WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Mesh Wifi informatie

5 minuten lezen

mesh wifi systeem

Misschien heb je wel eens gehoord over een mesh wifi netwerk. Dit is een erg makkelijke en effectieve manier om overal in huis goed wifi bereik te krijgen.

Mesh routers worden soms multiroom wifi genoemd. Hier zit geen verschil in. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe mesh wifi werkt en worden de verschillen met andere oplossingen duidelijk.

Wat is Mesh Wifi?

mesh wifi functies

Een mesh wifi systeem bestaat vaak uit 3 stations. Deze stations zorgen samen voor één groot wifi netwerk. Een mesh systeem is vergelijkbaar met een netwerk dat bestaat uit meerdere wifi versterkers, maar dan is het technisch sterk verbeterd.

Daarnaast hebben veel mesh wifi systemen erg handige functies die meestal met een app (ook op afstand) te beheren zijn, zoals:

 • bepaalde gebruikers een hogere prioriteit geven;
 • het netwerkgebruik per apparaat bekijken;
 • ouderlijk toezicht, zoals:
  • tijdschema's instellen voor bepaalde gebruikers;
  • type websites blokkeren voor bepaalde gebruikers (zoals seks-, gok-, of sociale media sites);
  • inzicht in hoeveel tijd een gebruiker heeft doorgebracht per website;
  • wifi uitschakelen voor bepaalde gebruikers;
 • blokkeren van hacks en malware met antivirus.

Bekijk op deze pagina de beste mesh wifi systemen.

Hoe werkt het backhaul netwerk?

De mesh stations staan met elkaar in verbinding via een zogenoemd 'backhaul' netwerk. Via dit onzichtbare netwerk wordt het netwerkverkeer doorgestuurd.

Een sterk backhaul netwerk is dus van groot belang voor een goed en betrouwbaar wifi netwerk.

Er zijn twee soorten mesh systemen die allebei op een andere manier dit backhaul netwerk opzetten:

Volledig draadloos (1)

De meeste mesh systemen werken met een volledig draadloos backhaul netwerk. Hiervoor wordt een apart wifi kanaal én een aparte antenne gebruikt. Daarom heb je geen last van storing en vertraging zoals bij wifi versterkers.

Bij volledig draadloze mesh systemen moeten de stations binnen een goed wifi bereik van elkaar geplaatst worden, zodat ze een goed backhaul netwerk op kunnen zetten. Dat is binnen een signaalsterkte van -67 dBm. Bekijk hoe je de beste plaats voor optimaal bereik kunt vinden.

Dit is een volledig draadloos mesh systeem:

Hybride mesh (2)

stopcontact

Bij hybride mesh kunnen de stations ook met elkaar verbinden via het stopcontact (powerline). Hierdoor zijn de stations niet meer afhankelijk van een draadloos backhaul netwerk.

Het is natuurlijk ook mogelijk om de draadloze mesh systemen onderling te verbinden met een netwerkkabel, maar hiervoor moet je een goed thuisnetwerk aanleggen of gebruik maken van powerline adapters (die bij een hybride mesh systeem ingebouwd zitten). Zodoende zijn de stations niet meer afhankelijk van de draadloze backhaul verbinding.

Omdat de stations niet meer afhankelijk zijn van het draadloze backhaul netwerk, kunnen ze verder uit elkaar staan. Hierdoor kunnen ze dus zorgen voor een nóg groter bereik (meer wifi dekking).

Dit is een hybride mesh systeem:

Bekijk beste mesh wifi systemen.

Hoeveel wifi dekking geven 3 mesh stations?

mesh wifi dekking

Een mesh wifi systeem dat bestaat uit 3 stations is in bijna alle gevallen meer dan voldoende voor een gemiddeld huishouden. Hierbij heb je wifi dekking in het gehele huis en ook in de tuin.

Mochten 3 stations toch onvoldoende wifi dekking geven, dan kunnen veel mesh systemen eenvoudig uitgebreid worden. Je kunt dan een los mesh station aanschaffen en toevoegen aan het mesh netwerk. Alle Deco mesh producten van TP-Link kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Verschil met andere oplossingen

Hieronder vergelijken we een mesh wifi systeem met andere oplossingen. Bekijk hier alle oplossingen voor een groter wifi netwerk.

vs wifi versterker

wifi versterker

Een traditionele wifi versterker is de goedkoopste (en oudste) oplossing om een groter bereik te krijgen. Wifi versterkers herhalen het wifi signaal. Dit nieuwe herhaalde signaal komt verder dan het origineel.

