WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie

Internet via stopcontact

3 minuten lezen

Internet via stopcontact wordt in veel huishoudens gebruikt. Dat komt vooral omdat het hiermee niet nodig is om zelf een bekabeld netwerk aan te leggen. Met zogenoemde powerline adapters bespaar je dus een hoop werk.

Op deze pagina staat uitgelegd hoe internet via stopcontact werkt. Daarnaast vind je de beste powerline adapters.

Netwerk via stopcontact

Met internet via stopcontact functioneert het lichtnet als een UTP kabel. Al sinds circa 2003 bestaat deze techniek. Bekijk hoe dit werkt.

De afgelopen jaren zijn de powerline adapters flink verbeterd. Zo kunnen de laatste versies ook de aardedraad erbij gebruiken. Dit zorgt voor een nog snellere en betrouwbaardere verbinding. Op de randaarde heeft de adapter namelijk (normaliter) geen last van storing.

Het is overigens niet verplicht om een stopcontact met randaarde te gebruiken.

Beste powerline adapters

Dit zijn zeer kwalitatieve powerline adapters. Beide kunnen zorgen voor een extra betrouwbare verbinding door de aardedraad te gebruiken. Daarnaast beschikken ze over een netspanningsfilter waarmee eventuele storing van andere apparaten gefilterd wordt.

Beste uit de test

Beste prijs-kwaliteit

2400 Mbps
Netspanningsfilter
Kan aardedraad gebruiken
Tot 500 meter
Ook beschikbaar met wifi
500 Mbps
Netspanningsfilter
Kan aardedraad gebruiken
Tot 300 meter

Vergelijk alle powerline adapters.

Wifi via stopcontact

Er zijn ook powerline adapters met wifi. Deze adapters hebben eigenlijk een volwaardig wifi access point ingebouwd. Het is daarom vergelijkbaar met zelf een extra access point installeren, maar dan zonder kabels te trekken.

Door de verbinding via het stopcontact krijg je een zeer snel en betrouwbaar draadloos netwerk.

Verschil met wifi versterker

Powerline met wifi is een opvolger van de ouderwetse wifi versterker. Een versterker stuurde het internetverkeer draadloos door naar de router, waardoor je regelmatig last kreeg van storing.

Bij wifi via het stopcontact is dit opgelost door alles via het stroomnet door te sturen naar de router. Door deze onderliggende vaste verbinding is het wifi netwerk betrouwbaarder en kan het veel meer capaciteit aan.

Het enige voordeel van een wifi versterker is dat deze iets goedkoper is. Kies alleen nog voor een wifi versterker als storing of vertraging geen groot probleem is.

Beste wifi via stopcontact

Met deze wifi powerline adapters kan een draadloos netwerk eenvoudig uitgebreid worden. Adapters die gebruik maken van de aardedraad kunnen wederom zorgen voor een betere verbinding.

Snelle wifi adapter

Beste prijs-kwaliteit

1200 Mbps
Netspanningsfilter
Kan aardedraad gebruiken
Tot 300 meter
600 Mbps
Netspanningsfilter
Tot 300 meter

Vergelijk alle powerline adapters met wifi.

Hoe werkt het?

De powerline adapters communiceren met elkaar via het lichtnet. Het voordeel hiervan is dat je geen LAN kabel hoeft aan te leggen. De adapters werken tot een afstand van (meestal) maximaal 300 meter.

Dit overzicht laat zien hoe internet via stopcontact werkt:

hoe werkt internet via stopcontact

De adapter links sluit je met een UTP kabel aan op de router. Deze kabel wordt meestal meegeleverd. Op de rechter adapter kun je andere apparaten aansluiten. Dat kan bekabeld, en bij een powerline adapter met wifi natuurlijk ook draadloos.

Wifi powerline adapters kunnen afzonderlijk van je huidige wifi netwerk werken (met een eigen wifi naam / SSID), maar ook samen met je bestaande wifi (met hetzelfde SSID). Dit is eenvoudig in te stellen, en staat beschreven in de handleiding van de fabrikant.

Vergelijk alle powerline adapters

Voor de beste verbinding kun je de powerline adapters direct in de muur steken, en niet in een verlengsnoer of stekkerdoos.

Powerline adapters werken ook tussen verschillende groepen. Door het hoogfrequentieoverspringen worden de datasignalen namelijk automatisch over alle fasen verdeeld.

Nadelen

De laatste jaren zijn powerline adapters flink verbeterd. Zo wordt nu vaak ook de aardkabel gebruikt. Op deze aardkabel is geen storing van andere apparaten, waardoor je vrijwel nooit last hebt van problemen.

Soms hebben de powerline adapters last van andere apparaten waardoor er (plots) problemen kunnen optreden, zoals een trage verbinding. Meestal is dit eenvoudig op te lossen:

  • plaats de adapter in een ander stopcontact, ver van mogelijke stoorzenders;
  • achterhaal de stoorzender door alle andere apparaten één voor één uit het stopcontact te halen;
  • steek de adapter direct in de muur, en niet in een verlengsnoer of stekkerdoos.

Is het probleem hier nog niet mee opgelost? Dan kun je beter een andere oplossing kiezen. Als de powerline adapter online besteld is, mag je deze volgens de wet altijd binnen 14 dagen terugsturen. Je krijgt dan het volledige aankoopbedrag terug.

Het aanleggen van een bekabeld netwerk is de beste oplossing, maar kost wel enige moeite.

Andere oplossingen

Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen waarmee je bekabeld en draadloos internet kunt krijgen op andere plekken in huis. Bekijk alle manieren om het wifi netwerk te versterken.

Wifi versterker

Op veel wifi versterkers kun je een ander apparaat met een UTP kabel aansluiten. De wifi versterker zal het internetverkeer dan draadloos doorsturen naar jouw wifi router.

Een wifi versterker werkt dus niet via het stopcontact. Versterkers sturen het internetverkeer altijd draadloos door. Er bestaan wel wifi versterkers met een stopcontact.

Bekijk wifi versterkers.

Lees meer over wifi versterkers.

Mesh wifi

Met mesh wifi kun je niet alleen overal in huis een goed wifi bereik krijgen. Op elk mesh station zijn namelijk ook poorten beschikbaar waarop je andere apparaten kunt aansluiten met een UTP kabel.

Het internetverkeer gaat hierbij niet via het stopcontact. De mesh stations zullen het draadloos doorsturen. Maar er zijn ook oplossingen die mesh en powerline combineren, voor de beste prestaties.

Lees meer over mesh wifi.