WifiWeb.nl
Informatie en advies voor de beste Wifi verbinding

Mesh Wifi informatie

5 minuten lezen

mesh wifi systeem

Misschien heb je wel eens gehoord over een mesh wifi netwerk. Dit is een handige en effectieve manier om overal in huis wifi bereik te krijgen.

Mesh wordt ook multiroom wifi genoemd. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe het werkt en worden de verschillen met andere oplossingen duidelijk.

Beste mesh systemen

De beste mesh systemen maken gebruik van wifi 6. Hierdoor zijn de hoogste snelheden mogelijk. Daarnaast hebben wifi 6 mesh routers een extra groot bereik.

Linksys Velop is een krachtig mesh systeem met veel extra functionaliteiten. Uniek aan dit mesh systeem is dat de stations beweging kunnen detecteren binnen het wifi dekkingsgebied op basis van de radiogolven. Hierover kun je waarschuwingen ontvangen op je smartphone indien je niet thuis bent.

Het Netgear Nighthawk mesh systeem heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit systeem is iets minder krachtig, maar is ook goedkoper.

Beste uit de test

Beste prijs-kwaliteit

Wifi 6
Bewegingsdetectie binnen wifi dekkingsgebied en waarschuwingen sturen naar je smartphone
USB 3.0 poort voor bijvoorbeeld delen harde schijf via het netwerk
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Ondersteund WPA3 mixed
4 Gigabit poorten per station
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Automatische (beveiligings)updates
Wifi 6
Ondersteund WPA3
1 Gigabit poort per station
Automatische (beveiligings)updates

Zoek je een gaming mesh systeem? Koop dan een mesh systeem dat Quality-of-Service (QoS) ondersteund. Hiermee kun je namelijk prioriteit geven aan het netwerkverkeer van games, zodat je geen last hebt van vertraging. De TP-link Deco X60 kan zorgen voor zeer lage latency, wat "lag" / haperingen voorkomt in online gaming.

Heb je last van erg dikke muren in huis waar het wifi signaal moeilijk doorheen komt? De TP-link Deco P9 combineert mesh met powerline, waardoor je op de meest lastige plekken voor goed wifi kunt zorgen. Dit is dus een hybride mesh oplossing.

Voor gaming

Beste bij dikke muren

Wifi 6
Zeer lage latency: verbeterd online gaming en video meetings
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Ondersteund WPA3
Ondersteund Alexa
2 Gigabit poorten per station
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Automatische (beveiligings)updates
Hybride mesh: kan op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Ondersteund Alexa
Kan gecombineerd worden met andere TP-Link Decos
Geïntegreerde smart home hub
2 Gigabit poorten per station
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Automatische (beveiligings)updates

Vergelijk alle mesh wifi oplossingen.

Wat is Mesh Wifi?

mesh wifi functies

Een mesh wifi systeem bestaat vaak uit 3 stations. Deze stations zorgen samen voor één groot wifi netwerk. Een mesh systeem is vergelijkbaar met een netwerk dat bestaat uit meerdere wifi versterkers, maar dan is het technisch sterk verbeterd.

Daarnaast bieden mesh wifi systemen veel andere handige functies die meestal met een app (ook op afstand) te beheren zijn, zoals:

 • bepaalde gebruikers een hogere prioriteit geven;
 • het netwerkgebruik per apparaat bekijken;
 • ouderlijk toezicht, zoals:
  • tijdschema's instellen voor bepaalde gebruikers;
  • type websites blokkeren voor bepaalde gebruikers (zoals seks-, gok-, of sociale media sites);
  • inzicht in hoeveel tijd een gebruiker heeft doorgebracht per website;
  • wifi uitschakelen voor bepaalde gebruikers;
 • blokkeren van hacks en malware met antivirus.

Hoe werkt het backhaul netwerk?

De stations staan met elkaar in verbinding via een zogenoemd 'backhaul' netwerk. Via dit onzichtbare netwerk wordt het netwerkverkeer doorgestuurd.

Een sterk backhaul netwerk is van groot belang voor een goed en betrouwbaar wifi. Mesh oplossingen kunnen dit netwerk op de volgende manieren gebruiken.

Er zijn twee manieren om dit backhaul netwerk op te zetten:

Volledig draadloos (1)

De meeste mesh systemen werken met een volledig draadloos backhaul netwerk. Hiervoor wordt een apart wifi kanaal én een aparte antenne gebruikt. Daarom heb je geen last van storing en vertraging zoals bij wifi versterkers.

Bij volledig draadloze mesh systemen moeten de stations binnen een goed wifi bereik van elkaar geplaatst worden, zodat ze een goed backhaul netwerk op kunnen zetten. Dat is binnen een signaalsterkte van -67 dBm. Bekijk hoe je de beste plaats voor optimaal bereik kunt vinden.

Hybride mesh (2)

stopcontact

Bij hybride mesh kunnen de stations ook met elkaar verbinden via het stopcontact (powerline). Hierdoor zijn de stations niet meer afhankelijk van een draadloos backhaul netwerk. Daarnaast is het wifi tot 60% sneller met deze hybride oplossing.

Omdat de stations niet meer afhankelijk zijn van het draadloze backhaul netwerk, kunnen ze verder uit elkaar staan. Hierdoor kunnen ze dus zorgen voor een nóg groter bereik (meer wifi dekking).

Bekijk hybride mesh systemen.

Hoeveel wifi dekking geven 3 mesh stations?

mesh wifi dekking

Een mesh wifi systeem dat bestaat uit 3 stations is in bijna alle gevallen meer dan voldoende voor een gemiddeld huishouden. Hierbij heb je wifi dekking in het gehele huis en ook in de tuin.

