WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie

Verschil tussen UTP kabels

5 minuten lezen

internetkabels

Iedereen met internet heeft wel een UTP kabel in huis. Ookal ontvang je internet via glasvezel, binnen het thuisnetwerk worden altijd netwerkkabels gebruikt.

Er is wereldwijd meer dan 70 miljard meter UTP kabel aangelegd. De meeste huishoudens gebruiken standaard CAT5e UTP kabels. Maar er zijn veel verschillende soorten internetkabels te koop. Het verschil zit in hoe goed de kabel beschermd is tegen storing. Op deze pagina staat dit uitgelegd.

Niet zeker welke UTP kabel je zal kopen? Hieronder staat alle informatie om de beste keuze te maken.

Verschil UTP, FTP en SF/UTP

Alle netwerkkabels lijken van buiten hetzelfde. Toch zijn er verschillende soorten te koop. Het verschil zit in hoe goed de internetkabel tegen storing kan.

Een UTP kabel bestaat uit 8 aders (draden) die in setjes van twee zijn samengedraaid. Bij standaard UTP is geen bescherming aangebracht tegen storing (UTP staat namelijk voor 'Unshielded Twisted Pair'). Bekijk deze afbeelding maar:

Standaard netwerkkabel zonder extra bescherming

In plaats unshielded kan er ook foiled staan. Dit heet dan een FTP kabel (Foiled Twisted Pair). Hierbij is elk samengedraaid aderpaar met folie beschermd tegen storing (zie afbeelding hieronder).

Daarnaast kan de UTP kabel beschermd worden tegen storing door een extra shield en/of folie. Deze extra beschermlaag wordt in de benaming aangegeven vóór de schuine streep:

  •    S/UTP als de kabel alleen een shield heeft;
  •    F/UTP als de kabel alleen een folie heeft;
  • SF/UTP als de kabel beide beschermingen heeft.
Netwerkkabel waarbij elk aderpaar beschermd is met folie
Netwerkkabel beschermd met één folie

De benaming kan dus de volgende letters bevatten (zie afbeeldingen hierboven voor verduidelijking):

LetterBetekent
UUnshielded (geen bescherming voor aderparen)
SShielding (gevlochting bescherming in buitenste laag)
FFoil shielding (FTP bij folie voor elk samengedraaid aderpaar, F/UTP bij folie over alle 8 aders, F/FTP voor beide)

Beste UTP kabel

Alle beschermlagen kunnen gecombineerd worden. De beste UTP kabel is daarom SF/FTP, omdat hierbij alle beschermlagen zijn aangebracht voor de meeste bescherming tegen storing.

Wanneer FTP of SF/FTP kabel gebruiken?

In de meeste woningen is extra bescherming niet nodig. Daarom is een standaard UTP kabel de goedkoopste keuze. Daarnaast is deze kabel makkelijker aan te leggen, omdat het flexibeler is dan kabels met beschermlaag.

Je kunt een SF/FTP kabel gebruiken als je de meeste bescherming wilt hebben tegen storing. Netwerkkabels moeten bijvoorbeeld niet (over een lang stuk) dicht langs een stroomkabel liggen, omdat hierdoor het signaal verstoord kan worden. Als dit onvermijdelijk is kan een FTP of SF/FTP kabel beter zijn door de bescherming.

Verschil CAT5, CAT6, CAT7 en CAT8

De categorie (CAT) geeft aan hoeveel MHz (Megahertz) de kabel maximaal ondersteund. Een kabel die meer MHz ondersteund kan meer data (nullen en enen) in één seconde overbrengen. Hier kunnen (toekomstige) nieuwe standaarden gebruik van maken om een hogere snelheid te behalen.

Door nieuwe technieken en standaarden wordt het soms ook mogelijk om met dezelfde hoeveelheid MHz tóch de snelheid te verhogen. Eerst kon met CAT5e (100 MHz) namelijk tot 1 Gbit/s gehaald worden. Door nieuwe technieken is dit tegenwoordig tot 5 Gbit/s.

Bekijk in dit overzicht de eigenschappen van de verschillende categorieën netwerkkabels:

CATMaximale MHzGebruikelijke AWGGebruikelijke beschermingMaximale snelheidMaximale lengte
5e10024UTP5 Gbit/s100 meter
625023UTP5 Gbit/s
10 Gbit/s
100 meter
55 meter
6a50023F/UTP10 Gbit/s100 meter
760023S/FTP10 Gbit/s100 meter
7a100023S/FTP10 Gbit/s100 meter
8200022S/FTP40 Gbit/s36 meter

Om ervoor te zorgen dat de hogere categorieën netwerkkabels meer MHz ondersteunen, zijn ten eerste de aderparen strakker om elkaar gedraaid. Daarnaast zijn hogere categorie netwerkkabels meestal extra beschermd tegen storing door gebruik te maken van F/UTP of SF/FTP (zie tabel hierboven).

De RJ45 stekker (connector) is bij alle categoriën netwerkkabels hetzelfde. In een netwerk kunnen dus verschillende categorieën netwerkkabels gecombineerd worden.

Kabeldikte: AWG (American Wire Gauge)

Om meer MHz te ondersteunen hebben de aders van een hogere categorie netwerkkabel vaak een dikkere kern (zie AWG waarde in tabel hierboven). Een dikkere kern heeft namelijk minder weerstand, waardoor het signaal sterker overkomt.

De dikte van de kern wordt aangegeven met een AWG getal. Een lager AWG getal staat gelijk aan een dikkere kern.