Door elk signaal te herhalen houdt een versterker het wifi kanaal bezet, waardoor andere apparaten moeten wachten. Dit zorgt voor veel vertraging en zelfs voor verstoring in drukker bezette gebieden. De techniek van wifi versterkers is dus erg ouderwets, maar het werkt nog steeds als je lagere eisen stelt. Bekijk wifi versterkers.

Koop alleen een wifi versterker als je wifi niet veel gebruikt en je daarom de goedkoopste oplossing wilt. In alle andere gevallen is een versterker zonde van je geld en kun je beter kiezen voor een moderner alternatief.

Lees meer over wifi versterkers.

Een mesh wifi systeem heeft geen last van de nadelen van wifi versterkers. Dit komt door het aparte backhaul netwerk waarmee de mesh stations onderling verbonden zijn. Dit backhaul netwerk werkt met aparte antennes en wordt op een apart kanaal gebruikt.

vs wifi powerline

wifi via stopcontact

Met wifi via het stopcontact kun je elk stopcontact omtoveren tot wifi access point. De powerline adapters sturen internetverkeer door naar je router via de elektriciteitsbedrading. Deze onderliggende vaste verbinding zorgt voor een betrouwbaar wifi netwerk dat erg hoge bandbreedtes aan kan. Bekijk wifi powerline adapters.

Lees meer over wifi via het stopcontact.

Mesh wifi systemen werken juist volledig draadloos en kunnen ook erg hoge snelheden aan. Daarnaast hebben mesh systemen veel meer handige functies dan powerline adapters. Deze functies zijn meestal te beheren met een app (ook op afstand).

vs access points

access point

Om access points te installeren is een goed thuisnetwerk vereist. Dit kost tijd en moeite omdat er kabels getrokken moeten worden. Door dit thuisnetwerk kan het wifi netwerk de hoogste snelheden behalen. Daarnaast is deze oplossing het minst gevoelig voor storing, omdat elk access point met een eigen netwerkkabel aangesloten is. Je kunt dus geen last hebben van een slecht backhaul netwerk of verstoringen op het stroomnetwerk.

Lees meer over extra access points installeren.

Bij mesh wifi is het niet nodig om kabels te trekken. De hybride mesh systemen komen het dichtst bij de kwaliteit van access points, omdat het gebruik maakt van een vaste verbinding tussen de stations middels de elektriciteitsbedrading in huis.

Nadelen van mesh wifi

Een mesh wifi systeem heeft voornamelijk veel voordelen. Het is zeer gebruiksvriendelijk en zorgt voor één groot wifi netwerk. Daarnaast heeft een mesh systeem veel handige functies.

Een mesh wifi systeem heeft soms onderstaande nadelen waardoor het niet altijd de beste oplossing is.

Storingskans groter bij veel wifi netwerken (1)

Zoals je hebt gelezen maakt mesh wifi gebruik van een backhaul netwerk. Dit netwerk zit op een apart wifi kanaal. Maar (de niet-overlappende) wifi kanalen zijn zeer beperkt. Op de 2.4 GHz frequentie zijn dit er maar drie.

Als er veel andere wifi netwerken in de buurt zijn met een sterk signaal, is de kans dus klein dat er genoeg vrije kanalen zijn. Wanneer het mesh systeem op een overlappend kanaal werkt als een ander wifi netwerk, kun je soms last krijgen van storing.

Controleer dus of er veel andere wifi netwerken in de buurt zijn, of maak gebruik van een hybride mesh systeem.

Kleinere uitbreiding dan bij andere oplossingen (2)

Voor het draadloos backhaul netwerk is een goed signaal tussen de mesh stations vereist. Daarom moeten de stations binnen een goed wifi bereik van elkaar staan. Dat is binnen een signaalsterkte van -67 dBm, net als bij wifi versterkers. Bekijk hoe je de beste plaats voor optimaal bereik kunt vinden.

Om hoge snelheden te ondersteunen moeten de mesh stations onderling verbonden zijn op de 5 GHz frequentie. Maar het bereik van 5 GHz komt ongeveer 15% minder ver dan 2.4 GHz. Houdt hier dus rekening mee wanneer je de mesh stations plaatst.

Door bovenstaande eisen moeten de mesh stations vrij dicht bij elkaar staan. Hierdoor is de uitbreiding van de wifi dekking kleiner dan bij andere oplossingen.

Dit nadeel is niet van toepassing bij hybride mesh, omdat deze wel verder uit elkaar kunnen staan.

Duur (3)

Mesh wifi systemen zijn vaak best duur. Een set van 3 mesh stations kost al gauw rond de €200.

Een vergelijkbare set van 3 powerline wifi adapters, kost gemiddeld €170. Dat scheelt dus toch enkele tientjes.

Maar de mesh wifi systemen hebben vaak veel handige functies, die powerline adapters niet bieden. Lees meer over wifi via powerline adapters