WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Wifi op vakantie

3 minuten lezen

Wifi op vakantie is steeds belangrijker. Het is niet alleen handig om contact te houden met het thuisfront of voor sociale media. Tijdens de reis is het internet ook een bron van informatie. Welk restaurant is het best? Wat is er in de omgeving te doen? Wat zijn de openingstijden van de lokale supermarkt?

Met een goede internetverbinding heb je dit zo gevonden. Hiervoor wil je niet afhankelijk zijn van gratis wifi hotspots, waar je eerst helemaal naartoe moet rijden.

Op deze pagina staat hoe je voor goed wifi op vakantie kunt zorgen.

Gratis publieke wifi netwerken

gratis wifi netwerken

Op de meeste vakantiebestemmingen is bij het restaurant, de receptie of ergens in de stad een gratis wifi netwerk te vinden. Helaas hebben deze publieke wifi netwerken vaak een erg zwak signaal en is de verbinding vreselijk traag. Om het signaal te versterken kan je een speciale wifi versterker gebruiken (dit gebruiken veel mensen op de camping).

Maar naast de traagheid zijn openbare wifi netwerken niet veilig.

Veel (beginnende) hackers gebruiken namelijk publieke wifi netwerken om jouw gegevens te stelen. Op een publiek wifi netwerk kunnen ze bijvoorbeeld heel eenvoudig een 'man-in-the-middle' aanval uitvoeren (ze zitten dan namelijk al op hetzelfde netwerk als jij). Hiermee kan een hacker het internetverkeer van alle mensen op het wifi netwerk onderscheppen, en zijn (inlog)gegegevens te achterhalen.

Hoewel de kans niet erg groot is (maar wel aanwezig), zijn de gevolgen vaak dramatisch áls het je overkomt. Om deze reden wordt sterk afgeraden om open wifi netwerken te gebruiken, en te kiezen voor een veiligere internet oplossing.

Gratis publieke wifi netwerken kan je dus beter vermijden. Als het echt niet anders kan zou je ze eventueel nog wel kunnen gebruiken voor minder belangrijke zaken. Denk hierbij aan websites en apps waarbij je niet hoeft in te loggen en die niet persoonlijk zijn, zoals het opzoeken van weersvoorspellingen, restaurants of leuke activiteiten in de omgeving.

Eigen wifi meenemen: Mifi

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen (privé) wifi netwerk mee te nemen op vakantie. Dat is mogelijk met een mifi router. Dit draagbare apparaatje maakt een wifi netwerk aan waarmee al je apparaten kunnen verbinden.

Het grootste voordeel van mifi is dat je niet meer afhankelijk bent van (slecht) wifi op het vakantieadres. Op reis neem je de mifi router namelijk overal mee naartoe, dus ook als je een uitstapje gaat maken.

In de mifi router stop je een data simkaart. Een data simkaart is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je kiest voor betaald premium wifi van het vakantiepark. Voor toegang tot zo'n premium wifi netwerk moet je namelijk bijna altijd voor élk apparaat een wifi voucher kopen. Tegenwoordig kost de goedkoopste unlimited data simkaart voor één maand maar € 20 en dit is per maand opzegbaar.

Bekijk deze mifi routers of lees meer over de beste mifi routers:

Bekijk alle mifi routers.

Binnen Europa op vakantie

europa

Voordat je een data simkaart met onbeperkt internet voor de mifi router koopt, is het verstandig om altijd even de dekkingskaarten te bekijken van je bestemming. Tussen providers verschilt de dekking vaak enorm, en een slechte dekking betekent ook een slechte (of helemaal geen) internetverbinding.

Neem dus een data simkaart van de provider met de beste dekking, of, als je meer zekerheid én data nodig hebt, een extra simkaart van een andere provider. Door te kiezen voor meerdere providers kan je namelijk ook de Fair Use Policy (FUP) omzeilen.

Binnen Europa kan je dezelfde databundel gebruiken als in Nederland. Hier betaal je dus hetzelfde tarief als thuis.

Bekijk alle mifi simkaarten.

Buiten Europa op vakantie

Als je buiten Europa op vakantie gaat, is het slim om te kiezen voor een internationale provider. Vodafone en T-Mobile zijn provider in Nederland, maar hebben ook eigen masten in veel landen over de hele wereld. Hierdoor kunnen zij vaak veel goedkoper tarief rekenen.

Bekijk hier de tarieven buiten Europa:

Vodafone buiten Europa
T-Mobile buiten Europa
KPN buiten Europa
Simyo buiten Europa
Tele2 buiten Europa

Alle data simkaarten.

Smartphone als wifi hotspot

In plaats van een mifi router kan je ook een smartphone instellen als wifi hotspot. Hiermee deel je de mobiele internetverbinding (data abonnement) van je telefoon met andere apparaten.

Dit heeft als voordeel dat je geen aparte mifi router nodig hebt. Aan de andere kant hebben mifi routers een veel betere 4G antenne. Hiermee is de kans kleiner dat je zonder 4G bereik komt te zitten of een erg trage verbinding hebt.

Daarnaast vraagt het veel van de batterij als een smartphone als wifi hotspot gebruikt wordt. Een mifi router heeft een batterij die vaak tot 9 uur lang meegaat.

Bekijk hoe je een Android smartphone of iPhone als wifi hotspot kan instellen.