WifiWeb.nl
Informatie en advies voor de beste Wifi verbinding

Mesh Wifi informatie

4 minuten lezen

mesh wifi systeem

Misschien heb je wel eens gehoord over een mesh wifi netwerk. Dit is een handige en effectieve manier om overal in huis wifi bereik te krijgen.

Mesh wordt ook multiroom wifi genoemd. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe het werkt en worden de verschillen met andere oplossingen duidelijk.

Wat is Mesh Wifi?

mesh wifi functies

Een mesh wifi systeem bestaat vaak uit 3 stations. Deze stations zorgen samen voor één groot wifi netwerk. Een mesh systeem is vergelijkbaar met een netwerk dat bestaat uit meerdere wifi versterkers, maar dan is het technisch sterk verbeterd.

Daarnaast bieden mesh wifi systemen veel andere handige functies die meestal met een app (ook op afstand) te beheren zijn, zoals:

 • bepaalde gebruikers een hogere prioriteit geven;
 • het netwerkgebruik per apparaat bekijken;
 • ouderlijk toezicht, zoals:
  • tijdschema's instellen voor bepaalde gebruikers;
  • type websites blokkeren voor bepaalde gebruikers (zoals seks-, gok-, of sociale media sites);
  • inzicht in hoeveel tijd een gebruiker heeft doorgebracht per website;
  • wifi uitschakelen voor bepaalde gebruikers;
 • blokkeren van hacks en malware met antivirus.

De stations werken geheel draadloos met elkaar samen. Het is dus niet nodig om kabels te trekken.

Hoe werkt een mesh wifi netwerk?

De stations staan met elkaar in verbinding via een zogenoemd 'backhaul' netwerk. Via dit onzichtbare netwerk wordt het netwerkverkeer doorgestuurd.

Een sterk backhaul netwerk is van groot belang voor een goed en betrouwbaar wifi. Mesh oplossingen kunnen dit netwerk op de volgende manieren gebruiken.

Bekijk mesh wifi oplossingen

Volledig draadloos

De meeste mesh systemen werken met een volledig draadloos backhaul netwerk. Op onderstaande afbeelding zijn dit de twee getekende 'draadloos' lijnen.

mesh wifi cellen dbm

Mesh stations gebruiken voor dit backhaul netwerk een aparte wifi antenne. Hierdoor heb je geen last van vertraging zoals bij wifi versterkers. Versterkers gebruiken voor het doorsturen namelijk dezelfde antenne.

Daarnaast werkt het backhaul netwerk op een apart wifi kanaal, zodat het wifi niet verstoord wordt.

3 mesh routers
Smartphone app
Wifi 6, waardoor beter bereik
Ondersteund WPA3 (laatste security standaard)
3 mesh routers
Ondersteund Internet of Things apparaten

Vergelijk meer mesh wifi oplossingen.

Met powerline erbij

stopcontact

Als je merkt dat het wifi signaal erg moeilijk door bijvoorbeeld muren of vloeren komt, is bovenstaand volledig draadloos mesh netwerk niet geschikt. De mesh stations zullen dan namelijk niet goed met elkaar kunnen verbinden.

Mesh wifi met powerline (hybride mesh) kan op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen. De stations zijn dan niet meer afhankelijk van enkel een draadloos backhaul netwerk, maar kunnen ook via het stopcontact met elkaar verbinden.

Daarbij is het wifi netwerk tot 60% sneller met deze gecombineerde oplossing.

Bekijk mesh met powerline oplossingen

Daarnaast kun je met powerline een nog groter wifi bereik halen. Bij de eerder beschreven volledig draadloze oplossing moeten de stations namelijk binnen een signaalsterkte van -67 dBm staan (zie ook de afbeelding bij volledig draadloos).

Met powerline is dat niet meer vereist, omdat de stations ook via het stopcontact onderling verbonden zijn. Daarom kunnen ze verder uit elkaar staan.

3 mesh routers
Kan op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen door mesh powerline
Uniek door hybride mesh systeem

Nadelen van mesh wifi

Een mesh wifi systeem heeft natuurlijk veel voordelen. Het is zeer gebruiksvriendelijk en zorgt voor één groot wifi netwerk. Daarnaast zijn er veel handige functies beschikbaar.

