Verschil tussen UTP kabels

9 minuten lezen
internetkabels

Iedereen met internet heeft wel een UTP kabel in huis. Ookal ontvang je internet via glasvezel, binnen het thuisnetwerk worden altijd netwerkkabels gebruikt.

Er is wereldwijd meer dan 70 miljard meter UTP kabel aangelegd. De meeste huishoudens gebruiken standaard CAT5e UTP kabels. Maar er zijn veel verschillende soorten internetkabels te koop. Het verschil zit in hoe goed de kabel beschermd is tegen storing. Op deze pagina staat dit uitgelegd.

Niet zeker welke UTP kabel je zal kopen? Hieronder staat alle informatie om de beste keuze te maken.

Let op dat er niet bespaard is op de kerndikte (AWG) van de netwerkkabel. Dit wordt namelijk vaak gedaan bij de goedkopere kabels. Een dunnere kern heeft meer last van weerstand, waardoor je een slechtere verbinding hebt. Zie gebruikelijke AWG waardes van netwerkkabels (een lagere AWG staat gelijk aan een dikkere kern).

Verschil UTP, FTP en SF/UTP

Alle netwerkkabels lijken van buiten hetzelfde. Toch zijn er verschillende soorten te koop. Het verschil zit in hoe goed de internetkabel tegen storing kan.

Een UTP kabel bestaat uit 8 aders (draden) die in setjes van twee zijn samengedraaid. Bij standaard UTP is geen bescherming aangebracht tegen storing (UTP staat namelijk voor 'Unshielded Twisted Pair'). Bekijk deze afbeelding maar:

In plaats unshielded kan er ook foiled staan. Dit heet dan een FTP kabel (Foiled Twisted Pair). Hierbij is elk samengedraaid aderpaar met folie beschermd tegen storing (zie afbeelding hieronder).

Daarnaast kan de UTP kabel beschermd worden tegen storing door een extra shield en/of folie. Deze extra beschermlaag wordt in de benaming aangegeven vóór de schuine streep:

Scroll horizontaal
-S/UTPals de kabel alleen een shield heeft;
-F/UTPals de kabel alleen een folie heeft;
-SF/UTPals de kabel beide beschermingen heeft.

De benaming kan dus de volgende letters bevatten (zie afbeeldingen hierboven voor verduidelijking):

Scroll horizontaal
LetterBetekenis
UUnshielded (geen bescherming voor aderparen)
SShielding (gevlochting bescherming in buitenste laag)
FFoil shielding (FTP bij folie voor elk samengedraaid aderpaar, F/UTP bij folie over alle 8 aders, F/FTP voor beide)

Beste UTP kabel

Een kabel met extra bescherming kan voor een betere en betrouwbaardere verbinding zorgen. Hierdoor is de kans klein dat je signalen en pakketjes (internetverkeer) verliest door storing. Alle beschermlagen kunnen gecombineerd worden zodat je de meeste bescherming tegen storing hebt. De beste UTP kabel is daarom S/FTP.

Vooral bij real-time applicaties zoals gaming (PC, XBOX en PlayStation), streaming en videobellen kun je hier voordeel mee doen.

Wanneer FTP of SF/FTP kabel gebruiken?

In de meeste woningen is extra bescherming niet nodig. Daarom is een standaard UTP kabel de gebruikelijkste en goedkoopste keuze. Daarnaast is deze kabel makkelijker aan te leggen, omdat het flexibeler is dan kabels met beschermlaag.

Je kunt een SF/FTP kabel gebruiken als je de meeste bescherming wilt hebben tegen storing. Netwerkkabels moeten bijvoorbeeld niet (over een lang stuk) dicht langs een stroomkabel liggen, omdat hierdoor het signaal verstoord kan worden. Als dit onvermijdelijk is kan een FTP of SF/FTP kabel beter zijn door de bescherming.

Verschil CAT5, CAT6, CAT7 en CAT8

De categorie (CAT) geeft aan hoeveel MHz (Megahertz) de kabel maximaal ondersteunt. Een kabel die meer MHz ondersteunt kan meer data (nullen en enen) in één seconde overbrengen. Hier kunnen (toekomstige) nieuwe standaarden gebruik van maken om een hogere snelheid te behalen.

