Wat is een router?

6 minuten lezen

Het internet bestaat uit miljoenen routers. Maar wat is dit apparaat eigenlijk? En wat doet het precies? Op deze pagina kom je alles te weten over zowel consumenten routers als industriële core routers.

Daarnaast wordt de router vaak verwisseld met een modem, of andersom. Dat komt omdat veel providers een modem en router in één leveren. Het verschil tussen de modem en router staat ook op deze pagina uitgelegd.

Wat doet een router?

De router maakt het mogelijk voor apparaten op het thuisnetwerk om verbinding te maken met internet. Routers zijn namelijk een koppelstuk tussen twee (of meer) netwerken. Bij de internetaansluiting van een huishouden is de router een koppeling tussen het thuisnetwerk en het netwerk van de internet provider (ofwel het internet).

De internet provider heeft krachtige core routers met verbindingen naar andere providers en regio's. Vaak gaat jouw internetverkeer langs enkele van dit soort core routers tot het bij de eindbestemming aankomt. De routers gebruiken een routetabel om te bepalen via welke verbinding het verkeer doorgestuurd moet worden. Routers fungeren dus als een soort verkeersknooppunten op het internet.

In huishoudens wordt de router altijd aangesloten op het modem (tenzij je een modem en router in één hebt ontvangen). Voor veel huishoudens ziet het thuisnetwerk er zo uit:

Internet - modem - router

De router die je van de provider krijgt is een consumenten router die het mogelijk maakt om met meerdere apparaten van de internetverbinding gebruik te maken. Daarnaast zorgt het voor beveiliging en deelt het adressen uit aan interne apparaten.

Meestal werkt de router ook als wifi toegangspunt, zodat apparaten via wifi kunnen verbinden met internet. Daarnaast hebben consumenten routers een ingebouwde switch zodat meerdere apparaten met een netwerkkabel kunnen verbinden met internet.

Soorten routers

Vaak is de router die je van de provider hebt gekregen niet sterk genoeg. Het bereik van wifi komt vaak niet erg ver of de verbinding heeft last van vertraging.

Daarom willen veel mensen een eigen router gebruiken. Er zijn namelijk ook krachtige routers met een groot wifi bereik waarmee de verbinding flink verbeterd.

Bij het spelen van online games kun je met een zwakke router last hebben van vertraging, ofwel lag. Met een speciale gaming router kun je zorgen voor de beste verbinding met een lage en stabiele ping.

Verschil modem en router

Je maakt meestal verbinding met de provider via bijvoorbeeld de telefoonkabel (ADSL), kabel (coax) of glasvezel. Maar binnen jouw thuisnetwerk maken apparaten verbinding via een netwerkkabel (dit wordt ethernet of 802.3 genoemd) of draadloos via wifi (802.11). Dat is dus een andere standaard.

De modem zorgt voor de vertaling tussen deze twee standaarden. Het signaal van de provider (bijvoorbeeld ADSL) wordt namelijk omgezet naar een signaal voor het thuisnetwerk (ethernet), en andersom.

Er was dus geen modem nodig geweest als de provider internet had geleverd via een netwerkkabel. Dus waarom maakt de provider hier eigenlijk geen gebruik van?

Ten eerste zijn er geen netwerkkabels aangelegd naar woningen. Dat komt omdat deze ethernetkabels maar tot maximaal 100 meter een betrouwbaar signaal overbrengen. Hiermee kan een internet provider dus niet zorgen voor een goede verbinding. Met bijvoorbeeld de telefoonkabel (ADSL), kabel (coax) of glasvezel kan dat wel, omdat het signaal met een andere techniek overgebracht wordt. Hiermee kunnen enkele kilometers tot honderden kilometers overbrugt worden.

Modem en router in één (gecombineerd)

Soms is het modem een apart kastje, en soms is het een router en modem in één. Bij een gecombineerde router en modem heb je dus maar één apparaat nodig.

Modem en router in één (gecombineerd)

Is op het apparaat dat je hebt gekregen zowel de provider aangesloten (dus bijvoorbeeld bij ADSL de telefoonkabel), en ook de apparaten binnen het huishouden (dus met een netwerkkabel of via wifi)? Dan gebruik je een router en modem in één.

Als je een modem en router in één hebt, kun je niet zonder dit apparaat omdat het modem dus nodig is om het signaal om te zetten. Daarom is het voordeel van een apart modem dat je vaak een eigen router kunt kiezen.

Je kunt alsnog een eigen router installeren door de 'modem en router in één' van de provider in bridge modus te zetten. Hierna sluit je enkel de nieuwe router aan op de 'modem en router in één' van de provider. Alle andere apparaten in huis verbind je vervolgens met je eigen router.

Lees meer over een thuisnetwerk aanleggen.

Functies van een router

De router zorgt voor verschillende functionaliteiten op het thuisnetwerk. Hieronder staan deze opgesomd.

Ingebouwde switch (1)

Ten eerste heeft de router een ingebouwde switch. Dit zijn vaak 4 poorten waarop je apparaten met een netwerkkabel kunt verbinden met internet. Hierdoor kunnen dus meerdere apparaten gebruik maken van de internetverbinding.

Je kunt het aantal poorten verder uitbreiden door een extra switch te kopen en aan te sluiten op een van deze 4 poorten.

Wifi access point (2)

Bijna alle consumenten routers hebben ook een wifi antenne, waardoor apparaten in het huishouden ook draadloos via wifi kunnen verbinden met internet. Deze routers worden daarom vaak wifi routers genoemd.

Bekijk de beste wifi routers met groot bereik.

Network Address Translation (NAT) (3)

Elk apparaat op internet heeft een eigen adres waarop het te bereiken is. Dit wordt het IP adres genoemd. Er zijn alleen niet genoeg adressen voor elk apparaat op de wereld (tenzij IPv6 wordt gebruikt). Om dit probleem op te lossen is Network Address Translation (NAT) bedacht.

Ten eerste zijn er drie blokken uit alle IP adressen geselecteerd die iedereen kan gebruiken in een eigen (thuis)netwerk. Dit worden privé IP adressen genoemd en zijn de 10.0.0.0 reeks, 172.16.0.0 reeks en de 192.168.0.0 reeks. Binnen de meeste thuisnetwerken wordt vaak deze laatste reeks gebruikt.

Deze privé adressen kunnen alleen niet over het internet gestuurd worden. Daarom krijgt de router als enige een publiek IP adres van je provider, waarmee je wél op internet kunt. NAT zorgt ervoor dat apparaten binnen het privé netwerk dit publieke adres van de router delen, zodat ook zij op het internet kunnen.

Firewall (4)

Routers moeten ook voor beveiliging zorgen. Ze beschermen namelijk de interne apparaten tegen ongewenste verbinding van buiten.

NAT zorgt standaard voor deze beveiliging. Het zorgt er namelijk voor dat er alleen verbindingen naar binnen kunnen komen die vanuit het interne netwerk zijn geïnitieerd. Deze functionaliteit wordt ook wel een firewall genoemd.

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) (5)

De laatste belangrijke functionaliteit van een router is DHCP. Dit zorgt ervoor dat interne apparaten een IP adres krijgen toegewezen wanneer ze verbinden met het thuisnetwerk. Belangrijk, want zonder adres kunnen apparaten niet met elkaar communiceren.

Ook krijgen apparaten via DHCP extra informatie over het netwerk, zoals het adres van de router en de DNS server.