WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Bekijk laptop aanbiedingen bij bol.com. Op=op.

Beste goedkope laptop

5 minuten lezen

beste goedkope laptop

Nieuwe laptop kopen? Een goedkope laptop hoeft niet traag te zijn. Door goed te vergelijken kun je een krachtige laptop vinden voor weinig geld.

Bekijk waar moet je op moet letten bij het kopen van een nieuwe budget laptop.

Op deze pagina staan de beste goedkope laptops voor elke prijsklasse. Deze laptops hebben een snelle processor vergeleken met veel andere laptops voor dezelfde prijs. Zo kun je een goede én betaalbare laptop kopen die binnen jouw budget past.

Alvast een tip: met een budget van ongeveer € 600 heb je de hoogste prijs-kwaliteit verhouding voor je geld!

Beste budget laptop (tot € 300)

Tot € 300 is het erg opletten om een goede budget laptop te kopen. In deze prijsklasse zijn namelijk veel laptops die erg traag zijn en niet lang mee gaan. Op deze pagina staan alleen de beste goedkope laptops voor elk budget.

Vooral in de goedkoopste prijsklasse is het moeilijk om een goede laptop te vinden. Daarom wordt vaak aangeraden om een laptop van minimaal tussen de € 300 en € 500 te kopen.

Heb je écht niet meer dan € 300 te besteden?

Dan is een refurbished laptop de beste keuze. Dit zijn bijvoorbeeld teruggestuurde laptops die daarom niet meer als nieuw verkocht kunnen worden. Hierdoor kan je de laptop kopen met een flinke korting.

Voordeel van refurbished laptops is dat ze meestal een veel snellere processor hebben dan nieuwe laptops in dezelfde prijsklasse. Terwijl ze er vaak nog als nieuw uitzien en natuurlijk nog perfect werken!

Bekijk goede budget en refurbished laptops tot € 300:

Kijk ook naar de aanbiedingen:

Tip: Gratis Office (Word, Excel, etc.)

Heb je een email account van school (of werk)? Dan kun je vaak gratis Office (Word, Excel, etc.) downloaden en tot op 5 apparaten installeren!

Ga hiervoor naar https://portal.office.com/account en log in met je studenten/werk e-mail. Volg daarna de stappen om Office te installeren. Dit scheelt al gauw € 100 euro per jaar!

Tot € 400

Bij het kopen van een goedkope laptop moet je goed opletten dat het geen miskoop is. De allergoedkoopste Windows laptops van rond de € 300,- hebben vaak een erg zwakke Intel Celeron processor. Hierdoor loopt de laptop al snel vast, vooral als je meer dan één programma open hebt staan.

Het is daarom voordeliger om een goedkope laptop te kopen die een snelle processor heeft. Deze gaat namelijk langer mee.

Daarom staat bij elke laptop op deze pagina de benchmark score van de processor. Deze score geeft de 'kracht' van de processor aan. Op deze manier zijn de beste goedkope laptops geselecteerd.

Bekijk waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een laptop.

Bekijk deze goedkope laptops tot € 400:

AMD Silver processor (2 cores, benchmark score: 3100)
4 GB RAM werkgeheugen
14 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
128 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 9 uur
1,46 kg
Intel Celeron processor (4 cores, benchmark score: 3041)
12 GB RAM werkgeheugen
13 inch 2K beeldscherm (2160x1440)
256 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 8 uur
1,28 kg
Behuizing van goede kwaliteit (full metal)
Advertentie

Voor € 400 koop je meestal een kleine laptop (van 13 à 14 inch). Bij deze mini laptops is het verstandig om voor een Full HD scherm te kiezen. Hierdoor kun je toch het overzicht houden terwijl je bijvoorbeeld meerdere programma's naast elkaar hebt geopend.

Bekijke alle kleine laptops.

Tot € 500

Laptops tot 500 euro zijn al een stuk sneller dan de voorgaande prijsklasse. Zoals in de benchmark score hieronder te zien is, hebben deze laptops een processor die ongeveer twee keer zo krachtig is.

Als je dus iets meer te besteden hebt, is dat het zeker waard. Dit bespaard namelijk op de lange termijn, omdat deze laptops langer mee kunnen gaan. Én je hebt een stuk minder ergenis van een vastlopende laptop!

Bekijk deze goede laptops tot € 500:

Intel Core i3 processor (2 cores, benchmark score: 6352)
4 GB RAM werkgeheugen
14 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
128 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 9 uur
1,46 kg
Intel Core i3 processor (2 cores, benchmark score: 6352)
4 GB RAM werkgeheugen
14 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
128 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 9 uur
1,23 kg
Advertentie

Tot € 600

Ook bij deze prijsklasse is aan de benchmark score te zien dat voor € 100 meer de processor wéér bijna twee keer zo krachtig is. Dit is de laatste prijsklasse waarbij het verschil zo groot (en dus duidelijk merkbaar) is.

Daarom heb je met een budget van € 600 de hoogste prijs-kwaliteit verhouding. De iets hogere prijs is het dus zeker waard indien je budget dit toelaat en je een snelle laptop wilt.

Daarnaast hebben deze laptops meestal meer opslagruimte én werkgeheugen. Hierdoor kan je meer programma's installeren en tegelijk gebruiken, zonder dat de laptop steeds vastloopt.

Bekijk deze beste goedkope laptops tot € 600:

AMD Ryzen 7 processor (8 cores, benchmark score: 13.705)
8 GB RAM werkgeheugen
15,6 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
256 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 8 uur
1,69 kg
AMD Ryzen 5 processor (6 cores, benchmark score: 11.160)
8 GB RAM werkgeheugen
15,6 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
512 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 10 uur
1,80 kg
Advertentie

Tot € 700

Bij laptops tot € 700 is de processor iets krachtiger dan bij de vorige prijsklasse. Maar de snelheidstoename is minder groot dan eerder. Ook hebben de laptops vaak nog iets meer opslagruimte en werkgeheugen.

