WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica

Gaming router kopen

5 minuten lezen

linksys gaming router

Vaak is er flink geïnvesteerd in een hele goede gaming pc of console. Maar met een (plots) haperende verbinding kun je niet het meeste uit deze gaming pc halen.

De router wordt vaak vergeten, terwijl juist hiermee de ping (vertraging) zo laag en stabiel mogelijk gehouden kan worden. Deze stabiele lage ping helpt om vaker te winnen van tegenstanders in online spelletjes.

Gaming router kopen

Gaming routers van Asus en Netgear hebben opvallend veel geavanceerde features. Dit zijn daarom interessante merken bij het kopen van een gaming router. Ook hebben ze zeer gedetailleerde QoS instellingen waar gamers profijt van hebben.

Bekijk het verschil met een normale router.

Beste gaming router

De beste gaming routers hebben veel extra instellingen om te zorgen voor een zo goed mogelijke verbinding. Naast Quality-of-Service (QoS) ondersteunen deze routers bijvoorbeeld ook Geo Fencing. En deze routers hebben een zeer goede processor en genoeg RAM geheugen om deze functionaliteiten razendsnel te laten werken.

Verder is voor een gaming router wifi 6 erg belangrijk. Dit kan namelijk naast een hoge snelheid ook tot 75% minder vertraging zorgen (en dus een lage ping), én tot 80% meer bereik.

Dit zijn de beste gaming routers op dit moment, met veel gedetailleerde functionaliteiten:

Met speciale gaming LAN poort
4 cores CPU, 1.8 GHz
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Wifi 6 snelheid (801.11ax) tot 4804 Mbps op 5GHz en 861 Mbps op 2.4GHz
1 GB RAM geheugen
Denial-of-Service (DoS) protection en geavanceerde firewall
Ondersteund Dual WAN (zoals 3G/4G USB dongle) voor failover of load balance internetverbinding
Ondersteund gastnetwerk
3 externe wifi antennes
4 cores CPU, 1.8 GHz
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Wifi 6 snelheid (801.11ax) tot 4804 Mbps op 5GHz en 1148 Mbps op 2.4GHz
1 GB RAM geheugen
Beveiliging tegen DDoS aanvallen
Ondersteund gastnetwerk
4 externe wifi antennes
Advertentie

Bekijk alle gaming routers.

Budget gaming router

Gaming routers kunnen al gauw een paar honderd euro kosten. Maar niet iedereen heeft de beste router met alle geavanceerde functies nodig. De meeste mensen hebben genoeg baat bij een gewoon goede gaming router met in ieder geval Quality-of-Service (QoS), zodat gaming verkeer met de hoogste prioriteit verzonden kan worden.

Dit zijn zeer interessante budget gaming routers, met toch heel goede specificaties:

4 externe wifi antennes
3 cores CPU, 1.5 GHz
512 MB RAM geheugen
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Wifi 6 snelheid (801.11ax) tot 4804 Mbps op 5GHz en 574 Mbps op 2.4GHz
Denial-of-Service (DoS) protection en geavanceerde firewall
LAN1 poort is een speciale gaming netwerkpoort
Ondersteund gastnetwerk
Ondersteund Dual WAN (zoals 3G/4G USB dongle) voor failover of load balance internetverbinding
Ondersteund WPA3 (laatste security standaard)
2 cores CPU, 1.8 GHz
Ondersteund Quality-of-Service (QoS)
Wifi 5 snelheid (801.11ac) tot 2167 Mbps op 5GHz en 750 Mbps op 2.4GHz
512 MB RAM geheugen
Denial-of-Service (DoS) protection en geavanceerde firewall
Ondersteund Dual WAN (zoals 3G/4G USB dongle) voor failover of load balance internetverbinding
Ondersteund gastnetwerk
3 externe wifi antennes
Advertentie

Vergelijk alle gaming routers.

Mesh gaming router

Een mesh systeem bestaat uit meerdere draadloze routers die samen zorgen voor één groot wifi netwerk. Deze routers staan geheel draadloos in verbinding met elkaar.
Lees meer over mesh wifi.

