WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica

Alles over Power over Ethernet (PoE)

3 minuten lezen

poe

Door Power over Ethernet (PoE) kun je apparaten van stroom en een verbinding voorzien met enkel een netwerkkabel. Er is dus geen stopcontact in de buurt van het apparaat nodig.

Op deze pagina staat alles over PoE: van adapters en injectors tot splitters.

Lees hier over PoE switches.

Adapter, injector of splitter?

Er zijn drie manieren om PoE te gebruiken. Deze worden hieronder beschreven en afgebeeld.

Wist je dat het eindapparaat (zoals de IP camera of een access point) geen PoE hoeft te ondersteunen? Bekijk de afbeelding bij PoE splitters hieronder maar.

Splitter (1)

Met een splitter kun je de PoE stroom afsplitsen van de netwerkkabel. Zo heb je dus een netwerkkabel en een aparte stroom stekker (bijvoorbeeld een DC stekkertje). Met deze stekker kun je het apparaat van stroom voorzien. Nu wordt stroom geleverd via PoE, terwijl het apparaat zelf geen PoE hoeft te ondersteunen. Bekijk de afbeelding hieronder maar.

splitter

De PoE switch zorgt ervoor dat er stroom op de netwerkkabel geleverd kan worden. Dit kan ook met een PoE injector. De PoE splitter ontvangt de stroom en splitst deze af. Er zijn bijna alleen active PoE splitters verkrijgbaar. Deze werken op een PoE standaard en ontvangen alleen stroom van de PoE switch als ze beide dezelfde standaard ondersteunen.

Bekijk deze PoE splitters:

Heb je geen PoE switch? Dan kan er dus geen stroom geleverd worden op de netwerkkabel en moet je ook een injector gebruiken zoals hieronder.

Bekijk alle PoE splitters.

Injector met splitter (2)

Een injector kan stroom op de netwerkkabel leveren. De splitter haalt de stroom weer van de netwerkkabel af, en zet dit op een DC stekker. Hiermee kun je stroom geven aan het apparaat (zoals de IP camera hieronder).

injector-spliter

Deze oplossing is handig als je geen PoE switch hebt, en het apparaat (zoals de IP camera) geen PoE ondersteund.

Bekijk deze injectors met splitters:

Ondersteund het apparaat (in dit geval de IP camera) wel PoE? Dan heb je aan alleen een injector genoeg die dezelfde PoE standaard ondersteund.

Bekijk alle PoE injectors met splitters.

Injector (3)

Sommige apparaten ondersteunen PoE. Als er bijvoorbeeld bij een access point staat dat PoE ondersteund wordt (bijvoorbeeld door een van de PoE protocollen te benoemen), is een splitter overbodig. Dit wordt dan namelijk binnen het apparaat gedaan (internal PoE splitting). Je sluit dan het apparaat met alleen de netwerkkabel aan (dus zonder DC stekker).

injector

Een injector is nodig als de switch geen PoE kan leveren, of niet de juiste standaard ondersteund. Injectors worden soms 'midspan' genoemd.

Bekijk deze PoE injectors:

Let op! Er zijn verschillende PoE standaarden.

Bekijk alle PoE injectors.

PoE gebruiken: verschillende standaarden

Er zijn twee manieren van PoE: Active en Passive. Hier moet je dus op letten bij het kopen van PoE producten (zoals injectors, splitters en PoE switches).

Active PoE

Active PoE werkt volgens een protocol. Er zijn drie PoE protocollen: 802.3af, 802.3at (ook PoE+ genoemd) en 802.3bt (ook PoE++ genoemd). Zie je één van deze protocollen bij het product staan? Dan gebruikt het dus Active PoE.

Een non-PoE apparaat zal niet stuk gaan als deze perongeluk aangesloten wordt op een apparaat met Active PoE. Dat komt omdat Active PoE pas stroom levert via de netwerkkabel als er gedetecteerd is dat er een compatibel PoE apparaat aangesloten is aan de andere kant. Om met Active PoE te werken moet je dus zorgen dat de splitter of PoE apparaat hetzelfde protocol ondersteund als de injector of PoE switch.

Bekijk alle active PoE injectors.

Passive PoE

Passive PoE werkt niet volgens een van de eerder genoemde protocollen. Het zet gewoon direct stroom op de netwerkkabel. Daarom moet je goed opletten op de volgende dingen, anders maak je apparaten stuk:

  • Sluit GEEN 'non-PoE' apparaten aan op een Passive PoE injector (het non-PoE apparaat zal dan stuk gaan);
  • Zorg dat de voltage van de Passive PoE injector overeenkomt met het PoE apparaat (zoals een IP camera of access point).

Bekijk alle passive PoE injectors.

Ubiquiti verkoopt veel Passive PoE injectors. Producten van Ubiquiti ondersteunen vaak zowel Active als Passive PoE.

Ubiquiti PoE adapters

Ubiquiti verkoopt alleen Passive PoE adapters. Maar veel producten, zoals IP camera's en access points, ondersteunen zowel Active als Passive PoE.

Zoals eerder beschreven is het veiliger om Active PoE te gebruiken. Mocht je namelijk perongeluk een non-PoE apparaat aansluiten, dan gaat deze niet kapot. Bij Passive PoE is dat wel zo.

Wil je niet upgraden naar een PoE switch? Gebruik dan een PoE injector.

Passive PoE injectors zijn vaak goedkoper. Bekijk alle passive PoE injectors of bekijk alle Ubiqitui PoE injectors.

PoE naar USB

De meeste PoE splitters splitsen de stroom af naar een DC stekker. Er zijn DC-to-USB converters te koop om deze om te zetten naar een USB stekker. Let hierbij wel op dat de output voltage van de PoE splitter juist is voor het apparaat.

Er zijn ook speciale PoE adapters te koop met reeds een USB voeding. Handig om bijvoorbeeld een Raspberry Pi te voeden via PoE.