Wifi bereik vergroten

12 minuten lezen

Werkt het WiFi regelmatig niet goed? Dan heb je vast een slecht signaal. Om dit op te lossen kan je het WiFi bereik vergroten. Op deze pagina kom je te weten hoe dit gaat en waar je op moet letten.

Om overal WiFi in huis te hebben is één access point bijna altijd onvoldoende. Het signaal is maar tot enkele meters ver sterk genoeg. Obstakels zoals muren en vloeren dempen het bereik. Daarom is op zolder het signaal vaak veel te slecht.

Hoeveel dBm nodig voor een optimaal WiFi signaal?

Het bereik van WiFi ligt enorm aan de omgeving. In een open ruimte zonder obstakels kan je tot wel 20 meter vanaf het access point een goed WiFi signaal hebben. Met een muur er tussen wordt het bereik al behoorlijk verminderd. Vandaar dat het bereik op zolder erg slecht is.

De WiFi signaalsterkte wordt gemeten in dBm. Dat staat voor decibel-milliwatts. Als je dichtbij het access point staat haal je rond de -40 dBm. Hoe verder je van het access point af gaat, hoe lager dit getal zal worden.

Professionals raden aan om te streven naar een minimale signaalsterkte van -67 dBm. Het is natuurlijk niet zo dat -70 dBm meteen onbruikbaar is. Maar om te zorgen dat je goed en betrouwbaar WiFi signaal hebt wil je het liefst een getal dat zo dicht mogelijk bij de 0 zit, tot minimaal -67 dBm.

 • 0 tot -40 dBm: uitstekend
 • -41 tot -65 dBm: goed
 • -66 tot -75 dBm: matig
 • -75 dBm en lager: slecht

Bij veel stoorzenders is zelfs een signaalsterkte van -67 dBm niet sterk genoeg. Dit kan je berekenen met de signaal-ruisverhouding (signal-to-noise ratio).

Meet het signaalsterkte op de probleem locatie

Jouw WiFi bereik zelf meten kan met een gratis app zoals WiFi analyzer (Android, IOS, Windows en Mac). Zoek in de app jouw WiFi netwerk op en bekijk de signaalsterkte. De sterkte waar je naar wilt streven is dus minimaal -67 dBm, tenzij er veel verstoring is.

Is de signaalsterkte -67 dBm of beter, maar ervaar je toch slecht WiFi? Dan heb je genoeg bereik, maar heb je last van veel stoorzenders op jouw WiFi frequentie. Bekijk voor de oplossing de factoren 5 en 6 hieronder.

De 7 factoren waarmee het WiFi bereik eenvoudig vergroot kan worden

Soms kan er met een hele simpele wijziging het WiFi bereik verbeterd worden. Vaak is dit gratis, zoals bij het zendvermogen aanpassen. Loop onderstaande factoren even na, voordat je nieuwe apparatuur koopt.

1. Obstakels
Alles wat tussen het access point en jou staat verminderd de kwaliteit van het signaal. Ook kunnen obstakels het signaal laten reflecteren. Dit zorgt voor een verslechterde verbinding.

Staat jouw access point achter een muur? Dan kan het signaal verbeterd worden door het access point te verplaatsen. Hiermee voorkom je het signaalverlies dat eerst veroorzaakt werd door de muur. In sommige gevallen kan dit net het beetje extra bereik geven dat nodig is.

Een muur of vloer verminderd het signaal met ongeveer 3 tot 6 dBm. Dit kan meer zijn, afhankelijk van de dikte en de gebruikte isolatie.

WiFi signaal degradatie vermindering
Signaal degradatie van obstakels, zoals een muur

Obstakels zoals koper absorberen het signaal helemaal. Let dus ook goed op het materiaal dat tussen jou en het access point staat.

2. Soort Antenne
Er zijn grofweg twee verschillende soorten antennes:

 • Omnidirectioneel: geeft bereik rondom de antenne. Deze antenne wordt in bijna alle gevallen gebruikt vanwege de eenvoud.
 • Unidirectioneel: richt het signaal naar een specifiek gebied.

Het bereik van een uni directionele antenne reikt tot 2 à 3 keer verder dan een omni antenne. Dit komt omdat een uni directionele antenne de beschikbare RF energie focust naar een specifieke richting. Als het WiFi alleen richting één gebied benodigd is kan het bereik dus gemakkelijk vergroot worden met een uni directional antenne.