Onderstaande mesh systemen zorgen voor zeer lage latency. Daarnaast ondersteunen ze QoS (Quality-of-Service), waardoor je de verbinding met de gameserver extra prioriteit kunt geven. Hierdoor komt deze verbinding nooit in een buffer terecht, en behoudt je een lage latency.

Wifi 6
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat
4 Gigabit LAN poorten
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Touchscreen
Wifi 6 snelheid (802.11ax) tot 2402 Mbps
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat én per applicatie
2x 1 Gbit poort (per station)
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Ondersteund WPA3 (laatste security standaard)
Zeer lage latency: verbeterd online gaming en video meetings
Advertentie

Bekijk alle mesh routers die geschikt zijn voor gaming en QoS ondersteunen.

Beste voor Xbox en PlayStation

Gaming routers kunnen ook de verbinding voor consoles flink verbeteren. Alle gaming routers zijn namelijk ook geschikt voor bijvoorbeeld de Xbox en PlayStation. Het gaming verkeer van deze consoles kan automatisch gedetecteerd worden door QoS in te stellen, en dit vervolgens de hoogste prioriteit te geven.

Bekijk alle gaming routers.

De Asus gaming routers op deze pagina hebben een speciale priority netwerk poort. Als je de console hiermee verbind, krijgt deze automatisch de hoogste prioriteit. Er is dan geen extra configuratie meer nodig voor QoS.

Console verbonden via wifi? Dan kun je gaming verkeer de hoogste prioriteit geven door QoS in te stellen.

vs normale router (verschil)

Het belangrijkste verschil met een normale router, is dat gaming routers voorrang kunnen geven aan gaming verkeer. Dit is mogelijk door QoS. Daarnaast hebben gaming routers een krachtige processor en veel RAM geheugen, zodat de internetverbinding razendsnel werkt en je een lage en stabiele ping hebt.

Hieronder leggen we eerst uit waarom een gaming router nodig is, en hoe dit precies werkt.

Waarom gaming router nodig?

hoge ping

Vaak gaat een online game stotteren als iemand anders in het huishouden begint te downloaden of streamen. Hoe komt dat en hoe kun je dit oplossen zonder iedereen uit huis te jagen?

Als de internetverbinding door meerdere programma's of apparaten wordt gebruikt, probeert de router al dit verkeer zo snel mogelijk door te sturen. Het bekijken van een online video (YouTube, Netflix, etc.) of het downloaden van een update of groot bestand kan al zorgen voor honderden berichten per seconde.

Dit kan niet allemaal tegelijk verwerkt worden, waardoor berichten eerst kort in een buffer kunnen terechtkomen. Dit verhoogt de ping (vertraging) omdat het bericht dan bijvoorbeeld pas 200ms later verstuurd wordt.

Bij real-time applicaties, zoals online gaming of videobellen, is deze vertraging erg irritant. De game of het videobellen gaat dan namelijk stotteren, waardoor er moeilijk op te reageren is. Een zo laag mogelijke ping is daarom belangrijk en zorgt voor een goede verbinding.

Een lage ping kun je bereiken door het gaming verkeer de hoogste prioriteit te geven. Zo weet je zeker dat het verkeer niet in een langzame buffer terechtkomt of tegen het limiet van je internetabonnement aanloopt. Deze voorrang (prioriteit) kun je instellen met Quality-of-Service (QoS).

QoS zal alle berichten eerst snel bekijken. Als blijkt dat het gaming verkeer is, zal het direct met de hoogste prioriteit verzonden worden. Hierdoor heb je een lage en stabiele ping, zodat je geen plotse haperingen ervaart tijdens het gamen.

Voordelen

QoS, razendsnelle hardware en allerlei geavanceerde functies zijn de belangrijkste voordelen van een gaming router. Hiermee krijg je de beste verbinding voor real-time applicaties zoals gaming en videobellen.

Hieronder staan meer pluspunten van gaming routers op een rijtje.

