Wifi uitbreiden via het stopcontact

6 minuten lezen

Wil je graag het wifi uitbreiden via het stopcontact? Het is een makkelijke manier om het wifi bereik te vergroten. Bij de stopcontacten waar je deze oplossing toepast, zal de wifi signaalsterkte in de ruimte flink verbeteren.

De grootste voordelen van wifi via het stopcontact zijn:

  • UTP kabel trekken is niet nodig;
  • installatie is vrijwel Plug & Play;
  • makkelijk en goedkoop

Op deze pagina beschrijven we hoe je wifi via het stopcontact kunt krijgen, en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende oplossingen. Zo kan jij beslissen welke oplossing het meest geschikt is voor jouw situatie.

Twee mogelijkheden voor wifi via stopcontact

Er zijn twee manieren om wifi via het stopcontact te krijgen. De beste manier is om een wifi powerline adapter te gebruiken. Een alternatieve manier (in geval dat een powerline adapter niet werkt of te duur is), kan er een wifi versterker ingezet worden.

De twee opties worden later op deze pagina verder beschreven (zoals de voor- en nadelen).

Wifi powerline adapter
Wifi versterker
powerline adapter
wifi versterker
voordelen en nadelen
Hogere snelheid dan een versterker.
Later meer adapters toevoegen is mogelijk.
Één adapter geeft al meer bereik dan een versterker.
Ook mogelijk om bijv. een desktop op internet aan te sluiten met een UTP kabel.
Duurder.
Goedkoper.
Vooral geschikt bij klein gebruik en bij een kleine uitbreiding.
Verder uitbreiden is niet mogelijk. Versterker op versterker werkt niet.
Minder geschikt voor intensief gebruikte wifi netwerken.

Na het plaatsen van één van deze oplossingen, geniet je in elke ruimte van een sterk wifi signaal.

Hoe werken de oplossingen precies?

Oplossing 1: Wifi Powerline Adapter

Met een homeplug kan je het internet via de elektriciteitsbedrading in huis verspreiden. Het is dan niet meer nodig om een aparte UTP kabel te trekken naar elke ruimte. In eerste instantie werden de powerline adapters gebruikt om desktop computers in het huis aan te kunnen sluiten op internet. Maar het blijkt ook een zeer effectieve toepassing om wifi via het stopcontact te verspreiden.

De powerline adapters zijn namelijk ook beschikbaar met wifi. Hiermee kun je van elk stopcontact een wifi punt maken. In onderstaande afbeelding is duidelijk hoe dit werkt.

Overzicht powerline adapter met ingebouwde Wifi

De wifi powerline adapter (rechts op de afbeelding) zend het wifi verkeer uit, en stuurt het via de elektriciteitsbedrading door naar de router (links op de afbeelding).

Een wifi powerline adapter is eigenlijk een volwaardig wifi access point. Het kan afzonderlijk van je bestaande wifi netwerk werken (dus met een eigen SSID), of gecombineerd met je bestaande wifi (dus met hetzelfde SSID). Dit is eenvoudig in te stellen, en staat beschreven in de handleiding van de fabrikant.

Let op: niet alle powerline adapters hebben een wifi functie ingebouwd. Sommige worden namelijk uitsluitend gebruikt om bekabeld internet via het stopcontact te verspreiden. Bijvoorbeeld een desktop computer die met een UTP kabel aangesloten wordt op de adapter, en zo op internet kan. Bekijk dus voor je aankoop goed of de homeplug beschikt over ingebouwde wifi.

Bekijk powerline adapters met wifi

Bekijk in deze video hoe powerline adapters werken.

Werken powerline adapters ook met meerdere stroom groepen / fases?

Fabrikanten zeggen dat powerline adapters ook werken bij meerdere stroomcircuits (fasen/groepen). Door het hoogfrequentieoverspringen worden de datasignalen automatisch over alle fasen verdeeld. Het werkt dus op elk stopcontact in huis.

