WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie
Bekijk tot 20% korting op Chromebooks bij bol.com.

Chromebook

3 minuten lezen

asus chromebook

Tegenwoordig kan je met een webbrowser veel meer dan alleen op internet surfen. Google zag deze ontwikkeling en speelt er slim op in met de chromebook. Dit is een snelle, lichte en zeer goedkope laptop met een lange accuduur. Precies wat de consument zoekt!

Het enige minpunt: niet alle programma's werken op een chromebook. Maar omdat je toch steeds meer dingen met alleen een browser kan uitvoeren is dat geen probleem.

Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij het kopen van een chromebook en over de voordelen en nadelen. Wist je dat je ook games zoals Fortnite kunt spelen op een chromebook?

Chromebook kopen

Op een chromebook kun je alleen extensies uit de Chrome Web Store en apps uit de Google Play Store installeren. Dit maakt het uitkiezen van een chromebook makkelijker, maar zorgt ook voor enkele voor- en nadelen.

Hierdoor heeft een chromebook namelijk geen dure en krachtige onderdelen nodig. Dat zou namelijk weinig waarde toevoegen bij het uitvoeren van deze eenvoudige applicaties. Heb je vaak veel tabbladen open tijdens het internetten en wil je dat de laptop snel blijft reageren? Dan is een betere chromebook met meer RAM geheugen en een sterkere processor te overwegen. Processors kun je vergelijken door de 'benchmark' score op te zoeken (dit staat weergegeven bij de chromebooks op deze pagina).

Omdat je ook apps uit de Google Play Store kunt installeren, kan een chromebook daarnaast als tablet gebruikt worden. Sommige chromebooks kunnen daarom het toetsenbord volledig omklappen of afnemen, waardoor het net een Android tablet is.

Beste chromebook

Met touchscreen

14 inch Full HD beeldscherm
Intel Core i3 processor (benchmark score: 35.800)
8 GB RAM geheugen
64 GB SSD opslag (uitbreidbaar met micro SD slot)
Touchscreen
Volledig omklapbaar naar tablet
Wifi 6 snelheid (802.11ax)
Accuduur tot 13 uur en 45 minuten
14 inch Full HD beeldscherm
Intel Core m3 processor (benchmark score: 30.000)
4 GB RAM geheugen
64 GB SSD opslag (uitbreidbaar met micro SD slot)
Touchscreen
Volledig omklapbaar naar tablet
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
Accuduur tot 10 uur
Advertentie

Het is niet aan te raden om meer dan 600 euro uit te geven aan een chromebook. Een 'normale' Windows laptop is dan namelijk aantrekkelijker omdat je hiermee meer programma's kan gebruiken.

Vergelijk alle chromebooks.

Voordelen en nadelen

Een chromebook heeft geen Windows besturingssysteem, maar draait ChromeOS. Je hebt eigenlijk alleen de Google Chrome webbrowser tot je beschikking. Op een chromebook kun je daarom alleen Chrome extensies installeren uit de Chrome Web Store en sinds 2019 ook alle apps uit de Google Play Store.

Omdat de meeste mensen bijna alleen maar op internet zitten (en dus enkel een browser gebruiken) is dit geen probleem. Chromebooks hebben hierdoor de volgende voordelen en nadelen:

VoordelenNadelen
Snel: een chromebook start in enkele seconden op.

Alleen alle apps uit de Chrome Web Store en Google Play Store kun je installeren op een chromebook. Veel Windows programma's zijn (gratis) te vervangen door een app uit deze stores.