Echter is mesh wifi niet altijd de beste oplossing en zijn er ook nadelen.

Storingskans groter bij veel wifi netwerken

Zoals je hebt gelezen maakt mesh wifi gebruik van een backhaul netwerk. Dit netwerk zit op een apart wifi kanaal. Maar (de niet-overlappende) wifi kanalen zijn zeer beperkt. Op de 2.4 GHz frequentie zijn dit er maar drie.

Als er veel andere wifi netwerken in de buurt zijn met een sterk signaal, is de kans dus klein dat er genoeg vrije kanalen zijn. Wanneer het mesh systeem op een overlappend kanaal werkt als een ander wifi netwerk, kun je last krijgen van storing.

Controleer dus of er veel andere wifi netwerken in de buurt zijn, of maak gebruik van mesh wifi met powerline.

Kleinere uitbreiding dan bij andere oplossingen

Voor het draadloos backhaul netwerk is een goed signaal tussen de mesh stations vereist. Daarom moeten de stations binnen een goed wifi bereik van elkaar staan. Dat is binnen een signaalsterkte van -67 dBm, net als bij wifi versterkers.

Bekijk hoe je de beste plaats voor optimaal bereik kunt vinden.

Om grote snelheden te ondersteunen moeten de mesh stations onderling verbonden zijn op de 5 GHz frequentie. Maar het bereik van 5 GHz komt ongeveer 15% minder ver dan 2.4 GHz. Houdt hier dus rekening mee wanneer je de mesh stations plaatst.

Door bovenstaande eisen moeten de mesh stations vrij dicht bij elkaar staan. Hierdoor is de uitbreiding van de wifi dekking kleiner dan bij andere oplossingen.

Dit nadeel is uiteraard niet van toepassing bij mesh wifi met powerline, omdat deze wel verder uit elkaar kunnen staan.

Duur

Mesh wifi systemen zijn vaak best duur. Een set van 3 mesh stations kost al gauw rond de €200.

Een vergelijkbare set van 3 powerline wifi adapters, kost gemiddeld €170.

Lees meer over wifi via powerline adapters

Daar staat tegenover dat de mesh wifi systemen over veel handige functies beschikt, die powerline adapters niet bieden.

Hoeveel wifi dekking geven 3 mesh stations?

mesh wifi dekking

Een mesh wifi systeem dat bestaat uit 3 stations is in bijna alle gevallen meer dan voldoende voor een gemiddeld huishouden. Hierbij heb je wifi dekking in het gehele huis en ook in de tuin.

Mochten 3 stations toch onvoldoende wifi dekking geven, dan kunnen veel mesh systemen eenvoudig uitgebreid worden. Je kunt dan een los mesh station aanschaffen en toevoegen aan het mesh netwerk.

Uiteraard moet hierbij wel gebruik gemaakt worden van dezelfde fabrikant.

Verschil met andere oplossingen

Hier vergelijken we een mesh wifi systeem met andere oplossingen.

vs wifi versterker

Een mesh wifi systeem heeft geen last van de nadelen van wifi versterkers. Dit komt door het aparte backhaul netwerk waarmee de mesh stations onderling verbonden zijn. Dit backhaul netwerk werkt met aparte antennes en wordt op een apart kanaal gebruikt.

Bekijk wifi versterkers

Lees meer over wifi versterkers.

vs wifi powerline

Powerline adapters gebruiken het stopcontact om netwerkverkeer door te sturen. Wifi via het stopcontact kan hierdoor veel hogere bandbreedtes aan dan een volledig draadloos mesh systeem.

Bekijk wifi powerline adapters

Maar een wifi mesh systeem beschikt echter over veel meer handige functies. Deze functies zijn meestal met een app te beheren (ook op afstand).

Lees meer over wifi via het stopcontact.

vs access points

Access points worden allemaal met een eigen UTP-kabel aangesloten. De bedrade aansluiting zorgt voor een zeer betrouwbaar en snel wifi netwerk. Nadeel is dat er dus netwerkkabels getrokken moeten worden.

Bekijk access points

De mesh wifi met powerline komt zeer dicht bij de kwaliteit van access points. De stations zijn dan niet verbonden met een netwerkkabel, maar via het stopcontact.

Lees meer over extra access points installeren.

Copyright © 2018 - 2020
WifiWeb.nl