WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Internet via stopcontact

3 minuten lezen

Met powerline adapters is een netwerk aanleggen erg eenvoudig. Hiermee kun je namelijk zonder kabels trekken het (draadloos) internet naar verschillende kamers krijgen.

Powerline adapters worden soms homeplugs genoemd. Met homeplugs fungeert het stopcontact als een netwerkkabel. Op deze pagina vind je de beste adapters en alle informatie om ze in jouw woning te gebruiken.

Beste powerline adapters

De Devolo Magic 2 adapter kan een zeer hoge snelheid behalen. Daarnaast kan de adapter voor een stabiele verbinding zorgen over een bijzonder grote afstand. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld een IP camera die bij een stopcontact is geplaatst ver van de router.

Te TP-Link PA4010P heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Beide adapters kunnen zorgen voor een extra betrouwbare verbinding door de aardedraad te gebruiken. Daarnaast beschikken ze over een netspanningsfilter waarmee eventuele storing van andere apparaten gefilterd wordt.

Vergelijk alle powerline adapters.

Hoe werkt het?

Bij internet via het stopcontact werkt het stroomnet als een netwerkkabel. Het is hierbij geen probleem om verschillende groepen of fasen te overbruggen. Bekijk op deze afbeelding hoe het werkt:

hoe werkt internet via stopcontact

Steek twee (of meer) powerline adapters in het stopcontact en druk hierna bij allebei op de 'PLC' knop om ze met elkaar te verbinden. Je kunt later altijd nog uitbreiden door een losse adapter te kopen. Heb je meer dan 3 netwerkaansluitingen nodig? Dan kun je een switch aansluiten op de powerline adapter.

Bij powerline adapters met wifi kun je naast vaste netwerkaansluitingen ook in elke kamer voor een goed wifi bereik zorgen.

Wifi via stopcontact

Met wifi powerline adapters kun je van elk stopcontact een wifi toegangspunt maken zonder kabels te trekken. Zo kun je in alle kamers voor uitstekend wifi bereik zorgen.

Meerdere wifi powerline adapters kunnen samen voor één groot wifi netwerk zorgen. Bekijk deze powerline adapters met wifi:

Omdat powerline wifi zo effectief is wordt het ook door sommige hybride mesh systemen gebruikt. Hiermee kan men namelijk op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Verschil met wifi repeater

wifi versterker

Een traditionele wifi versterker (soms repeater genoemd) stuurt het internet draadloos door van/naar de router. Deze techniek heeft last van enkele nadelen, zoals storingen en vertraging.

Bij powerline wifi adapters is dit opgelost door het internetverkeer via de elektriciteitsbekabeling door te sturen. Deze onderliggende vaste verbinding maakt het wifi netwerk veel sneller en betrouwbaarder.

Door de vertraging bij wifi repeaters (die veroorzaakt wordt door de oudere techniek) kan je het draadloos netwerk niet verder uitbreiden met een versterker-op-versterker constructie. Powerline wifi adapters kan je daarentegen zonder problemen uitbreiden door losse adapters te kopen. Deze kun je aansluiten op de bestaande powerline adapters door ze met elkaar te verbinden met de 'PLC' knop.

Daarnaast kunnen de wifi powerline adapters voor één groot wifi netwerk zorgen door samen te werken. Door goede roaming kunnen apparaten razendsnel overschakelen op een wifi toegangspunt dat het sterkste signaal heeft.

Voor moderne huishoudens is de ouderwetse wifi versterker dus eigenlijk niet meer geschikt. Gebruik het daarom alleen nog als je lage eisen stelt aan het wifi netwerk en daarom de goedkoopste oplossing zoekt.

Bekijk het verschil tussen alle soorten wifi versterkers.

Nadelen

De daadwerkelijke snelheid van powerline adapters hangt vaak af van de elektriciteitsbekabeling in huis. In nieuwe woningen zou het probleemloos moeten werken, omdat sinds 1996 randaarde verplicht is bij stopcontacten. Nieuwe powerline adapters kunnen deze randaarde namelijk (optioneel) gebruiken om een nog hogere snelheid te halen.

Soms hebben de powerline adapters last van andere apparaten waardoor er (plots) problemen kunnen optreden, zoals een trage verbinding. De omvormer van zonnepanelen kan bijvoorbeeld de elektriciteitskabels belasten, wat kan zorgen voor snelheidsverlies als de zon schijnt. Het helpt vaak om de adapter in een ander stopcontact te steken, ver weg van dergelijke bronnen van storing.

De powerline adapters kunnen het best direct in de muur gestoken worden, en niet in een stekkerdoos / verlengsnoer. Als dit niet werkt kan het altijd nog helpen om de adapters te resetten (hoe dit moet staat in de handleiding).

Als je echt geen last wilt hebben van deze storingen is het aanleggen van een bekabeld netwerk de beste oplossing. Of je kunt een andere oplossingen kiezen.

Andere oplossingen

Er zijn ook andere oplossingen waarmee je bekabeld en draadloos internet kunt krijgen op andere plekken in huis. Bekijk alle soorten wifi versterkers.

Mesh wifi

Met mesh wifi kun je niet alleen overal in huis een goed wifi bereik krijgen. Op elk mesh station zijn namelijk ook netwerkaansluitingen beschikbaar waarop je andere apparaten bekabeld kunt verbinden met internet

Daarnaast zijn er hybride mesh oplossingen die powerline en mesh combineren om op de meest lastige plekken voor uitstekend wifi te zorgen

Lees meer over mesh wifi of bekijk de beste mesh systemen.