Het antwoord van een fabrikant:

“Ja, powerline adapters functioneren ook bij meerdere stroomcircuits (fasen) in huis. Wijzigingen in het stroomnet, zoals bijvoorbeeld de inbouw van een fasenkoppelaar, zijn daarbij niet noodzakelijk.”

Misschien denk je nu: kan mijn buurman dan ook gebruik maken van mijn internet via het stopcontact? Het is erg onwaarschijnlijk dat het signaal tot in het huis van de buren te ontvangen is. De stroommeter van het huis verzwakt het signaal namelijk. Daarnaast koppel je de powerline adapters met elkaar op het moment dat je ze bij het eerste gebruik gelijktijdig in het stopcontact steekt.

Waarom zijn powerline adapters beter dan wifi versterkers?

Bij professionele wifi netwerken (zoals bij grote bedrijven) worden alle wifi punten aangesloten met een eigen UTP kabel. Dit is vergelijkbaar bij een homeplug, maar dan zijn de elektriciteitsdraden de ‘eigen kabel’. Hierdoor wordt de volledige snelheid gegarandeerd en heb je geen last van storing.

Lees meer hierover bij ‘verschillen tussen de oplossingen‘.

Oplossing 2: Wifi Versterker

Een wifi versterker is een andere eenvoudige oplossing om met een stopcontact het wifi uit te breiden. Maar hoe werkt een wifi repeater eigenlijk?

Schematisch overzicht wifi versterker

De werking van een wifi repeater is hierboven afgebeeld. De repeater pakt jouw wifi signalen op, en stuurt ze opnieuw uit. Zo kunnen de wifi signalen verder komen dan normaal. De repeater functioneert dus als een soort tussenpersoon die het wifi signaal verder doorverteld.

Bekijk wifi versterkers

Wifi versterkers hebben nadelen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor meer latency. Bekijk de nadelen van wifi versterkers.

Beste plek voor een wifi-versterker

Het is belangrijk dat de versterker binnen een goed bereik wordt geplaatst van je huidige wifi netwerk. Zo kan het de wifi signalen goed ontvangen en doorsturen.

Plaats daarom de wifi versterker in een stopcontact waar je huidige wifi bereik een signaalsterkte van minimaal -67 dBm haalt. Staat de wifi repeater buiten deze zone, dan kun je last krijgen van een instabiel wifi netwerk (zoals haperingen, bufferen en verstoringen).

Meet jouw wifi signaalsterkte en bekijk waar je -67 dBm of beter haalt. Dit is de juiste plek voor een wifi extender.

Nu je weet waar de versterker komt te hangen, kan je inschatten of het bereik voldoende uitgebreid zal worden. Stel dat je op ongeveer 8 meter van je huidige wifi punt (dat is vaak de router/modem) de minimale signaalsterkte haalt, dan zal een versterker het wifi bereik met ongeveer dezelfde afstand uitbreiden. In totaal heb je dan dus tot ongeveer 16 meter vanaf de router/modem een goed wifi signaal.

Verschillen tussen de oplossingen

Ookal bereik je met beide oplossingen hetzelfde resultaat, toch zijn er belangrijke verschillen te benoemen.

Welke oplossing is beter?

Een netwerk-professional zal elk wifi access point aansluiten met een eigen UTP kabel aan het vaste netwerk. Op deze manier kunnen de wifi signalen namelijk bedraad doorgestuurd worden naar het internet.

De belangrijkste reden hiervoor is omdat er maar één apparaat tegelijk iets mag versturen op een wifi netwerk. Als draadloos alles moet worden doorgestuurd, krijg je last van latency. Ten eerste is er zendtijd nodig om het bericht op de versterker te ontvangen. Vervolgens heeft de versterker weer zendtijd nodig om hetzelfde bericht door te sturen. Dit ga je merken naar mate er meer apparaten actief zijn op het draadloos netwerk, en dat is irriterend (haperingen, bufferen, wegvallen van wifi). Wil je dit absoluut niet? Gebruik dan de wifi powerline adapters.