Quality-of-Service (QoS) (1)

QoS kan de hoogste prioriteit geven aan allerlei soorten verkeer, zoals: gaming, webbrowsen, videobellen, etc. Ook kan QoS bandbreedte reserveren, zodat er altijd genoeg capaciteit over is voor bijvoorbeeld gaming en je niet tegen het limiet van je internetverbinding aanloopt.

Weinig normale consumenten routers ondersteunen QoS. Dit is het grootste voordeel van gaming routers.

Bekijk hoe je QoS kunt instellen.

Meer games winnen (2)

Met een lagere ping heb je niet alleen de beste spelervaring, maar ook meer kans om te winnen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld 100ms eerder je tegenstander zien bewegen. Omdat je 100ms eerder kunt reageren is de kans groter om het gevecht te winnen!

Door gaming verkeer de hoogste prioriteit te geven zul je niet meer verliezen door een slechte ping.

Geo filtering (3)

De beste gaming routers ondersteunen ook de geavanceerde functie "Geo Fencing / Filter" (zo noemt Netgear het) of "Game Radar" (zo noemt Asus het).

Hiermee kun je de afstand tot gameservers beperken en alleen verbinden met servers die de beste ping hebben. Zo verbind je dus altijd met de beste gameservers en heb je steeds een lage ping.

Prioriteit LAN gaming poorten (4)

gaming port

Sommige Asus gaming routers hebben speciale "gaming LAN poorten" (zie de Asus routers hierboven). Apparaten die met een netwerkkabel op deze poort zijn aangesloten zullen automatisch (door QoS) de hoogste prioriteit krijgen. Hierdoor is het niet nodig om QoS instellingen op de router toe te passen, waardoor het erg eenvoudig te gebruiken is.

Snelle processor en veel RAM geheugen (5)

Om gaming verkeer te onderscheiden van normaal internetverkeer, moeten alle berichten razendsnel bekeken worden. Daarom hebben gaming routers een extra snelle processor. Hiermee kan de router zo snel mogelijk de hoogste prioriteit geven aan gaming verkeer.

Ook hebben gaming routers meer RAM geheugen dan een standaard router, zodat geavanceerde functies als QoS gebruikt kunnen worden en snel werken.

WTFast (6)

Het internet is een netwerk van netwerken. Providers, landen, continenten: al deze netwerken zijn met elkaar verbonden, en gebruiken elkaars verbindingen om bijvoorbeeld naar de andere kant van de wereld te komen.

Constant vallen er op de wereld netwerken uit, en worden ze weer hersteld. Verbindingen lopen soms tegen een limiet aan, waardoor een alternatief pad moet worden genomen. Dit betekent onder andere dat jouw internetverkeer niet altijd via dezelfde route loopt, en de verbinding ook niet altijd even betrouwbaar is.

Het bedrijf WTFast heeft eigen netwerkverbindingen speciaal voor gamers. Met deze eigen verbindingen krijg je een zo kort mogelijke route tussen jou en de game server.

De meeste Asus routers ondersteunen WTFast. WTFast is een soort Gamers VPN ("GPN"). Hiermee kan de ping 45 tot 75% lager worden dan normaal.

Bekijk in deze video hoe WTFast precies werkt.

Gaming router QoS settings instellen

Het instellen van QoS is vaak erg eenvoudig. Hiervoor moet je een aantal settings instellen op de router. In de handleiding van de router staat altijd precies beschreven welke stappen je hiervoor moet zetten.

Op Asus routers is QoS extra eenvoudig te gebruiken door Adaptive QoS in te stellen. Je kunt ook geavanceerde QoS instellingen toepassen, zoals te zien is in onderstaande video:

Voorkeur voor bekabeld internet

Naast het gebruik van QoS is het aan te raden om gebruik te maken van een bekabelde verbinding in plaats van wifi. Deze zijn namelijk veel minder gevoelig voor storingen en vertragingen.

Wil je toch graag wifi gebruiken om een game te spelen? Gebruik dan een gaming router met wifi 6. Hiermee haal je namelijk tot wel 75% minder latency ten opzichte van oudere standaarden, dankzij de nieuwe technieken.