Welke uni directionele antennes zijn er? (link naar sectorale/richtantenne verschil)

Ook de antenne van jouw apparaat (zoals telefoon/laptop) heeft invloed op de prestaties. Hebben andere apparaten in dezelfde omgeving een goed WiFi bereik, maar een bepaalde laptop/telefoon niet? Dan ligt het waarschijnlijk aan de antenne van het apparaat (en niet aan het WiFi access point), of is het verouderd.

3. Antenne versterking
Antennes hebben een dBi waarde. Dit wordt de antenneversterking (antenna gain) van de antenne genoemd. Er wordt vaak gedacht dat dit een booster of versterker is, maar dat is niet zo. Een antenne heeft namelijk geen extra stroomtoevoer die energie toevoegt aan het signaal.

De dBi waarde geeft aan hoe specifiek de antenne zich focust op een gebied. Des te hoger de dBi waarde, des te groter wordt je horizontaal bereik, maar des te kleiner wordt je verticaal bereik. In onderstaand figuur staat het verschil in dekking tussen een antenne met normale en hoge dBi waarde.

Een hogere dBi waarde betekent meer horizontale dekking, en minder verticale dekking

Als je thuis maar één verdieping hebt maakt het verticale bereik al gauw minder uit. Het WiFi kan dan een groter horizontaal bereik krijgen door een antenne te kopen met een hogere dBi waarde.

Let op bij het aanschaffen van een nieuwe antenne. Er zijn namelijk twee soorten connectoren. Bekijk welke antenne voor jouw geschikt is.

4. Zendvermogen
Het zendvermogen kan per access point ingesteld worden (mits dit mogelijk is in jouw instellingen). In de instellingen kan dit bijvoorbeeld Tx Power genoemd worden, dat staat voor ‘Transmission Power’.

Figuur 1: Transmission Power instellen

Door het zendvermogen op de maximale hoeveelheid te zetten komt het signaal het verste weg. Hiermee creëer je een zo groot mogelijke WiFi cel. Let op dat dit soms ook een nadeel kan zijn.

5. Interferentie
Interferentie is alles wat invloed heeft op de kwaliteit van het signaal. Soms is de bron van interferentie lastig te vinden. De frequentie van WiFi (2.4Ghz en 5Ghz) mag namelijk door iedereen vrij gebruikt worden. Hierdoor zijn deze frequenties vaak druk bezet, waardoor er veel ruis is. Meestal wordt de ruis veroorzaakt door een van onderstaande stoorzenders:

 • Andere WiFi zenders op hetzelfde kanaal (zie punt 6) -> kies een ander kanaal
 • Bewegingssensoren (van bijvoorbeeld een alarmsysteem) -> kies een ander systeem
 • Magnetron (die gebruikt wordt)
 • Draadloze apparaten, zoals: koptelefoon, camera, (game) controller, draadloze huistelefoon, draadloze deurbel, babyfoon, draadloze lichtschakelaar etc…
 • En zelfs ook: fluorescentielampen (maar dat is heel beperkt)

Ruis door bovenstaande oorzaken moet dus beperkt blijven om het WiFi goed te laten functioneren. Controleer en elimineer in jouw omgeving de draadloze apparaten die het signaal kunnen verstoren.

6. Frequentie (kanaal)
Andere WiFi netwerken die op dezelfde frequentie zenden verstoren het signaal. Daarom kan je verbinding soms toch slecht zijn, ook al behaal je de gestreefde signaalsterkte van -67 dBm. Om te bekijken of een ander WiFi netwerk teveel stoort kan je de signal to noise ratio berekenen. Als het erg druk is op de frequentie die jouw WiFi netwerk gebruikt zou je het kanaal kunnen wijzigen waarop jouw WiFi netwerk opereert.

Er is ook verschil in bereik tussen de 2.4Ghz en 5Ghz frequentie. De 2.4Ghz heeft een groter bereik. Maar op de 5Ghz frequentie is vaak veel minder storing aanwezig.

Probeer dus eens te wisselen tussen de 2.4Ghz en 5Ghz frequentie. Of probeer een rustiger kanaal uit.

7. Vochtigheid
Het klimaat heeft invloed op jouw draadloos netwerk. Een vochtige omgeving kan het WiFi signaal verstoren. Mist reflecteert het signaal alle kanten op, waardoor het al gauw onbruikbaar is.

Zit er een vochtige badkamer tussen jou en het access point, of bevind je je in een vochtig klimaat? Dan kan je dus last hebben van deze verstoring. Afhankelijk van de hoeveelheid mist kan het bereik verbeterd worden door een access point dichterbij te plaatsen.

