Alles over de Chromebook

6 minuten lezen
een chromebook

Toe aan een nieuwe laptop en kwam je chromebooks tegen? Dan ben je vast benieuwd wat een chromebook is en wat je er precies wél en niet mee kunt.

Op deze pagina lees je over de verschillen tussen een chromebook en 'normale' Windows laptop.

Chromebooks zijn ook erg interessant als je een budget laptop zoekt. Maar bekijk eerst op deze pagina of een Chromebook laptop aan je eisen voldoet. Anders is misschien een goedkope Windows laptop beter geschikt.

Wat is een chromebook?

Naast Windows (Microsoft) en macOS (Apple) is de Chromebook (Google) een derde soort laptop. De goedkoopste chromebook kost rond de € 200, wat het interessant maakt. Maar toch kiest niet iedereen voor een chromebook.

chrome web store
google play store

Helaas hebben chromebooks naast de vele voordelen ook één belangrijke beperking: je kan alleen apps uit de Chrome en Play Store installeren en gebruiken. Op een chromebook staat namelijk het besturingssysteem ChromeOS (dus géén Windows!). ChromeOS bestaat in feite enkel uit de Google Chrome webbrowser. Vandaar heet de laptop dus Chromebook!

Hierdoor is het niet mogelijk om andere programma's op een chromebook te installeren en gebruiken. Meestal is dit geen probleem omdat tegenwoordig veel mensen alles op internet doen: mailen, films en series kijken, videobellen, noem maar op. Bekijk wat je wel en niet kan doen met een chromebook.

Heb je naast de Google Chrome webbrowser ook andere programma's nodig die niet in de Chrome of Play Store staan? Dan is een chromebook niet geschikt en kan je beter kijken naar een goedkope Windows laptop.

Bekijk alle chromebooks of lees over de beste chromebooks (voor alle prijsklassen).

Verschil met laptop

Het grootste verschil tussen een chromebook en laptop is de mogelijkheid om andere programma's te installeren. Zoals eerder beschreven kan je op een chromebook dus alleen apps uit de Chrome en Play Store gebruiken.

Bekijk wat je wel en niet met een chromebook kan.

Voordelen en nadelen

chrome os

Dat was eigenlijk het enige nadeel van een chromebook! Omdat de meeste mensen toch al alles online doen, maakt dit vaak niet uit.

Heb jij een bepaald programma nodig dat niet in de bovengenoemde stores beschikbaar is? Dan is een 'normale' Windows laptop de juiste keuze. Bekijk goedkope Windows laptops.

Andere verschillen tussen een chromebook en laptop zijn vooral erg aantrekkelijk. Een chromebook heeft namelijk de volgende voordelen ten opzichte van een Windows laptop:

  • ingebouwde antivirus: dus geen speciale antivirus software nodig;
  • automatische back-ups in de cloud: verlies geen belangrijke documenten/bestanden meer;
  • razendsnel opstarten en gebruiken (dankzij het eenvoudige besturingssysteem ChromeOS);
  • meestal erg licht en compact formaat waardoor overal comfortabel te gebruiken (onderweg, op de bank, en zelfs in bed);
  • eenvoudig te resetten: mocht de chromebook plotseling niet goed meer functioneren, dan is hij eenvoudig te resetten zodat hij weer als nieuw werkt. Je verliest geen bestanden dankzij de automatische back-ups in de cloud!

Bekijk alle chromebooks.

Een chromebook is én blijft snel omdat het besturingssysteem (ChromeOS) veel eenvoudiger is. Bij een Windows laptop heb je altijd aparte antivirus software nodig tegen virussen en hackers. Maar elk programma moet dan telkens door deze antivirus software gecontroleerd worden. Hierdoor wordt een Windows laptop steeds trager als er meer programma's en bestanden op staan. Een chromebook heeft ingebouwde antivirus, waardoor je de volledige snelheid kan benutten.

Het fijnste van chromebooks is dat ze meestal erg licht zijn waardoor je overal comfortabel kan werken. Bij een gemiddelde Windows laptop is dit vaak niet handig. Een chromebook neem je makkelijk mee en kan je comfortabel gebruiken op de bank, in de bus of trein, in bed en op reis.

