Wifi via stopcontact

4 minuten lezen wifi via stopcontact

Met wifi via stopcontact kun je eenvoudig het draadloos netwerk bereik vergroten. Het grootste voordeel hiervan is dat kabels trekken niet nodig is. Daarom wordt deze oplossing al in veel huishoudens gebruikt.

Op deze pagina lees je hoe wifi via het stopcontact werkt. De installatie is zeer eenvoudig (vrijwel Plug & Play). Lees ook over de nadelen en andere mogelijkheden.

Wifi uitbreiden met stopcontact

Met een wifi powerline adapter kun je zeer gemakkelijk het wifi uitbreiden middels het stopcontact. Het is hierbij niet nodig om kabels te trekken. Nu denk je waarschijnlijk: dat kan toch ook met een wifi versterker? Dat klopt, maar er is een groot (kwaliteits)verschil tussen deze oplossingen.

Later op deze pagina staat het verschil tussen deze twee opties beschreven.

powerline adapter met wifi
wifi versterker via stopcontact
Hogere snelheid dan bij wifi versterkers
Later meer adapters toevoegen is mogelijk
Groter bereik dan een versterker
Goedkoper
Vooral geschikt bij klein gebruik en bij een beperkte uitbreiding

Lees meer over internet via het stopcontact.

Hoe werkt wifi powerline via stopcontact?

Wifi powerline adapters zijn eigenlijk volwaardige wifi access points. De adapters zijn met het internet verbonden via de elektriciteitsbedrading.

Door deze verbinding via het stopcontact krijg je een zeer betrouwbaar en snel wifi netwerk. Daarom zijn wifi powerline adapters de beste oplossing indien een extra access point installeren niet mogelijk is, of als je geen UTP kabel kunt aanleggen.

Er zijn ook powerline adapters zonder wifi beschikbaar.

Installeren

Het installeren van wifi powerline via stopcontact is zeer eenvoudig (vrijwel Plug & Play). Bekijk onderstaande afbeelding maar.

hoe werkt wifi via stopcontact

De installatie gaat als volgt:

  1. Steek de hoofdadapter (links) in het stopcontact en sluit deze aan op de router met een UTP kabel;
  2. Steek de tweede adapter met wifi (rechts) in het stopcontact;
  3. Druk op de pair-knop, zodat ze met elkaar verbinden.

De wifi powerline adapters kunnen afzonderlijk van je bestaande wifi netwerk werken (dus met een eigen SSID), maar ook gecombineerd met je bestaande wifi (dus met hetzelfde SSID). Dit is eenvoudig in te stellen, en staat beschreven in de handleiding van de fabrikant.

Steek de adapter altijd direct in de muur, en niet in een verlengsnoer/stekkerdoos. Zo voorkom je storingen en krijg je de beste verbinding.

Beste wifi powerline via stopcontact

Sommige wifi powerline adapters kunnen de randaarde van het stopcontact gebruiken, waardoor er veel hogere snelheden gehaald worden. Daarnaast zit op deze aardkabel (normaliter) geen storing. Hierdoor is de verbinding betrouwbaarder.

Lees meer over powerline met randaarde.

Deze powerline adapter met wifi is zeer snel en betrouwbaar dankzij de randaarde, en beschikt daarnaast over een netspanningsfilter:

devolo dlan 1200 wifi
1200 Mbps
Gigabit LAN poorten
Tot 300 meter
Betrouwbaarder en meer snelheid door randaarde

Vergelijk alle powerline adapters met wifi.

Meerdere groepen / fasen een probleem?

Wifi powerline adapters werken ook tussen verschillende groepen. Door het hoogfrequentieoverspringen worden de datasignalen namelijk automatisch over alle fasen verdeeld.

Lees meer over internet via stopcontact met meerdere groepen.

Hoe werkt een wifi versterker via stopcontact?

Wifi versterkers worden soms repeaters genoemd. Dat is namelijk precies wat ze doen: het wifi signaal herhalen waardoor je een verder bereik krijgt. Bekijk onderstaande afbeelding maar.

hoe werkt wifi versterker via stopcontact

Omdat de wifi versterker aan de rand van het bestaande draadloos netwerk staat, komen de signalen nu verder dan voorheen.