Aluminiumfolie trucs om het WiFi ontvangst te verbeteren

Soms worden er bizarre fratsen uitgehaald waarmee het WiFi bereik verder komt. Misschien heb je wel eens gehoord van de volgende trucs:

 • Antenne versterken met aluminiumfolie
 • Bereik vergroten met blikje
 • Zilverpapier achter modem plaatsen

Wat je bij deze trucs eigenlijk doet is het zelf maken van een uni directionele antenne. Door het aluminiumfolie achter een antenne te hangen richt je het signaal een bepaalde kant op. Hierdoor wordt alle beschikbare energie gefocust naar één richting, waardoor het bereik verder komt (zoals beschreven bij punt 2 hierboven).

Dit is natuurlijk geen betrouwbare oplossing voor een optimaal WiFi netwerk. Slimmer is om daadwerkelijk een echte uni directionele antenne te kopen, of het WiFi netwerk op een juiste manier uit te breiden.

Mocht je het toch eens uit willen proberen, bekijk hoe je met aluminium een richtantenne kunt maken.

Hoe vergroot ik het WiFi bereik? Zenders bijplaatsen!

Is het niet gelukt om met bovenstaande manieren het WiFi bereik te vergroten? Dan zit je WiFi op dit moment goed in elkaar! Je hebt namelijk geen last van stoorzenders, maar zit wat betreft het bereik aan het limiet van je huidige WiFi cel.

De enige manier om het WiFi bereik uit te breiden is door meer zenders toe te voegen aan het bestaande draadloos netwerk. Hier kan je verschillende producten voor gebruiken, zoals een access point, repeater, oude router, mesh of via het stopcontact. We leggen je de voor- en nadelen van deze producten uit.

In figuur 2 staat het scenario afgebeeld. Het WiFi netwerk gaat uitgebreid worden naar de garage, de tuin en de schuur.
Figuur 2: Voorbeeld plattegrond huisZoals je ziet is het WiFi bereik vooral goed in de hoek links onder. Dit komt omdat het access point in deze hoek van het huis staat.

Repeater, Access Point of Mesh?

De oplossing die je gaat kiezen bepaalt de kwaliteit van je WiFi netwerk. Er zijn drie oplossingen om het WiFi uit te breiden.

Access Point
Door een access point toe te voegen maak je een nieuwe WiFi cel aan. Deze cel stel je in om een andere rustige frequentie te gebruiken. De access points zenden wel hetzelfde WiFi netwerk uit, maar verstoren elkaar niet.

Wifi uitbreiding met Access Points
Voordelen van Access Points Nadelen van Access Points
 • Geen ruis
 • Hoge snelheid
 • Groter bereik (staat buiten huidig bereik met ~ 20% overlapping)
 • Mogelijkheid om verder uit te breiden, ongelimiteerd (schaalbaar)
 • Relatief goedkoop
 • Mogelijk om een oude router met WiFi functie te gebruiken
 • Moet kabels trekken (tenzij je een homeplug gebruikt)

Repeater / versterker
Je kan er ook voor kiezen om met een repeater het WiFi bereik te vergroten. Een repeater pakt jouw WiFi signaal op, en zend het nogmaals uit. Omdat de repeater wel in het bereik is van het bestaande netwerk, worden de signalen nu dus doorgestuurd.

Wifi uitbreiding met repeater / versterker
Voordelen van repeaters Nadelen van repeaters
 • Geen kabels trekken
 • Goedkoop
 • Zorgt voor ruis, waardoor er een minder goed signaal is
 • Lagere snelheid (bandbreedte halveert met minstens 50%)
 • Kleinere bereik uitbreiding dan bij de andere oplossingen (repeater moet staan aan de rand van huidig bereik)
 • Repeater op repeater gaat niet werken, dus verder uitbreiden is onmogelijk (niet schaalbaar)

Mesh
Mesh WiFi bestaat uit meerdere ‘nodes’. Deze nodes zijn onderling met elkaar verbonden (via de ‘backhaul’). Dat kan via het WiFi, maar het kan ook met een netwerkkabel. Elke node moet binnen een goed bereik staan van het bestaande WiFi netwerk, tenzij je een netwerkkabel gebruikt.

Wifi uitbreiding met Mesh
Voordelen van Mesh Wifi Nadelen van Mesh Wifi
 • Relatief hoge snelheid
 • Geen kabels trekken (maar soms wel mogelijk)
 • Kan uitbreiden door meer nodes toe te voegen (nodes zijn schaalbaar, maar er is een maximum aantal nodes)
 • Ruis op ‘backhaul’
 • Meer geld kwijt voor een kleiner bereik (nodes moeten aan de rand staan van huidig bereik, dus meer nodes nodig voor hetzelfde bereik bij een access point uitbreiding)
 • Duur

De professionele oplossing

In een professioneel draadloos bedrijfsnetwerk worden er extra access points toegevoegd om het bereik te vergroten. Dit is de beste (en juiste) manier om uiteindelijk een optimaal betrouwbaar WiFi netwerk te hebben.