Goedkoop: de onderdelen in een chromebook zijn vaak zeer goedkoop en er zijn geen kosten zoals een licentie voor het besturingssysteem (zoals bij Windows) of antivirussoftware.Beperkte lokale opslag: omdat alles in de cloud kan worden opgeslagen is de lokale opslag meestal 64GB of 128GB. Lokale opslagruimte kan vaak uitgebreid worden met een SD kaart.
Lange accuduur: door energiezuinige onderdelen gaat de accu lang mee (meestal rond de 10 uur).Afhankelijk van internet: als veel bestanden in de cloud opgeslagen staan, ben je meer afhankelijk van een internetverbinding.
Licht en dun: de meeste chromebooks wegen ongeveer 1,5 kg.Minder krachtig: 'normale' laptops zijn vaak krachtiger, maar dit is voor een chromebook overbodig.
Goed beveiligd: antivirus is ingebouwd.
Automatische back-ups: bestanden in de cloud worden automatisch geback-upt.

Kleine / mini chromebook

Goedkoop

10.1 inch Full HD beeldscherm
Afneembaar toetsenbord
Kleiner dan een vel A4-papier
MediaTek P60T processor (benchmark score: 10.000)
4 GB RAM geheugen
64 GB SSD opslag (uitbreidbaar met micro SD slot)
Touchscreen
Volledig omklapbaar naar tablet
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
Accuduur tot 10 uur
14 inch Full HD beeldscherm
MediaTek M8173C processor (benchmark score: 10.000)
4 GB RAM geheugen
64 GB SSD opslag (uitbreidbaar met micro SD slot)
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
Accuduur tot 10 uur
Advertentie

Bekijk alle chromebooks.

Verschil met tablet

Omdat ook alle apps uit de Google Play Store op een chromebook gebruikt kunnen worden, kun je er eigenlijk hetzelfde (en meer) mee als een Android tablet. Een chromebook heeft alleen een normaal toetsenbord zodat je lekker snel kunt typen.

Bij sommige chromebooks kun je het toetsenbord volledig omklappen of afnemen, waardoor het net een tablet is.

Verschil met Windows laptop

Chromebooks zijn meestal veel lichter, sneller en goedkoper dan een 'normale' Windows laptop. Daarnaast heb je geen aparte antivirussoftware nodig (waardoor je computer veel trager wordt), omdat antivirus beveiliging is ingebouwd in ChromeOS.

Laptops met Windows zijn meestal krachtiger, maar dus ook duurder. Het grootste voordeel van een Windows laptop is dat hier ook andere programma's op gebruikt kunnen worden. Omdat veel mensen alleen gebruik maken van internet (zoals e-mail, Netflix of voor de studie) is een chromebook een sneller en goedkoper alternatief.

Veel programma's kun je ook op een chromebook gebruiken, zoals Microsoft Office. Of er is een (gratis) alternatief te vinden in de Chrome Web Store of Google Play Store.

Beste chromebook apps

De meeste populaire programma's kunnen ook op een chromebook gebruikt worden, of er is een (gratis) alternatief beschikbaar. Hieronder staan een aantal populaire apps voor chromebooks.

Office op chromebook

Microsoft Office kan je op een chromebook installeren vanuit de Chrome Web Store, maar ook door de Android app te installeren vanuit de Google Play Store. De apps zijn los te downloaden zoals Excel en Word.

Google Docs is een gratis en populair alternatief voor Microsoft Office, die je gewoon in de browser kunt gebruiken en dus vanaf elk apparaat kunt benaderen.

Meer populaire apps

Dit zijn meer veel gebruikte apps die je gewoon kunt gebruiken op een chromebook:

Fortnite op chromebook

Door cloud gaming is het mogelijk om allerlei games, zoals bijvoorbeeld Fortnite en Minecraft, op een chromebook te spelen.

Bij Geforce Now kun je een uur lang gratis spelen per game sessie. Je hebt onbeperkte game sessies, dus na een uur kan je het spel gewoon opnieuw opstarten.

Bij veel chromebooks krijg je 2 maanden gratis volledige toegang tot de cloud gaming service van Google: Stadia.

Met Cloud gaming draait het spel op krachtige computers in de cloud. Op deze manier kun je op de hoogste kwaliteit spelen op elk apparaat. Het beeldscherm wordt gestreamt naar jouw apparaat.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe je Fortnite kunt spelen op een chromebook.