Door nieuwe technieken en standaarden wordt het soms ook mogelijk om met dezelfde hoeveelheid MHz tóch de snelheid te verhogen. Eerst kon met CAT5e (100 MHz) namelijk tot 1 Gbit/s gehaald worden. Door nieuwe technieken is dit tegenwoordig tot 5 Gbit/s.

Bekijk in dit overzicht de eigenschappen van de verschillende categorieën netwerkkabels:

Scroll horizontaal
CATMaximale MHzGebruikelijke AWGGebruikelijke beschermingMaximale snelheidMaximale lengte
5e10024UTP5 Gbit/s100 meter
625023UTP5 Gbit/s
10 Gbit/s
100 meter
55 meter
6a50023F/UTP10 Gbit/s100 meter
760023S/FTP10 Gbit/s100 meter
7a100023S/FTP10 Gbit/s100 meter
8200022S/FTP40 Gbit/s36 meter

Om ervoor te zorgen dat de hogere categorieën netwerkkabels meer MHz ondersteunen, zijn ten eerste de aderparen strakker om elkaar gedraaid. Daarnaast zijn hogere categorie netwerkkabels meestal extra beschermd tegen storing door gebruik te maken van F/UTP of SF/FTP (zie tabel hierboven).

De RJ45 stekker (connector) is bij alle categoriën netwerkkabels hetzelfde. In een netwerk kunnen dus verschillende categorieën netwerkkabels gecombineerd worden.

Scroll horizontaal

Bekijk netwerkkabels op rol.

Welke categorie kabel voor thuisnetwerk?

De hogere categorie netwerkkabels ondersteunen dus meer MHz en hebben vaak extra bescherming tegen storing. Toch wordt CAT5e (nog steeds) in de meeste huishoudens gebruikt en is tevens ook de goedkoopste keuze.

Een hogere categorie netwerkkabel is te overwegen als je beter voorbereid wilt zijn op de toekomst of hogere eisen stelt aan je thuisnetwerk.

Verschil in kern van de kabel

Naast bescherming tegen storing kan ook de kern van netwerkkabels verschillen.

Koper (CU), CCA en CCS

Er zijn drie soorten geleiders voor de kern van een netwerkkabel, namelijk:

Scroll horizontaal
Geleider (materiaal)
CCA (Copper Clad Aluminium)Mix van aluminium en een laagje koper
CCS (Copper Clad Steel)Mix van staal en een laagje koper (kabel voelt ook wat stijver aan)
CU (Copper)Volledig van koper

De CCA en CCS kabels zijn goedkoper omdat er gebruik wordt gemaakt van een mix van materialen. Deze mix van materialen heeft tot 60% meer weerstand, waardoor het signaal zwakker overkomt en meer last heeft van storing (vooral op langere afstanden vanaf 30 meter). Hierdoor kun je vaak niet de volledige snelheid halen.

Vanwege de goedkopere prijs wordt CCA het meest verkocht. Deze kabel is voor een thuisnetwerk vaak van voldoende kwaliteit. Ook is de afstand van kabels in huis vaak beperkt, waardoor je niet gauw last hebt van storing of lagere snelheden.

Stel je hogere eisen? Dan zijn 100% koperen kabels te overwegen.

Kabeldikte: AWG (American Wire Gauge)

Om meer MHz te ondersteunen hebben de aders van een hogere categorie netwerkkabel vaak een dikkere kern (zie tabel). Een dikkere kern heeft namelijk minder weerstand, waardoor het signaal sterker overkomt.

De dikte van de kern wordt aangegeven met een AWG getal. Een lager AWG getal staat gelijk aan een dikkere kern.

Platte UTP kabels

Platte netwerkkabels zijn de laatste tijd steeds populairder geworden. Door het fijne ontwerp zien ze er namelijk erg modern uit.