Welke oplossing is voor jou geschikt?
De beste oplossing is dus om een access point toe te voegen. Hiervoor moeten er wel netwerkkabels getrokken worden. Om de keuze makkelijker te maken kan je jezelf de vraag stellen: wil ik wel kabels trekken?

1. Ik wil absoluut geen kabels trekken!
Wil je absoluut geen netwerkkabels trekken? Dan is de tweede beste optie om het WiFi uit te breiden met homeplugs.

Liever geen homeplugs? Dan is Mesh WiFi de derde keuze.

Is Mesh te duur? Dan blijft de repeater / versterker over.

2. Ik wil een optimaal WiFi netwerk
Is het WiFi belangrijk en maak je er met meerdere mensen intensief gebruik van? Dan kan je het best op de professionele manier uitbreiden met een extra access point.

Waar moeten nieuwe zenders geplaatst worden?

De plek waar de zenders geplaatst moeten worden ligt aan de oplossing die je hebt gekozen. De locaties voor alle oplossingen worden hieronder toegelicht.

Aandachtspunt bij intensieve gebruikers

Heb je een apparaat dat intensief gebruik maakt van het WiFi, zoals bijvoorbeeld een Wireless IP Camera? Dan is het verstandig om in dat gebied een extra zender (access point / mesh node, een repeater zal hier niet helpen) te plaatsen. Een IP Camera op het WiFi neemt namelijk heel veel capaciteit in. Door de stream (het bekijken) van camerabeelden kan het WiFi voor anderen erg langzaam worden. Dit komt door de wait-timers die de IP camera veroorzaakt.

Ook op plekken met veel gebruikers (meer dan 30 apparaten) kan het verstandig zijn om een extra access point te plaatsen. Het hangt er natuurlijk sterk van af hoeveel men het WiFi gebruikt.

Locatie bij gebruik van Access Point

In het voorbeeld figuur is aangegeven dat het WiFi bereik uitgebreid gaat worden naar de garage en de schuur. Naar verwachting zal er met een extra access point voldoende dekking behaald kunnen worden. De plek van het nieuwe access point zal ergens tussen de schuur en de garage zijn.

De simpele manier
De simpele en beste manier om de plek te bepalen is door het uit te proberen. Plaats simpelweg het access point op een plek in de richting van de garage en schuur. Bekijk gaande weg wat voor jou een goede WiFi dekking geeft. Ben je tevreden met het bereik? Pas de juiste instellingen toe en je bent klaar!

Hieronder willen we de nieuwe plek verder onderbouwen met een simpel ontwerp.

Zoek de -67 dBm grens op
Om de locatie van het nieuwe access point te bepalen zoeken we de grens van de huidige WiFi cel op. De grens is de plek waar het signaalsterkte -67 dBm is. Met de WiFi analyzer app bekijken we op welke afstand er een stabiel signaalsterkte van -67 dBm is. Omdat we het WiFi richting de garage en schuur willen uitbreiden lopen we deze kant op. Een stabiel signaal rond de -67 dBm wordt gemeten op 5,1 meter afstand. Dit is een relatief korte afstand, dat kan komen door de goed geisoleerde muren die het signaal erg dempen.

Figuur 3: de -67 dBm grens

Om te zorgen voor een soepele roaming moet het WiFi bereik van het nieuwe access point gedeeltelijk overlappen. Je kan kiezen voor een overlapping tussen de 10 en 30%. Hoe dichter je bij de 30% overlapping zit, hoe beter de roaming werkt (meer dan 30% is niet nodig).

In dit voorbeeld kiezen we voor ongeveer 10% overlapping. Om te berekenen waar het nieuwe access point ongeveer moet komen vermenigvuldigen we de afstand (5,1 meter) met 1,611. De uitkomst hiervan is: 5,1 X 1,611 = ongeveer 8,2 meter.

Hieronder staan de getallen voor als je een andere overlapping wilt berekenen:

Gewenste overlapping Vermenigvuldig met dit getal
10% 1,611
15% 1,486
20% 1,374
25% 1,269
30% 1,198

Voorbeeld: Als we een overlapping van 20% hadden gewilt, dan was de berekening: 5,1 X 1,374 = 7 meter.

In onderstaand figuur wordt de locatie van het nieuwe access point aangewezen.