Mochten 3 stations toch onvoldoende wifi dekking geven, dan kunnen veel mesh systemen eenvoudig uitgebreid worden. Je kunt dan een los mesh station aanschaffen en toevoegen aan het mesh netwerk.

Uiteraard moet hierbij wel gebruik gemaakt worden van dezelfde fabrikant.

Verschil met andere oplossingen

Hier vergelijken we een mesh wifi systeem met andere oplossingen.

vs wifi versterker

wifi versterker

Een traditionele wifi versterker is de goedkoopste (en oudste) oplossing om een groter bereik te krijgen. Wifi versterkers herhalen het wifi signaal. Dit nieuwe herhaalde signaal komt verder dan het origineel.

Door elk signaal te herhalen houdt een versterker het wifi kanaal bezet, waardoor andere apparaten moeten wachten. Dit zorgt voor veel vertraging en zelfs voor verstoring in drukker bezette gebieden. De techniek van wifi versterkers is dus erg ouderwets, maar het werkt nog steeds als je lagere eisen stelt.

Bekijk wifi versterkers.

Koop alleen een wifi versterker als je wifi niet veel gebruikt en je daarom de goedkoopste oplossing wilt. In alle andere gevallen is een versterker zonde van je geld en kun je beter kiezen voor een moderner alternatief.

Een mesh wifi systeem heeft geen last van de nadelen van wifi versterkers. Dit komt door het aparte backhaul netwerk waarmee de mesh stations onderling verbonden zijn. Dit backhaul netwerk werkt met aparte antennes en wordt op een apart kanaal gebruikt.

Lees meer over wifi versterkers.

vs wifi powerline

wifi via stopcontact

Met wifi via het stopcontact kun je elk stopcontact omtoveren tot wifi access point. De powerline adapters sturen internetverkeer door naar je router via de elektriciteitsbedrading. Deze onderliggende vaste verbinding zorgt voor een betrouwbaar wifi netwerk dat erg hoge bandbreedtes aan kan.

Bekijk wifi powerline adapters.

Mesh wifi systemen werken volledig draadloos en kunnen ook erg hoge snelheden aan. Daarnaast hebben mesh systemen veel meer handige functies die meestal te beheren zijn met een app (ook op afstand).

Lees meer over wifi via het stopcontact.

vs access points

access point

Om access points te installeren is een goed thuisnetwerk vereist. Dit kost tijd en moeite omdat er kabels getrokken moeten worden. Door dit thuisnetwerk kan het wifi netwerk de hoogste snelheden behalen. Daarnaast is deze oplossing het minst gevoelig voor storing, omdat elk access point met een eigen netwerkkabel aangesloten is. Je kunt dus geen last hebben van een slecht backhaul netwerk of verstoringen op het stroomnetwerk.

Lees meer over extra access points installeren.

Bij mesh wifi is het niet nodig om kabels te trekken. De hybride mesh systemen komen het dichtst bij de kwaliteit van access points, omdat het gebruik maakt van een vaste verbinding tussen de stations middels de elektriciteitsbedrading in huis.

Bekijk hybride mesh systemen.

Nadelen van mesh wifi

Een mesh wifi systeem heeft natuurlijk veel voordelen. Het is zeer gebruiksvriendelijk en zorgt voor één groot wifi netwerk. Daarnaast zijn er veel handige functies beschikbaar.

Echter is mesh wifi niet altijd de beste oplossing en zijn er ook nadelen.

Storingskans groter bij veel wifi netwerken (1)

Zoals je hebt gelezen maakt mesh wifi gebruik van een backhaul netwerk. Dit netwerk zit op een apart wifi kanaal. Maar (de niet-overlappende) wifi kanalen zijn zeer beperkt. Op de 2.4 GHz frequentie zijn dit er maar drie.

Als er veel andere wifi netwerken in de buurt zijn met een sterk signaal, is de kans dus klein dat er genoeg vrije kanalen zijn. Wanneer het mesh systeem op een overlappend kanaal werkt als een ander wifi netwerk, kun je last krijgen van storing.

Controleer dus of er veel andere wifi netwerken in de buurt zijn, of maak gebruik van mesh wifi met powerline.

Kleinere uitbreiding dan bij andere oplossingen (2)

Voor het draadloos backhaul netwerk is een goed signaal tussen de mesh stations vereist. Daarom moeten de stations binnen een goed wifi bereik van elkaar staan. Dat is binnen een signaalsterkte van -67 dBm, net als bij wifi versterkers.

Bekijk hoe je de beste plaats voor optimaal bereik kunt vinden.

Om grote snelheden te ondersteunen moeten de mesh stations onderling verbonden zijn op de 5 GHz frequentie. Maar het bereik van 5 GHz komt ongeveer 15% minder ver dan 2.4 GHz. Houdt hier dus rekening mee wanneer je de mesh stations plaatst.

Door bovenstaande eisen moeten de mesh stations vrij dicht bij elkaar staan. Hierdoor is de uitbreiding van de wifi dekking kleiner dan bij andere oplossingen.

Dit nadeel is uiteraard niet van toepassing bij mesh wifi met powerline, omdat deze wel verder uit elkaar kunnen staan.

Duur (3)

Mesh wifi systemen zijn vaak best duur. Een set van 3 mesh stations kost al gauw rond de €200.

Een vergelijkbare set van 3 powerline wifi adapters, kost gemiddeld €170.

Lees meer over wifi via powerline adapters

Daar staat tegenover dat de mesh wifi systemen over veel handige functies beschikt, die powerline adapters niet bieden.

Copyright © 2018 - 2021
WifiWeb.nl