WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie
Tip: gratis (mesh) wifi versterker bij overstappen.

Beste wifi routers

4 minuten lezen

beste wifi router

Op zoek naar de beste wifi router met een groot bereik? Deze pagina vertelt welke routers een extra groot bereik hebben. Daarnaast zie je welke wifi routers de beste processor en het meeste RAM geheugen hebben, en hierdoor de beste prestaties bieden.

Ook vertellen we hoe een snelle wifi router de internetverbinding verbeterd. Daarnaast komen er andere oplossingen aan bod waarmee je voor een groot bereik kunt zorgen.

Wifi routers met een groot bereik

wifi teken

Tussen de meeste wifi routers zit er geen verschil in bereik. Dat komt omdat volgens de wetgeving het zendvermogen maximaal 100 mW mag zijn.

Maar er zijn wel andere mogelijkheden waarmee routers voor een groter wifi bereik kunnen zorgen. Deze benoemen we hieronder.

Vergelijk alle wifi routers

Wifi 6 routers

Sinds wifi 6 (ofwel 802.11ax) is er niet alleen een hogere snelheid mogelijk, maar ook een beter bereik. Wifi 6 zorgt namelijk voor 80% verder bereik. Als het bereik van een normale router tot 8 meter komt, dan haal je met een wifi 6 router vaak meer dan 14 meter.

Wifi 6 routers hebben een groter bereik door deze verbeterde technieken:

  • OFDMA: hierdoor kan een wifi kanaal verdeeld worden in kleinere sub-kanalen. Omdat het volledige vermogen nu geconcentreerd is op het kleinere sub-kanaal, is het signaal sterker en krijg je een groter bereik. Daarnaast heeft het kleinere sub-kanaal minder last van storing.
  • BeamForming: hierdoor kan de router het wifi signaal richten naar een draadloos apparaat, waardoor het signaal sterker is en verder komt.
  • BSS coloring: hierdoor gebruikt het wifi netwerk een eigen kleur, waardoor het zich eenvoudig kan onderscheiden van andere wifi netwerken. Door dit onderscheid kan het wifi netwerk andere (ruis)signalen negeren, waardoor er veel minder last van de storing is.

De volgende routers hebben hierdoor een zeer groot wifi bereik.

Bekijk meer krachtige wifi 6 routers

High-gain routers

Er zijn wifi routers die gebruik maken van speciale high-gain antennes. Door de hogere dBi waarde van deze antennes zorg je voor een groter bereik.

Hoe hoger de dBi waarde, hoe meer de antenne zich focust op horizontaal gebied. Dit betekent dus dat het signaal verder komt aan de zijkanten van de antenne, en juist wat minder ver boven en onder de antenne.

Lees meer over high-gain wifi antennes

Het is ook mogelijk om de antennes te vervangen van je huidige router met hoge dBi antennes. Echter is dit vaak vrij prijzig, waardoor het aantrekkelijker wordt om een nieuwe wifi router te kopen die reeds deze antennes heeft, én de nieuwste en snelste technieken biedt.

Dit zijn wifi 6 routers met high-gain antennes (hoge dBi):

Mesh routers

Mesh routers hebben een zeer groot wifi bereik. Dat komt omdat een mesh systeem uit meerdere routers bestaat die met elkaar in verbinding staan. Hierdoor krijg je overal in huis een goed wifi signaal.

Bekijk hoe mesh wifi werkt.

Wifi 6
Zeer lage latency: verbeterd online gaming en video meetings
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Ondersteund WPA3
Ondersteund Alexa en Google Assistent
2 Gigabit poorten per station
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Hybride mesh: kan op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
Tot 1167 Mbps
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat
2x 1 Gbit poort (per station)
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Kan gecombineerd worden met andere TP-Link Decos
Automatische (beveiligings)updates
Advertentie

Eenvoudig bereik vergroten

Naast het kopen van een router met groot bereik, zijn er andere eenvoudige manieren om het wifi bereik te verbeteren.

Bekijk bijvoorbeeld wat de beste plaats is voor een wifi router. Of verwijder stoorzenders die het bereik verminderen.

Snelle wifi routers voor een betere wifi verbinding

Snelle wifi routers zorgen voor een betere verbinding. Ze beschikken over een krachtige CPU en meer RAM geheugen. Hierdoor krijg je maximale doorvoer voor de beste netwerkprestaties.

Dit zijn snelle routers met een krachtige CPU en veel RAM.

Gebruik QoS

Omdat deze snelle routers over meer capaciteit beschikken, bieden ze vaak geavanceerde functies zoals QoS (Quality of Service). Hiermee kan er prioriteit gegeven worden aan bepaald netwerkverkeer.

Lees meer over QoS

QoS zorgt voor een snelle en stabiele verbinding. Dit is eigenlijk noodzakelijk voor veel moderne real-time applicaties, zoals bijvoorbeeld gaming en videobellen.

Speciale gaming routers kunnen dankzij QoS zorgen voor zo min mogelijk vertraging (latency/lag) op de verbinding. Lees alles over gaming routers en de verschillen met een normale router.

Deze wifi routers ondersteunen ook QoS:

Bekijk op deze pagina de beste gaming routers.

Koop geen wifi router als ...

Het is niet slim om een nieuwe wifi router te kopen als je alleen een groter wifi bereik wilt. Vaak heb je namelijk last van obstakels, zoals muren en vloeren. Omdat het signaal hier moeilijk doorheen komt, geeft zelfs een andere wifi router niet een beter bereik.

Wanneer je alleen een groter wifi bereik wilt zijn er andere oplossingen beschikbaar. De mesh wifi routers zijn wel een goede oplossing omdat deze bestaan uit meerdere stations die samen één groot wifi netwerk vormen.

wifi 6

Als je toch graag een router wilt met het grootste wifi bereik: bij wifi 6 moet zowel de router als bijvoorbeeld jouw smartphone wifi 6 ondersteunen om te profiteren van de nieuwe technieken.

Het is wel slim om een nieuwe wifi router te kopen als je graag jouw internetverbinding wilt verbeteren. Dit kan namelijk met de slimme features zoals QoS. Of wanneer je graag andere features wilt zoals ouderlijk toezicht of een apart wifi netwerk voor gasten.

Vergelijk alle wifi routers

Andere mogelijkheden voor beter wifi bereik

Wanneer je een groter en sterker wifi netwerk wilt, kun je het best kiezen voor een van de volgende oplossingen.

Extra access point

Met een extra wifi access point kun je het wifi bereik vergroten. Het nadeel van deze oplossing is dat het access point met een UTP-kabel moet worden aangesloten, en er dus een kabel getrokken moet worden.

Vergelijk wifi access points

Bekijk hoe je een extra access point installeert.

Wifi via het stopcontact

Het voordeel van wifi via het stopcontact is dat het niet nodig is om kabels te trekken. De powerline adapters zijn namelijk volwaardige wifi access points, die het wifi verkeer via het stopcontact doorsturen naar de router.

Vergelijk wifi powerline adapters

Lees meer over wifi via het stopcontact.