Figuur 4: locatie nieuw access point bepalen

Hieronder is de overlapping van de twee WiFi cellen te zien. Natuurlijk is de -67 dBm grens in de praktijk nooit een perfecte cirkel. Er is namelijk (bijna) nooit aan alle kanten hetzelfde aantal muren / objecten die het signaal dempen. Bij een ontwerp wordt echter wel een cirkel gebruikt om overzicht te houden voor de verdeling van access points.

Figuur 5: Overlapping van de 2 WiFi cellen

Binnen deze overlapping kan jouw apparaat beide access points ‘horen’. Jouw apparaat zal er dan voor kiezen om verbinding te maken het volgende access point als die een beter signaal biedt.

Nu de locatie van het access point duidelijk is, kan de netwerkkabel aangelegd worden. De kabel sluit je aan de ene kant aan op het modem / router van je provider. De andere kant plug je in het access point.

Na het nieuwe access point geplaatst te hebben krijgen we het volgende bereik:

Figuur 5: WiFi dekking met 2 access points

De twee access points geven een volledige WiFi dekking. Met het tweede access point is er in de tuin, garage en schuur ook goed WiFi bereik.

Gebruik een oude router
Als je nog een router / modem met WiFi functie in de kast hebt liggen is het niet nodig om nieuwe apparatuur te kopen (tenzij je met antiek te maken hebt..). Deze kan prima ingezet worden als tweede access point.

Plug de netwerkkabel er in (eventueel via een homeplug als je geen kabels wilt trekken), en stel de juiste instellingen in.

Stel het access point in
Er kunnen een paar instellingen gedaan worden op het nieuwe access point. De handleiding van het access point legt altijd uit hoe je dit kunt doen. Pas de volgende instellingen toe:

 • Geef beide access points hetzelfde draadloos netwerk naam (de SSID).
 • Geef beide access points hetzelfde WiFi wachtwoord.
 • Geef beide access point een ander kanaal (frequentie), het liefst een van deze: 1, 6, 11. Deze kanalen storen elkaar niet.

Door deze handleiding en instellingen toe te passen heb je een goed functionerend en professioneel uitgevoerd roaming WiFi.

Locatie bij gebruik van een WiFi Repeater (versterker)

De repeater moet binnen een goed bereik staan van het huidige WiFi. Dat is dus op een plek met een minimale signaalsterkte van -67 dBm. Dit is van belang, omdat de repeater het signaal draadloos moet kunnen doorsturen.

In onderstaande afbeelding staat de repeater op de rand van de huidige -67 dBm grens. Het bereik komt net ver genoeg richting de tuin, schuur en garage. De oplossing zal werken, maar een echt goede dekking is niet gerealiseerd.

Voorbeeld locatie bij repeater / versterker

Een repeater kan niet op een andere repeater aangesloten worden. In de praktijk zal dit niet werken omdat er dan teveel storing op zal treden. Het WiFi wordt dan al gauw waardeloos en onbruikbaar.

Locatie bij gebruik van Mesh WiFi

Een Mesh WiFi oplossing bestaat vaak uit:

 • een primair basisstation, dat bekabeld moet worden aangesloten op het modem/router van jouw provider.
 • vaak 2 (of meer) ‘nodes’ die draadloos met het primaire basisstation zullen verbinden.

De ‘nodes’ moeten binnen een goed bereik staan van het basisstation. Dat is dus op een plek waar een minimale signaalsterkte van -67 dBm wordt gehaald. Dit is van belang, omdat de nodes het signaal draadloos zal doorsturen richting het primaire basisstation.

In onderstaand figuur is het primaire basis station en twee ‘nodes’ geplaatst. Node 1 staat op de -67 dBm grens van het primaire basisstation. Node 2 staat op de -67 dBm grens van node 1. Het maakt in principe niet uit op welke -67 dBm grens een node wordt gezet. Voeg de nodes in aparte stappen toe, telkens binnen een bereik van -67 dBm of beter. Zoals je ziet is er een goede WiFi dekking over het gehele pand.

Voorbeeld locaties met 3 Mesh WiFi punten

Als de dekking nog niet compleet was kon er gemakkelijk uitgebreid worden door een extra node te kopen. Deze zijn namelijk los te koop en eenvoudig toe te voegen aan bestaand Mesh WiFi.

Bij de mesh oplossing kunnen de nodes eventueel ook bekabeld aangesloten worden. Als je dit doet is het niet nodig om de node binnen het bereik van het basisstation te plaatsen. Het bekabeld aansluiten van nodes geeft wel de voorkeur (vanwege de betere prestaties), maar is niet verplicht.

Een reactie plaatsen