Bereik verschil tussen Wifi Antennes

5 minuten lezen

Benieuwd naar het verschil in bereik tussen wifi antennes? Op deze pagina kom je te weten welke antennes er zijn, en welke het beste in jouw situatie past.

Wil je graag een zo groot mogelijk bereik halen met één access point? Door de meest geschikte antenne te kiezen voor jouw omgeving kom je een heel end.

Een betere wifi antenne voor elke situatie

Waarschijnlijk gebruikt jouw wifi op dit moment nog de standaard antenne. Wist je dat er bij elke omgeving een beter geschikte antenne past? Daarmee kan je eenvoudig het wifi bereik vergroten.

Er zijn antennes die speciaal voor lange of korte afstanden ontworpen zijn. Ook verschilt het bereik per soort antenne (omnidirectionele en directionele). Op deze pagina kom je te weten welke antenne het meest geschikt is voor jouw situatie.

Bekijk en vergelijk de top wifi antennes.

Bekijk eerst welke antennes er zijn. Hierna kan je beslissen welke het best bij jouw situatie past.

Soorten antennes - welke past in jouw situatie?

Antennes zijn gemaakt voor specifieke doeleinden. Zo kan het doel van de antenne zijn om bereik te krijgen over een zo groot mogelijke oppervlakte. Of men wilt het bereik juist beperken tot een bepaald gebied. Een ander doel kan zijn om een zo ver mogelijk bereik te behalen.

Er zijn grofweg twee soorten antennes:

  • Omnidirectionele antenne: zend alle kanten uit (rondom antenne, dus 360 graden)
  • Directionele antenne: zend naar een specifieke richting. Deze antennes verschillen per openingshoek. Daarom kunnen ze verdeeld worden onder:
    • Patch: zend vaak in hoek van 180 graden of minder.
    • Sector: zend vaak in hoek van 120 graden of minder.
    • Yagi: zend vaak in hoek van 30 tot 80 graden.
    • Parabolic: zend vaak in hoek van 10 graden of minder.

Testresultaten

Bekijk de testresultaten tussen omnidirectionele en directionele antennes.

Directionele antennes: zo ver mogelijk wifi

Directionele antennes focussen alle energie naar één bepaalde richting. Hierdoor komt het wifi signaal sowieso verder dan bij een standaard omnidirectionele antenne. Hoe meer een directionele antenne zich focust op een richting, des te verder is het bereik. Daar staat tegenover dat de totale oppervlakte van het bereik afneemt, omdat er dus op een specifieker gebied gefocust wordt. Vergelijk het maar op de onderstaande afbeelding.

Meer oppervlakte, minder ver bereik:
Minder oppervlakte, verder bereik:
minder dbi, meer oppervlakte
meer dbi, minder oppervlakte
Antenne met minder focus (minder dBi)
Antenne met meer focus (meer dBi)

Patch en sector antennes worden vaak buiten gebruikt. Ook zijn patch antennes handig bij drukbezette grote ruimtes. Meerdere patch antennes worden dan aan het plafond opgehangen. Elke antenne richt naar beneden op zijn eigen gebied. Hierdoor krijg je meer controle over wie er met het access point verbinden, en zijn de gebruikers dus beter verdeeld over de beschikbare antennes.

De yagi en parabolic antennes worden vaak gebruikt om een wifi verbinding over grotere afstanden te realiseren. Dat is vaak tussen twee locaties.

Omni antennes: wifi in alle richtingen

De kans is zeer groot dat je nu een omnidirectionele antenne hebt. Een omni antenne zend het signaal alle kanten op. Hierdoor is er direct wifi dekking over een grote oppervlakte. Dat maakt deze antenne geschikt voor veel situaties, en het is erg gebruiksvriendelijk.

Komt het wifi bereik niet ver genoeg met de standaard omni antenne? Dit kan je oplossen op twee manieren:

Meer dBi = meer bereik?

Alle antennes hebben een dBi waarde. Er wordt vaak beweerd dat een antenne met hogere dBi waarde een groter bereik heeft. Maar klopt dat wel?

Bekijk hoge dBi wifi antennes.

De dBi waarde van een antenne geeft aan in welke mate er gefocust wordt. Een hogere dBi waarde focust zich meer op horizontaal gebied, en minder op verticaal gebied. Dit betekent dus dat het signaal verder komt aan de zijkanten van de antenne, en juist minder ver boven en onder de antenne. Het is dus gedeeltelijk waar dat een hogere dBi waarde meer dekking bied.

horizontaal en verticaal bereik voor antennes met een andere dBi waarde

Op bovenstaande afbeelding is het horizontaal en verticaal bereik (wat extreem) afgebeeld voor verschillende dBi waardes. Het bereik van de antenne met hoogste dBi waarde komt in de praktijk namelijk nog wel op de bovenste verdieping terecht. Het signaal zal alleen minder sterk zijn dan bij de normale antenne. Neem het blauw afgebeelde bereik dus niet té serieus.

Welke antenne geeft een groter bereik in mijn situatie?

Wil je een beter wifi antenne voor buiten of binnen? Wij hebben zowel buiten als binnen tests uitgevoerd. De volgende antennes hebben we met elkaar vergeleken:

Buiten antenne test

Wil je graag buiten het wifi bereik verbeteren met een andere antenne? Bekijk onze test:
Buiten test antennes met verschillend dBi

Binnen antenne test

Graag het wifi bereik binnen verbeteren met een andere antenne? Bekijk onze test:
Binnen test antennes met verschillend dBi

Moet ik alle huidige antennes vervangen?

Veel USB-adapters, access points en wifi routers hebben meer dan één wifi antenne. Deze antennes worden vaak in combinatie of afwisselend gebruikt. Bij technieken zoals MIMO worden bijvoorbeeld meerdere antennes tegelijk gebruikt.

Heb je een beter geschikte antenne gevonden? Dan is het om deze reden verstandig om alle huidige antennes te vervangen. Als je dit niet doet heeft de beter geschikte antenne namelijk weinig nut.