WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Wat is Wifi Direct?

2 minuten lezen

wifi direct

Met Wifi Direct kunnen apparaten rechtstreeks met elkaar verbinden. Zo kunnen bestanden gedeeld worden of apparaten aan elkaar gekoppeld, zonder bandbreedte limiet van een infrastructuur.

Wifi Direct is zeer vergelijkbaar met bluetooth, maar dan werk het met een wifi adapter en is het 50 keer sneller.

Op deze pagina vertellen we het verschil met normaal wifi. Daarnaast worden er toepassingen uitgelegd, zoals bestanden delen tussen een smartphone en computer met Wifi Direct.

Verschil met normaal wifi

Bij een traditioneel draadloos netwerk gaat alle communicatie via de infrastructuur. Met Wifi Direct gaat dit rechtstreeks. Op onderstaande afbeelding kun je dit zien. De groene lijn geeft aan hoe de communicatie verloopt.

Standaard

communicatie wifi netwerk

Wifi Direct

communicatie wifi direct

Het voordeel van de rechtstreekse verbinding is dat het offline werkt. Er is geen wifi netwerk nodig waarover de apparaten met elkaar praten, en er is dus ook geen bandbreedte limiet. Dit maakt het extra geschikt bijvoorbeeld op reis.

Wifi Direct kan voor veel toepassingen gebruikt worden, dankzij de hoge bandbreedtes die mogelijk zijn. Hier zijn er een aantal opgesomd:

  • Bestanden delen: bestanden sturen naar andere apparaten;
  • Printer: foto's/documenten naar de printer te versturen;
  • Computer op tv scherm: smartphone of computer op de tv bekijken;
  • Streamen: muziek of video streamen naar ander apparaat.

Je kunt apparaten met elkaar verbinden door naar de Wifi Direct instellingen te gaan. Vaak zijn de apparaten dan voor elkaar zichtbaar, en kunnen dan geselecteerd worden.

Windows 10 en Wifi Direct

Hier zijn twee veel voorkomende mogelijkheden om Wifi Direct te gebruiken.

Bestanden delen

Wifi Direct kan zeer goed gebruikt worden om bestanden tussen apparaten uit te wisselen. Dit kan eenvoudig met de applicatie Feem, dat voor elk platform beschikbaar is (Apple, Android, Windows en Linux).

Tip: deel bestanden, stream series/films en maak backups met netwerk storage (ook via wifi bereikbaar).

feem wifi direct

Op bovenstaande afbeelding is te zien dat er met Feem een bestand wordt overgezet, tussen een telefoon (smartphone) en computer (Windows). Ook is te zien dat het apparaat niet verbonden is met een wifi netwerk, maar wel gebruik maakt van Wifi Direct.

Verbinden met smart tv

Het is ook mogelijk om het computer scherm op de tv te bekijken. Hieronder is te zien dat de Windows 10 computer de televisie ziet.

Ondersteund jouw tv wifi direct? Bekijk de lijst van tv's met wifi.

computer en tv scherm met wifi direct

Dit configuratiescherm is te vinden in: 'Instellingen -> Apparaten -> Bluetooth- of ander apparaat toevoegen'.

Bereik van Wifi Direct

Omdat er geen onderliggende infrastructuur is waarover de communicatie verloopt, is het bereik van Wifi Direct beperkt.

Wat is het bereik van wifi?

Zorg ervoor dat de apparaten binnen een afstand van 8 meter van elkaar blijven staan. Dat is namelijk een gemiddeld bereik van wifi.

De 8 meter is gebaseerd op het bereik van een wifi router of access point. Deze apparaten beschikken vaak over betere wifi antennes dan een smartphone. Het bereik van Wifi Direct kan daarom minder zijn dan deze 8 meter.