verbinding. Soms is het zelfs mogelijk om een externe antenne op de router te gebruiken voor nóg betere prestaties.

Voor auto's er is een speciale mifi router verkrijgbaar die werkt op de sigarettenaansteker. Hiermee kan je zowel in nieuwe als oude auto's eenvoudig wifi inbouwen. Het voordeel hiervan is dat het op de accu van de auto werkt, waardoor opladen niet nodig is.

Een normale mifi router is beter als je ook buiten de auto een eigen wifi netwerk wilt meenemen. Normale mifi routers zijn namelijk draagbaar, oplaadbaar én kunnen ook als powerbank gebruikt worden. De batterij van mifi routers kan tot wel 10 uur mee gaan. Dit kastje neem je dus ook buiten de auto eenvoudig mee naar elke bestemming.

Ook in mifi routers moet een mifi simkaart geplaatst worden om verbinding te kunnen maken met internet.

Bekijk deze mifi routers voor in de auto:

Wifi 4 snelheid (802.11n)
LTE CAT4 snelheid (tot 150 Mbps download, 50 Mbps upload)
Werkt op de sigarettenaansteker in de auto
Micro SIM slot
Verbind tot maximaal 10 apparaten tegelijk
Wifi 4 snelheid (802.11n)
2000 mAh batterij voor ~8 uur
LTE CAT4 (150 Mbps download, 50 Mbps upload)
Verbind tot maximaal 10 apparaten tegelijk
Advertentie
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
5040 mAh batterij voor ~24 uur
LTE CAT20 (2 Gbps download, 150 Mbps upload)
Externe 4G/3G antennes mogelijk (2x TS-9 connector)
Met RJ45 ethernet poort
Verbind tot maximaal 20 apparaten tegelijk
Media streamen vanaf harde schijf
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
1500 mAh batterij voor ~6 uur
LTE CAT6 (300 Mbps download, 100 Mbps upload)
Verbind tot maximaal 16 apparaten
Advertentie

Bekijk alle mifi routers.

Wifi dongle in auto (optie 2)

Een andere (compacte) oplossing voor wifi in de auto zijn USB dongles. Hierbij moet je goed opletten dat de dongle 4G én wifi ondersteund.

De wifi dongle steek je in een USB aansluiting. Sommige (nieuwe) auto's hebben een USB aansluiting op de console. In oudere auto's kan je USB aansluitingen creëren met een autolader in de sigarettenstekker.

Het voordeel van een wifi dongle is dat het erg makkelijk mee te nemen is. De dongle is namelijk iets groter dan een USB stick. Daarnaast hoeft een wifi dongle niet opgeladen te worden, omdat het werkt op de USB poort. Hier staat tegenover dat de dongle over een mini antenne beschikt, waardoor het bereik en de verbinding minder sterk zijn. Vooral bij meerdere gebruikers is hierdoor een wifi dongle aanzienlijk trager.

In de wifi dongle moet ook een simkaart geplaatst worden om verbinding te kunnen maken met internet.

Bekijk deze USB wifi dongles:

Bekijk alle 4G USB wifi dongles.

Welke simkaart?

Voor wifi in de auto heb je áltijd een simkaart nodig. Hiermee wordt het namelijk mogelijk om met internet te verbinden.

De simkaart stop je in de mifi router of USB dongle. Voor data zijn er veel keuzes: van unlimited tot prepaid tot abonnement.

Bij een lange rit is een unlimited data simkaart natuurlijk ideaal. Tegenwoordig zijn veel unlimited abonnementen per maand opzegbaar. En een abonnement is altijd stuk goedkoper dan wanneer je kiest voor (unlimited) prepaid.

Bekijk simkaarten voor wifi in de auto.

Prepaid simkaarten: (bekijk hier alles)

(Scroll horizontaal ↔)
T-Mobile prepaid
Unlimited internet voor € 2,95 per dag of € 7,50 per maand (op lage snelheid)
T-Mobile netwerk (bekijk dekking)
KPN prepaid
Unlimited internet voor € 1,99 per dag of € 8,99 per maand (op lage snelheid)
KPN netwerk (bekijk dekking)

Abonnement sim-only: (bekijk hier alles)

(Scroll horizontaal ↔)
BudgetMobiel abonnement
Unlimited internet voor € 20,- per maand
Maandelijks opzegbaar
KPN netwerk (bekijk dekking)
Tele2 abonnement
Unlimited internet voor € 27,- per maand
Maandelijks opzegbaar
T-Mobile netwerk (bekijk dekking)

Telefoon als hotspot (optie 3)

Natuurlijk kan je in de auto ook jouw smartphone als wifi hotspot instellen. Hierbij deel je de databundel van je telefoon met andere apparaten via wifi. Voor een korte autorit kan dit prima zijn, maar het wordt eigenlijk door niemand aangeraden.

Een nadeel van deze oplossing is namelijk dat smartphones eigenlijk niet bedoeld zijn om als wifi hotspot te gebruiken. Het regelen van alle wifi signalen vraagt veel van de batterij in je telefoon. Een mifi router heeft genoeg capaciteit om tot 10 uur op de batterij de werken. Daarnaast heb je met een smartphone als wifi hotspot meestal een lagere internet snelheid dan bij een mifi router.

Bekijk alle data bundels en voordelige unlimited bundels.