WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica
Tip: met een Hybride Mesh systeem kan je op de meest lastige plekken voor goed wifi zorgen.

Wifi extenders van TP-Link

3 minuten lezen

Als je het wifi wilt uitbreiden of verbeteren kom je al gauw terecht bij wifi extenders van TP-Link. Er zijn alleen best veel verschillende soorten extenders. Op deze pagina staan alle wifi extenders van TP-Link.

In het kort
Een extra access point installeren is de primaire manier om het wifi bereik te vergroten. Alleen moeten access points met een netwerkkabel aangesloten worden. Omdat de netwerkkabels speciaal toegewijd zijn aan de access points zorgt dit uiteindelijk voor het beste resultaat.

Veel mensen willen alleen geen kabels aanleggen. Daarom zijn er ook wifi extenders die makkelijker te installeren zijn. Powerline is de meest gekozen wifi extender vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding. Hierbij wordt het stopcontact gebruikt om wifi verkeer door te sturen. Daarnaast is er mesh wifi, dat bestaat uit meerdere stations die draadloos met elkaar in verbinding staan. Het wifi verkeer kan zo geheel draadloos worden doorgestuurd. Tenslotte zijn er nog de traditionele wifi versterkers. Versterkers zijn alleen geschikt als wifi niet zo belangrijk voor je is, omdat de techniek inmiddels verouderd is.

Powerline

Powerline wifi adapters zijn de meest gebruikte soort wifi extenders. Ze zijn namelijk erg eenvoudig te installeren omdat er alleen een stopcontact nodig is. Daarnaast is powerline populair omdat hiermee hoge snelheden gehaald kunnen worden (sommige tot wel 2400 Mbps). En dat terwijl ze erg goedkoop zijn vergeleken met andere soorten wifi extenders.

Met een powerline adapter kun je een nieuw wifi toegangspunt creëren precies op de plek waar jij wifi nodig hebt. Dit kan een uitbreiding zijn van je huidige wifi, maar ook een nieuw apart wifi netwerk. Bekijk hoe powerline werkt.

Lees meer over powerline wifi.

Bekijk alle powerline wifi adapters.

Versterker

Een versterker is de goedkoopste soort wifi extender. Dat komt omdat de werking inmiddels flink verouderd is. De techniek van wifi versterkers is namelijk al meer dan 10 jaar oud. Destijds werd er veel minder (intensief) gebruik gemaakt van wifi. De wifi capaciteit dat vandaag de dag nodig is kan een wifi versterker niet ondersteunen. Daarom is een wifi versterker alleen geschikt als je de goedkoopste oplossing zoekt omdat wifi niet zo belangrijk voor je is.

Verbeter je het wifi in een modern huishouden waarbij bijvoorbeeld meerdere mensen tegelijk er gebruik van maken? Dan kan je veel beter een ander soort wifi extender van TP-Link kiezen op deze pagina. Lees meer over de nadelen van wifi versterkers.

Lees meer over wifi versterkers.

Bekijk alle wifi versterkers.

Deco (mesh)

Mesh is de beste soort wifi extender als je het bereik wilt uitbreiden zonder gebruik te maken van kabels. Een mesh systeem bestaat namelijk uit meerdere stations die geheel draadloos met elkaar verbonden zijn. Op die manier zorgen ze samen voor één groot wifi netwerk.

TP-Link heeft een aantal verschillende mesh modellen. Het verschil zit in de maximale snelheid dat ondersteund wordt. Daarnaast zijn er ook enkele hybride modellen die een combinatie zijn van powerline en mesh. Als bijvoorbeeld het wifi signaal erg lastig door sommige dikke vloeren of muren komt kunnen de mesh stations geen goede verbinding met elkaar maken. In dat geval zal je waarschijnlijk last hebben van een trage verbinding die soms weg valt. Hybride mesh systemen kunnen dankzij powerline wél een een goede onderlinge verbinding opzetten, waardoor je hier geen last van hebt. Zo kan je dus op de meest lastige plekken voor razendsnel wifi zorgen.

Lees meer over mesh wifi.

Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Wifi 6 snelheid (802.11ax) tot 2402 Mbps
Ondersteund Quality-of-Service (QoS) per apparaat én per applicatie
2x 1 Gbit poort (per station)
Functionaliteit voor ouderlijk toezicht
Ondersteund WPA3 (laatste security standaard)
Zeer lage latency: verbeterd online gaming en video meetings
Advertentie

Bekijk alle mesh wifi systemen.

Uitbreiden en combineren

Je kunt alle TP-Link Deco modellen met elkaar combineren. Hierdoor kun je later makkelijk jouw Deco systeem van TP link uitbreiden door een los station te kopen – dus ook van een ander (nieuwer) Deco model. Het is dan raadzaam om het snelste model als de primaire router te gebruiken. Een Deco systeem kan maximaal uit 9 stations bestaan.

Access point

Het bijplaatsen van een wifi access point is de primaire methode om het wifi bereik te vergroten. De andere soorten wifi extenders op deze pagina zijn in feite óók access points, maar zij zijn veel makkelijker te installeren. Ze gebruiken namelijk slimme oplossingen zodat het niet nodig is om netwerkkabels aan te leggen. Powerline maakt hiervoor bijvoorbeeld gebruik van het stopcontact, en mesh stations staan draadloos in verbinding met elkaar.

Access points moeten dus met een netwerkkabel aangesloten worden. Hiervoor is een goed thuisnetwerk aanleggen dus nodig. Dit is uiteindelijk de beste manier om het wifi uit te breiden, omdat de netwerkkabels speciaal toegewijd zijn aan de access points. Het stopcontact (waar powerline gebruik van maakt) is dat eigenlijk niet, waardoor je vaak niet de maximale snelheid kunt benutten door (ver)storing op de stroomkabels.

Lees meer over access points.

Bekijk alle wifi access points.

Router

Om het wifi bereik te vergroten kun je ook jouw router upgraden of een extra router toevoegen. Door nieuwe technieken hebben wifi 6 routers namelijk een extra groot bereik. Als de router toch al aan vervanging toe was kun je dus gelijk het wifi bereik proberen te vergroten.

Helaas zorgt het vervangen van de wifi router niet altijd voor een beter bereik. Vaak heb je namelijk last van muren en vloeren waar het wifi signaal nou eenmaal moeilijk doorheen komt.

Als je de router alleen alleen gaat gebruiken als wifi extender heb je niet alle functionaliteiten van een router nodig. Daarom kan je in plaats van een extra router beter gebruik maken van een simpel wifi access point.

Bekijk alle wifi routers.