Externe Wifi antenne: met gemak een beter ontvangst

3 minuten lezen

Precies op de plek van jouw camper of hotel kamer is het wifi bereik slecht. De buren hebben nergens last van. Daar is de wifi verbinding gewoon goed. Maar je wilt niet de hele dag bij de buren zitten...

Gelukkig kan een externe wifi antenne in dit camper voorbeeld veel verbeteren. Lees op deze pagina wat je er aan kunt doen.

Waarom zijn externe wifi antennes beter?

Externe wifi antennes hebben een paar belangrijke voordelen. Zo heeft een externe antenne in de regel een beter bereik dan interne wifi antennes. Ook kan je een externe antenne richten, om zo het bereik nog meer te verbeteren.

Niet alle externe antennes zijn hetzelfde. Door de dBi waarde en/of de type antenne te veranderen kan je gemakkelijk de wifi ontvangst verbeteren. Dat is alleen mogelijk bij externe wifi antennes: die zijn namelijk los te koppelen. Je kan er dan eenvoudig een beter geschikte antenne op draaien.

Nadeel van een externe antenne is natuurlijk dat je de antenne ziet. Niet iedereen vindt het een mooi object.

Verschillende aansluitingen

Een laptop of computer heeft vaak geen externe wifi antenne. In laptops zit de antenne namelijk in het scherm gebouwd. Een externe antenne is makkelijk aan te sluiten met een USB adapter. Op deze USB adapter kan je de antenne vastdraaien (deze is standaard meegeleverd, maar je kan natuurlijk een beter geschikte antenne uitkiezen).

USB wifi adapter met SMA antenne aansluiting

Met een USB adapter kan je een externe antenne op elke laptop of computer krijgen. Bijna altijd kan hier een RP-SMA Male antenne op aangesloten worden.

Externe antennes hebben verschillende aansluitingen. In de meeste gevallen heb je een antenne nodig met RP-SMA Male aansluiting. Bekijk in onderstaande afbeelding de verschillende aansluitingen.

Alle SMA aansluitingen

Verschillende antenne aansluitingen. Antennes gebruiken vaak de RP-SMA Male aansluiting.

Antennekabel: bereik vanuit elke hoek

Soms zit de aansluiting van de externe wifi antenne niet op de geweste plek. Er is bijvoorbeeld niet genoeg ruimte of de antenne zit gewoon in de weg. Om nog flexibeler te zijn kan je een antennekabel er tussen plaatsen. Hierdoor kan je de antenne installeren op de plek waar het beste bereik te halen is.

antennekabel

Met een antennekabel kan je de antenne gemakkelijk op een betere plek plaatsen. Zo ontvang je het beste signaal zonder te verplaatsen.

De antennekabel zorgt voor een klein beetje signaalverlies. Elke kabel bezit namelijk weerstand. Hierbij geldt: des te dikker de kabel, des te minder weerstand. Kabels van hoge kwaliteit zijn vaak dikker en hebben daarom minder signaalverlies. Een dikke antennekabel is dus aan te raden. Zo ontvang je het beste wifi signaal.

Het meeste uit de wifi antenne halen: hoe richt je de antenne?

Elke antenne werkt in een bepaalde richting het beste. De omni-directionele antennes (op de afbeelding hieronder links) zenden het sterkst rond de antenne. Boven en onder de antenne is er natuurlijk ook signaal, maar daar komt het minder ver.

Bij directionele antennes is het extra belangrijk in welke richting hij staat. Directionele antennes zenden het sterkst één richting op. Maar ook bij deze antenne komt het signaal rondom de antenne terecht, alleen is dat veel minder sterk dan in de zendrichting.

wifi antenne richten

Omni-directionele antenne (links) zend rond de antenne. Directionele antenne (rechts) richt het signaal naar één richting.

In de praktijk is het vaak uitproberen in welke richting het beste resultaat behaald kan worden. Houdt hierbij bovenstaande richtlijnen in het achterhoofd.