WifiWeb.nl
Informatie en advies voor de beste Wifi verbinding

Gaming Router

4 minuten lezen

gaming router

Gaming routers zorgen voor een stabielere verbinding in vergelijking met een normale router. Omdat de vertraging (latency/lag) geminimaliseerd wordt, krijg je een betere speelervaring.

De beste gaming routers kosten aardig wat, omdat het bijna volwaardige desktop computers zijn. Ze hebben bijvoorbeeld meer RAM en een betere CPU dan normale routers. Hierdoor kunnen ze geavanceerde features ondersteunen, waarmee je een betere verbinding krijgt.

Verschil tussen merken

De belangrijkste eigenschap van een gaming router is ondersteuning voor Quality of Service (QoS). Hiermee kan je namelijk een hogere prioriteit geven aan gaming internetverkeer, zodat je geen last meer hebt van latency of lag.

Alle gaming routers ondersteunen dus sowieso QoS. Daarnaast geeft elk merk extra aandacht aan andere specifieke eigenschappen:

  • Netgear gaming routers draaien enkele op DumaOS (partner) en sommige beschikken bijvoorbeeld over een Plex media server.
  • Asus gaming routers hebben WTfast integration, waarmee de meest efficiënte route naar de game servers kan worden genomen. Daarnaast richt dit merk zich ook meer op beveiliging, zoals met een Intrusion Prevention System (IPS).
  • TP-Link gaming routers hebben meer aandacht voor inzicht in statistieken, zoals de realtime latency, speelduur en gebruik van de verschillende apparaten op het netwerk.
  • Linksys gaming routers beschikken over de Killer Prioritization Engine van Killer Networking (zijn ook partner met bekende gamersmerken als Alienware en Razer).

Vergelijk alle gaming routers

De gaming routers werken voor alle apparaten: van PC tot consoles zoals de PS4. In de router kan je aangeven dat al het internetverkeer van een specifiek apparaat (zoals je PC) meer prioriteit heeft dan anderen, en dus altijd voorrang krijgt. Of je kan er voor kiezen dat alleen internetverkeer van games voorrang moet krijgen.

Voorkom slechte verbinding met een gaming router

hoge ping

Om een game goed te kunnen spelen heb je een verbinding nodig van hoge kwaliteit. Te veel latency (dit wordt gemeten in milliseconden met 'Ping') zorgt voor een haperend spel.

Wanneer je een online game speelt worden er heel veel kleine berichten (packets) verstuurd naar de game server. Deze berichten kosten maar weinig bandbreedte (vaak maar ongeveer 20 Kbps). Als echter iemand gelijktijdig een Netflix serie begint te streamen (of er worden bijvoorbeeld updates gedownload), kan je tegen limieten aanlopen. De berichten die de game naar de server probeert te sturen, kunnen dan bijvoorbeeld:

  • in een (trage) buffer van de router terechtkomen (bufferbloat), omdat de router heel druk is met al het overige internetverkeer;
  • packets worden gedropt omdat je bijvoorbeeld over het limiet van je internetverbinding heen gaat, of de buffers van de router al vol zitten.

Dit zorgt voor latency (lag) en haperingen in het spel van de gamer. Dit is niet alleen cruciaal voor gamers, maar ook voor andere interactieve applicaties zoals bijvoorbeeld voice over IP (VoIP, bellen via internet).

Prioriteit geven aan games

Voor deze problemen is Quality of Service (QoS) de oplossing. QoS is namelijk gemaakt voor interactieve applicaties (zoals gaming), die niet goed werken bij te veel latency. Met QoS kan je deze applicaties meer prioriteit, en dus voorrang, geven.

Op gaming routers kan je bijvoorbeeld het internetverkeer van de gamer meer prioriteit geven. Als dat verkeer voortaan binnen komt op de router, zal het als eerste behandeld worden en dus nooit in een buffer terechtkomen of gedropt worden.

Bekijk alle gaming routers

Voorkeur voor bekabeld internet

Naast het gebruik van QoS is het aan te raden om gebruik te maken van een bekabelde verbinding. Deze zijn namelijk veel minder gevoelig voor storingen en vertragingen.

Wil je toch graag wifi gebruiken om een game te spelen? Gebruik dan een gaming router met een moderne wifi standaard (zoals 802.11ax, ofwel wifi 6 uit 2019). Hiermee haal je namelijk tot wel 75% minder latency ten opzichte van oudere standaarden, dankzij de nieuwe technieken.

Internet verbinding verbeteren

Nadat je een gaming router hebt aangeschaft en je gebruik maakt van QoS op deze router, is er niets meer in jouw thuisnetwerk te verbeteren. Je bent hierna afhankelijk van jouw provider.

Glasvezel beter dan koper?

Vaak zegt men dat een glasvezelverbinding veel minder last van latency heeft, omdat het op de snelheid van het licht werkt. De snelheid van het licht is 300.000 km per seconde (dit is overigens in een vacuum, omdat daar de snelheid van het licht constant is).

Bij een glasvezelverbinding gaat het licht echter door glas. Daardoor neemt de snelheid met ongeveer 30% af: dus 210.000 km/s.

Een standaard kopere verbinding zit op ongeveer dezelfde snelheid: tussen de 200.000 en 250.000 km/s.

Lees meer over hoe snel datasignalen zich verplaatsen.

Hoewel de snelheid dus ongeveer gelijk blijft, heeft glasvezel minder last van storing dan het elektrische signaal over de traditionele koperdraad. Daarnaast krijg je bij glasvezelverbindingen veel meer bandbreedte: vaak vanaf 100 Mbps. Dit zijn dus voornamelijk de voordelen van een glasvezelverbinding.

typen netwerk kabels

Ben je (nog) niet tevreden met de latency van je huidige internetprovider? Het kan zijn dat het medium dat je op dit moment gebruikt van mindere kwaliteit is. Probeer eens over te stappen op een van de mediums (zoals DSL, kabel of glasvezel), door bijvoorbeeld van provider te wisselen.

Beste verbinding afdwingen: WTFast

Het internet is een netwerk van netwerken. Providers, landen, continenten: al deze netwerken zijn met elkaar verbonden, en gebruiken elkaars verbindingen om bijvoorbeeld naar de andere kant van de wereld te komen.

Constant vallen er op de wereld netwerken uit, en worden ze weer hersteld. Verbindingen lopen soms tegen een limiet aan, waardoor een alternatief pad moet worden genomen. Dit betekent onder andere dat jouw internetverkeer niet altijd via dezelfde route loopt, en de verbinding ook niet altijd even betrouwbaar is.

Het bedrijf WTFast heeft eigen netwerkverbindingen speciaal voor gamers. Met deze eigen verbindingen krijg je de kortst mogelijke route tussen jou en de game server. Door gebruik van deze dienst, kan je ping 45 tot 75% lager worden dan normaal.

Bekijk in deze video hoe WTFast precies werkt.

Copyright © 2018 - 2021
WifiWeb.nl