Lees meer over wifi versterkers

Een versterker kun je niet in elk stopcontact plaatsen. Bekijk wat de beste plaats voor een wifi versterker is voor optimaal bereik.

Vergelijk alle wifi versterkers.

Verschil tussen wifi powerline en wifi versterker

Het verschil tussen deze twee oplossingen is dat bij wifi versterkers het internetverkeer niet via het stopcontact gaat, maar draadloos wordt doorgestuurd. Dit zorgt voor de volgende verschillen.

Wifi powerline is betrouwbaarder

Een bekabelde verbinding is altijd veel betrouwbaarder dan draadloos. Een kabel heeft namelijk veel minder last van storing en vertraging.

Bij wifi powerline is het stroomnet de kabel waarmee de access points (wifi powerline adapters) verbonden zijn. Daarom is deze optie beter dan wifi versterkers.

Wifi versterkers zorgen voor vertraging

Er mag maar één apparaat tegelijk iets versturen op een draadloos netwerk (dat is het CSMA/CA protocol). Een versterker zal elk bericht opnieuw uitsturen, wat zorgt voor veel meer vertraging.

Wifi versterkers zijn daarom minder geschikt als het wifi netwerk veel gebruikt wordt.

Wifi versterkers zijn goedkoper

Het grootste voordeel van een wifi versterker is dat deze vaak veel goedkoper is. Is wifi niet zo belangrijk voor je en wil je het maar beperkt uitbreiden? Dan is een wifi versterker een goede keuze.

Snelheid

Daarnaast hebben bekabelde verbindingen altijd veel meer bandbreedte dan draadloze verbindingen. Hierdoor zijn wifi powerline adapters veel sneller dan versterkers.

Dit zijn de testresultaten op een 100 Mbps netwerk:

80 Mbps (5 GHz)
40 Mbps (5 GHz)
64 Mbps (2.4 GHz)
24 Mbps (2.4 GHz)

Toelichting: de bandbreedte van het netwerk was in deze test beperkt tot maximaal 100 Mbps. Bij de uitvoering van deze tests was er slechts één apparaat op het wifi netwerk in gebruik. Wanneer er meerdere apparaten op het wifi netwerk actief zijn, zal de snelheid van de versterker nog meer verminderen.

Nadelen van wifi via stopcontact

Het voordeel van beide oplossingen is dat het zeer eenvoudig te installeren is. Maar er zijn ook nadelen.

Nadelen van wifi powerline

Vooral in zeer oude panden, met oude elektriciteitsbedrading, kunnen er problemen optreden of de wifi powerline adapters werken soms helemaal niet. Hierdoor kan de verbinding niet altijd stabiel zijn, is het traag of heb je last van storingen.

Bekijk de nadelen van powerline adapters en wat je er tegen kunt doen.

Nadelen van wifi versterker

Versterkers zorgen voor vertraging, omdat ze extra zendtijd gebruiken om alles draadloos opnieuw te versturen. Daarnaast is het niet mogelijk om meerdere versterkers op elkaar aan te sluiten, omdat je dan teveel vertraging krijgt.

Bekijk de nadelen van wifi versterkers.

Andere oplossingen

Er zijn ook andere manieren om het wifi bereik te vergroten. Hier zijn enkele oplossingen:

Mesh wifi

mesh wifi

Bij mesh wifi is het ook niet nodig om kabels te trekken. Een mesh oplossing bestaat uit meerdere stations die je verspreid door het huis. Deze oplossing zorgt voor één groot wifi netwerk.

Bekijk mesh wifi systemen

Lees meer over mesh wifi.

Access point

access point

Het beste resultaat haal je door een extra access point te plaatsen. Hiervoor moet er wel een UTP kabel getrokken worden. Het wifi signaal zal dan flink verbeteren, ookal plaats je het nieuwe access point maar enkele meters vanaf de wifi router.

Lees ook: wifi powerline adapters zijn eigenlijk volwaardige wifi access points.

Bekijk wifi access points

Bekijk hoe je een extra access point installeert.