Of deze extra's het waard zijn ligt aan je budget.

Bekijk deze laptops tot € 700:

AMD Ryzen 7 processor (8 cores, benchmark score: 16.462)
8 GB RAM werkgeheugen
15,6 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
512 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 14 uur
1,66 kg
AMD Ryzen 5 processor (6 cores, benchmark score: 13.284)
8 GB RAM werkgeheugen
14 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
512 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 6 uur
1,6 kg
Advertentie

Tot € 800

Laptops tot € 800 zijn wederom iets beter dan de vorige prijsklasse. Het verschil wordt alleen steeds kleiner. Daarom is dit de laatste prijsklasse binnen de budget laptops.

Bekijk deze laptops tot € 800:

AMD Ryzen 5 processor (6 cores, benchmark score: 17.462)
8 GB RAM werkgeheugen
15.6 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
512 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 5 uur
2,25 kg
Geschikt voor gaming: NVIDIA GeForce GTX 1650 videokaart
AMD Ryzen 7 processor (8 cores, benchmark score: 16.462)
16 GB RAM werkgeheugen
14 inch Full HD beeldscherm (1920x1080)
512 GB SSD opslagruimte
Accuduur tot 12 uur
1,19 kg
Advertentie

Waar op letten bij kopen?

Bij goedkope laptops moet je goed opletten dat je geen miskoop doet. Laptops van rond de € 400,- hebben namelijk vaak een erg zwakke Intel Celeron processor. Deze zijn traag, waardoor de laptop al snel vast kan lopen - vooral als je meerdere programma's tegelijk gebruikt.

Daarom heb je al snel spijt van deze aankoop, en moet je binnen enkele jaren alweer een nieuwe laptop kopen. Dat is zonde, en onder aan de streep juist duurder.

De processor is dus het belangrijkste onderdeel waar je op moet letten bij het kopen van de laptop. Andere onderdelen, zoals het geheugen of de harde schijf, zijn vaak eenvoudig uit te breiden of te vervangen. De processor niet. Een laptop met een betere processor gaat langer mee, omdat het langer aan de minimale systeemvereisten van programma's voldoet.

Hieronder geven we meer advies en tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe laptop.

Processors vergelijken

i7 processor

De processor is dus het belangrijkste om laptops op te vergelijken, omdat deze bepaalt hoe krachtig je laptop is. Er wordt vaak gesproken over de Intel i5 of i7 processors. Deze zijn al vele malen krachtiger dan de Intel Celeron processors, maar niet elke i5 of i7 is hetzelfde.

Processors kun je vergelijken door benchmark scores te bekijken. Dat zijn tests die uitgevoerd zijn met de processor, en daar volgt een score uit. Deze score geeft een veel beter inzicht in de prestaties van de processor. Een voorbeeld van een bekende benchmark test is PassMark. Zorg dat je processors altijd met dezelfde benchmark test vergelijkt. Op deze pagina staat bij elke laptop de PassMark benchmark score van de processor.

Bij goedkope laptops zit er veel verschil in deze benchmark score. Op deze pagina zijn de beste geselecteerd uit de goedkoopste prijsklasse.

Grafische kaart (videokaart)

Als je ook games wilt spelen moet je opletten dat de laptop een goede grafische kaart (videokaart) heeft. Deze kan snel de beelden van de game berekenen, zodat je het spel zonder haperingen kan spelen.

Een laptop met goede grafische kaart is alleen erg prijzig. Heb je dit budget niet? Dan is mogelijk cloud gaming zoals GeForce Now of Google Stadia een goedkope oplossing voor je.

Niet van plan om te gamen op je laptop? Dan hoef je hier niet op te letten, en dat scheelt dus enorm in de kosten!

Geheugen

Het geheugen (RAM) wordt door openstaande programma's gebruikt. Met meer geheugen kan de laptop veel programma's open hebben staan en kun je vloeiend wisselen tussen deze programma's.

Toch is geheugen iets minder belangrijk geworden voor de snelheid - al helemaal voor een goedkope laptop. Tegenwoordig hebben laptops namelijk zeer snelle SSD schijven. Als er te weinig RAM geheugen beschikbaar is kan de SSD bijspringen om de tekorten op te vangen, door tijdelijk inactieve gedeeltes uit het RAM geheugen te onthouden. Minder geheugen is daarom niet zo erg. Daarom zou je voor budget redenen hier op kunnen besparen.

Het is aan te raden om minimaal 4 GB aan geheugen te hebben. Overigens is geheugen op bijna alle laptops eenvoudig uit te breiden.

Harde schijf of SSD?

Kies altijd voor een laptop met een SSD. De meeste hebben dit al, maar er zijn soms nog uitzonderingen te vinden.

Een SSD maakt een computer ontzettend snel vergeleken met de oude traditionele harde schijf. Sinds ongeveer 2010 is het vervangen van de harde schijf door een SSD de beste upgrade om je laptop of desktop sneller te maken.

De harde schijf is minder belangrijk dan de processor, omdat je eenvoudig een extra harde schijf kunt aansluiten via USB en zo meer opslagruimte beschikbaar hebt.

Voor budget redenen zou je daarom voor een laptop met kleine SSD kunnen kiezen (bijvoorbeeld van 128GB of 256GB). Gebruik je maar enkele programma's? Dan heb je misschien aan 128GB al meer dan genoeg.