Het is alleen niet aan te raden om platte netwerkkabels te gebruiken. Er is hier namelijk flink bespaard op de kerndikte (AWG), zodat de kabel extra dun is. Zoals hierboven beschreven heb je dan meer last van weerstand, en dus een slechter signaal.

Gebruik ze daarom liever alleen als het echt niet anders kan. Platte netwerkkabels kunnen wel makkelijker weggewerkt worden achter bijvoorbeeld een plint.

Wanneer vaste of flexibele kern

Bij vaste (solid) netwerkkabels bestaat elke ader uit één vaste kern. De kern van een flexibele (stranded) netwerkkabel bestaat uit meerdere dunne draadjes.

Waarom zijn er vaste en flexibele netwerkkabels? Netwerkkabels kunnen vaak tot 100 meter het signaal betrouwbaar overbrengen. Deze afstand is gebaseerd op een verbinding van ongeveer 90 meter vaste netwerkkabel en 10 meter flexibele netwerkkabel (patchkabel). Een kabel met flexibele kern heeft namelijk meer last van weerstand.

Daarom zal het signaal zwakker overkomen als voor de volledige afstand enkel een flexibele netwerkkabel gebruikt wordt. Dit zorgt voor meer storing en waarschijnlijk werkt de verbinding helemaal niet.

Bekijk op deze afbeelding waar vaste en flexibele netwerkkabels gebruikt worden bij het aanleggen van een thuisnetwerk:

wanneer vaste of flexibele netwerkkabel

Flexibele netwerkkabels worden gebruikt voor "flexibele" verbindingen, zoals het aansluiten van apparaten (op de UTP wandcontactdoos) en bij het patchen (tussen de router/switch en het patchpaneel). Deze netwerkkabels worden daarom vaak patchkabels genoemd.

Vaste netwerkkabels worden gebruikt voor vaste verbindingen, zoals tussen het patchpaneel en de wandcontactdoos. Het is namelijk niet de bedoeling dat vaste netwerkkabels regelmatig verplaatst worden. Het steeds buigen van een vaste kern kan namelijk voor breuken zorgen waardoor de verbinding niet meer (goed) werkt. Vaste netwerkkabels worden soms installatiekabel genoemd.

Daarnaast kan een vaste netwerkkabel veel steviger gemonteerd worden op het patch paneel en de UTP wanddoos. De aders van flexibele netwerkkabels bestaan namelijk uit meerdere dunne draadjes, die perongeluk doorgesneden kunnen worden bij het monteren van de kabel. Ook kunnen ze na een tijdje los komen te zitten. Het is wel mogelijk (met enkele nieuwe pogingen), maar niet aan te raden. Test altijd de verbinding met een kabeltester.

Netwerkkabel voor buiten

Als de netwerkkabel niet in een beschermende buis wordt gelegd, is er een speciale buitenkabel nodig (soms grondkabel genoemd).

Deze buitenkabel heeft een dubbele mantel, die zorgt voor bescherming tegen allerlei weersomstandigheden zoals zon, regen en sneeuw. Hierdoor kan de netwerkkabel los in de grond worden gelegd.

Ook is de kabel tot op zekere hoogte bestand tegen knaagdieren, maar extra bescherming door een buis is geen luxe.

Power-over-Ethernet kabel (PoE)

Bij Power-over-Ethernet (PoE) kan het aangesloten apparaat stroom ontvangen via de netwerkkabel. Het wordt aangeraden om hiervoor een netwerkkabel met 100% koperen aders te gebruiken. Kabels met een CCA of CCS hebben namelijk tot 60% meer weerstand vergeleken met koper. Over een langere afstand (vaak vanaf 30 meter) kan hierdoor de geleverde stroom te veel afgezwakt zijn, waardoor PoE niet meer werkt.

Daarnaast heeft een kabel met dikkere kern minder weerstand, wat dus beter is voor PoE. Daarom is het ook slim om een kabel met lagere AWG waarde te kiezen, omdat deze een iets dikkere kern heeft. Dit zijn vaak kabels uit de hogere categorieën (CAT6 en hoger).