Wat kan je wel en niet met een Chromebook?

chromebook functies

De meeste mensen doen tegenwoordig bijna alles online: films en series kijken, videobellen, afspraken maken, chatten. Voor werk en studie moeten er bijvoorbeeld vooral documenten geschreven worden en lees je veel informatie van het internet. Hiervoor is een chromebook de perfecte laptop.

Daarnaast is tegenwoordig van veel software een online versie beschikbaar. Microsoft Teams kan bijvoorbeeld ook online in de webbrowser gebruikt worden. Alleen mist de online versie sommige geavanceerde functies (die je misschien toch al nooit zou gebruiken). Maar je kan natuurlijk wel gewoon volledig meedoen met de vergadering.

Het enige wat je dus niet met een chromebook kan is allerlei software downloaden en installeren. Zoals je eerder gelezen hebt kan je op een chromebook alleen apps uit de Chrome en Play Store gebruiken. Ga dus voor jezelf na of dit voor jou een beperking is. Als je ook andere programma's nodig hebt is een Windows laptop de juiste keuze.

Bekijk hieronder het verschil tussen een chromebook en laptop. Zoals je ziet zijn er vrijwel altijd (alternatieve) apps beschikbaar voor de chromebook.

Scroll horizontaal
ChromebookWindows laptop
Documenten schrijvenO.a. Google Docs, Word Online, WPS Office.Ondersteunt volledige versie van Microsoft Office.
Videobellen en online meetingsO.a. Microsoft Teams, Skype, Zoom.Ondersteunt volledige versie van Microsoft Teams en Skype.
Onderweg gebruikenVrijwel altijd klein en licht ontwerp. Accu gaat de hele dag mee (vaak tot 10 à 12 uur).Allerlei gewichten en formaten. Maximale accuduur is vaak tot 8 uur.
Back-upAutomatisch in de cloud.Niet automatisch.
Foto en video bewerkenO.a. Canva, PowerDirector.Ondersteunt programma's zoals Adobe Photoshop en Premiere.
Offline werken (zonder internet)Offline werken kan, maar is vaak wat beperkter. Internetverbinding in de buurt is daarom gewenst.Niet per se afhankelijk van internetverbinding.
GamenAlleen op internet (zoals spele.nl) en games uit de Play Store. Andere games alleen mogelijk met cloud gaming, zoals Geforce NOW en STADIA.Ondersteunt vrijwel alle games.
Remote desktopO.a. Citrix receiver, Microsoft RDP om bijvoorbeeld van Windows gebruik te maken.Ondersteunt vrijwel alle remote desktop.
Virus beveiligingStandaard ingebouwd.Antivirus programma nodig.
VPNO.a. NordVPN, Surfshark, CyberGhost, ExpressVPN.Ondersteunt vrijwel alle VPNs.

Of tóch een tablet?

Een chromebook is dus eigenlijk een eenvoudige laptop. Maar tegelijkertijd lijkt een chromebook erg op een tablet. Op een chromebook kunnen namelijk ook de apps uit de Play Store gebruikt worden, net zoals op een Android tablet.

2-in-1 chromebook tablet

Daarom kunnen chroombooks ook als tablet gebruikt worden. Hiervoor zijn er 2‑in‑1 chromebooks. Deze chromebooks hebben een touchscreen, net als een tablet. Daarnaast kan vaak eenvoudig het toetsenbord losgehaald worden van het scherm.

Hierdoor kan je de chromebook volledig omtoveren tot tablet. Voordeel van een chromebook is dat het vrijwel altijd krachtiger en sneller is dan een tablet.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een chromebook en tablet:

  • een chromebook heeft een normaal toetsenbord (zoals elke laptop), waarmee je makkelijk en snel kan typen. Een tablet is meestal enkel afhankelijk van een touchscreen;
  • op een chromebook kan naast de Play Store ook alle apps uit de Chrome Store gebruikt worden. Een tablet kan alleen apps uit de Play Store installeren.

Bekijk alle 2‑in‑1 chromebooks en chromebooks met touchscreen.