De wifi powerline adapter oplossing is vergelijkbaar met de oplossing van een netwerk-professional. De adapters zijn dan alleen aangesloten via de elektriciteitsbedrading in plaats van met een UTP kabel. Een wifi powerline adapter zorgt dus voor een stabieler wifi netwerk in vergelijking met een wifi versterker.

Vergelijk wifi versterkers of vergelijk wifi powerline adapters.

Snelheidsverschil

Bedrade internet verbindingen bieden altijd veel meer bandbreedte dan draadloze verbindingen. Ze zijn sneller en betrouwbaarder.

De wifi powerline adapter stuurt het draadloze wifi signaal dus door via de elektriciteitsbedrading. Zoals zojuist beschreven is dat beter dan bij wifi versterkers, waarbij het wifi signaal simpelweg herhaald wordt uitgezonden (draadloos dus).

Hieronder zijn test resultaten van de twee oplossingen te zien. Het verschil in bandbreedte is ongeveer de helft.

gemiddelde bandbreedte
Powerline adapter
Wifi extender
  • 80 Mbps (5 GHz)
  • 64 Mbps (2.4 GHz)
  • 40 Mbps (5 GHz)
  • 24 Mbps (2.4 GHz)

Toelichting: de bandbreedte van het netwerk was beperkt tot maximaal 100 Mbps. Bij de uitvoering van deze tests was er slechts één apparaat op het wifi netwerk in gebruik. Wanneer er meerdere apparaten op het wifi netwerk actief zijn, zal de snelheid van de wifi extender verminderen.

Hoe komt dit? Zoals eerder beschreven op de pagina, kan op een wifi netwerk maar één apparaat tegelijk iets verzenden. De wifi repeater verbruikt veel zendtijd omdat hij elk bericht opnieuw moet uitzenden. Dit verhoogt de latency op het netwerk, en zorgt voor een instabiel wifi netwerk. Bij meerdere actieve apparaten ga je dit steeds duidelijker merken.

Welke oplossing is voor mij geschikt?

Beide oplossingen hebben zo hun voordelen en nadelen. Gebruik je wifi maar af en toe en wil je het maar beperkt uitbreiden? Gebruik dan de wifi versterker. Deze zijn vaak goedkoper en zijn hier prima geschikt voor.

Is goed wifi erg belangrijk en stel je daarom hogere eisen? Of wil je het wifi signaal op meerdere plekken in huis verbeteren? Heb je zoveel mogelijk bandbreedte nodig of wil je goed kunnen gamen? Dan kan je beter kiezen voor de wifi powerline oplossing.

Ervaringen met storingen

Er is geen technische kennis nodig om deze oplossingen te gebruiken. Met de handleiding is iedereen in staat om de powerline adapter of wifi versterker te installeren.

In theorie werken beide oplossingen in elke situatie. In de praktijk moet men opletten op de volgende punten.

Ervaringen bij wifi versterkers:

Ervaringen bij powerline adapters:

  • Soms komt het voor dat een homeplug last heeft van storing op het elektriciteitsnet. Deze storing kan komen van verschillende apparaten, zoals sommige motoren in wasmachines. In zo’n geval kan je de homeplug in een ander stopcontact proberen. Mocht het toch niet goed werken, dan kun je het product altijd nog omruilen voor een wifi versterker.

Alternatieve oplossingen om het wifi bereik te vergroten

Het beste resultaat behaal je door gebruik te maken van kabels. Daarom is de homeplug oplossing ook beter dan de wifi versterker. De homeplug maakt namelijk gebruik van de elektriciteitskabels. Het wifi signaal verloopt dan via een stopcontact naar het modem.

Heb je al netwerkkabels door het huis getrokken? Slim! Kijk dan naar een oplossing met access points. Heb je coax kabels in huis? Dan is MoCa een alternatieve oplossing die goed werkt.

Natuurlijk zijn er ook nog andere oplossingen:

Mesh Wifi

Bekijk de mesh wifi oplossingen.
Geen kabels trekken!

Een reactie plaatsen