Welke categorie kabel voor thuisnetwerk?

De hogere categorie netwerkkabels ondersteunen dus meer MHz en hebben vaak extra bescherming tegen storing. Toch wordt CAT5e (nog steeds) in de meeste huishoudens gebruikt en is tevens ook de goedkoopste keuze.

Een hogere categorie netwerkkabel is te overwegen als je beter voorbereid wilt zijn op de toekomst of hogere eisen stelt aan je thuisnetwerk.

Verschil in kern van de kabel

Naast bescherming tegen storing kan ook de kern van netwerkkabels verschillen.

Koper (CU), CCA en CCS

Er zijn drie soorten geleiders voor de kern van een netwerkkabel, namelijk:

CCA (Copper Clad Aluminium)Mix van aluminium en een laagje koper
CCS (Copper Clad Steel)Mix van staal en een laagje koper (kabel voelt ook wat stijver aan)
CU (Copper)Volledig van koper

De CCA en CCS kabels zijn goedkoper omdat er gebruik wordt gemaakt van een mix van materialen. Deze mix van materialen heeft tot 60% meer weerstand, waardoor het signaal zwakker overkomt en meer last heeft van storing (vooral op langere afstanden vanaf 30 meter). Hierdoor kun je vaak niet de volledige snelheid halen.

Volledig van koper
Mix van aluminium en een laagje koper

Vanwege de goedkopere prijs wordt CCA het meest verkocht. Deze kabel is voor een thuisnetwerk vaak van voldoende kwaliteit. Ook is de afstand van kabels in huis vaak beperkt, waardoor je niet gauw last hebt van storing of lagere snelheden.

Stel je hogere eisen? Dan zijn 100% koperen kabels te overwegen.

Wanneer stugge of soepele kern

Bij stugge (solid) netwerkkabels bestaat elke ader uit één vaste kern. De kern van een soepel (stranded) netwerkkabel bestaat uit meerdere dunne draadjes.

Stugge netwerkkabels worden gebruikt voor vaste verbindingen (zie afbeelding hieronder). Het is namelijk niet de bedoeling dat stugge netwerkkabels steeds verplaatst worden. Het steeds buigen van een vaste kern kan namelijk voor breuken zorgen waardoor de verbinding niet meer (goed) werkt. Stugge netwerkkabels worden soms installatiekabel genoemd.

Soepele netwerkkabels worden gebruikt voor het aansluiten van apparaten. Deze netwerkkabels worden vaak patchkabels genoemd.

Bekijk op deze afbeelding waar stugge en soepele netwerkkabels gebruikt worden.

wanneer stugge of soepele netwerkkabel

Bij het aanleggen van een thuisnetwerk worden er vaste verbindingen (kabels) vanuit de meterkast aangelegd naar UTP wanddozen in verschillende kamers (zie afbeelding hierboven). Deze verbinding tussen de meterkast en UTP wanddozen wordt na het aanleggen niet gauw meer verplaatst. Dit is dus een vaste verbinding, waarbij gebruik gemaakt wordt van een stugge netwerkkabel.

Waarom zijn er stugge en soepele netwerkkabels? De maximale afstand (van vaak 100 meter) is gebaseerd op een verbinding van ongeveer 90 meter stugge netwerkkabel en 10 meter soepele netwerkkabel (patchkabel). Een kabel met soepele kern heeft meer last van weerstand. Als enkel een soepele netwerkkabel gebruikt wordt over deze 100 meter, zal het signaal daarom zwakker overkomen. Dit zorgt voor meer storing en waarschijnlijk werkt de verbinding helemaal niet.

Daarnaast kan een stugge netwerkkabel veel steviger gemonteerd worden op het patch paneel en de UTP wanddoos. De aders van soepele netwerkkabels bestaan namelijk uit meerdere dunne draadjes, die eerder losraken dan één vaste kern. Het is wel mogelijk, maar niet aan te raden. Test de verbinding altijd met een kabeltester.

Netwerkkabel voor buiten

Als de netwerkkabel niet in een beschermende buis wordt gelegd, is er een speciale buitenkabel nodig (soms grondkabel genoemd).

Deze buitenkabel heeft een dubbele mantel, die zorgt voor bescherming tegen allerlei weersomstandigheden zoals zon, regen en sneeuw. Hierdoor kan de netwerkkabel los in de grond worden gelegd.

Ook is de kabel tot op zekere hoogte bestand tegen knaagdieren, maar extra bescherming door een buis is geen luxe.

Met dubbele mantel voor bescherming tegen allerlei weersomstandigheden
Kan direct in de grond worden aangelegd (zonder buis)

Power-over-Ethernet kabel (PoE)

Bij Power-over-Ethernet (PoE) kan het aangesloten apparaat stroom ontvangen via de netwerkkabel. Het wordt aangeraden om hiervoor een netwerkkabel met 100% koperen aders te gebruiken. Kabels met een CCA of CCS hebben namelijk tot 60% meer weerstand vergeleken met koper. Over een langere afstand (vaak vanaf 30 meter) kan hierdoor de geleverde stroom te veel afgezwakt zijn, waardoor PoE niet meer werkt.

Daarnaast heeft een kabel met dikkere kern minder weerstand, wat dus beter is voor PoE. Daarom is het ook slim om een kabel met lagere AWG waarde te kiezen, omdat deze een iets dikkere kern heeft. Dit zijn vaak kabels uit de hogere categorieën (CAT6 en hoger).