WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie

Wifi bereik vergroten

4 minuten lezen

Komt het wifi bereik (net) niet ver genoeg? Op deze pagina staan allerlei mogelijkheden om het direct het wifi bereik te vergroten. Deze manieren werken zowel buiten als binnen.

Probeer eerst alle tips uit waarmee je het wifi bereik kunt verbeteren. Als deze tips niet werken, zit je tegen het maximaal bereik van wifi aan. Om dan het bereik toch nog te vergroten, kun je het wifi versterken door uit te breiden.

Verbeter het wifi ontvangst met de 10 manieren op deze pagina.

Stoorzenders in huis verwijderen (1)

De eerste manier om het wifi bereik te vergroten is door stoorzenders weg te halen. Dit zijn apparaten die op dezelfde frequentie werken als wifi (2.4 en 5 GHz). Vaak lijdt het wifi netwerk hier het meest aan wanneer deze apparaten vlakbij het wifi access point staan.

Wanneer heb je last van stoorzenders?

Als je last hebt van een van bovenstaande, probeer je te achterhalen welke (draadloze) apparaten het probleem veroorzaken. Dit kun je doen door ze één voor één uit te schakelen en telkens te controleren of je nog last hebt van een slechte wifi verbinding.

De meest bekende stoorzenders zijn:

  • Draadloos (auto) alarmsysteem;
  • Andere wifi netwerken;
  • Magnetron;
  • Draadloos speelgoed;
  • Draadloze koptelefoon / huistelefoon.

Wanneer je de stoorzender(s) hebt gevonden, kun je deze vervangen. Koop bijvoorbeeld een alarmsysteem dat niet op de wifi frequentie werkt.

Kies de optimale instellingen

Er zijn verschillende instellingen die van invloed zijn op het wifi bereik.

Gebruik het beste kanaal (2)

Een kanaal is de frequentie waarop een draadloos netwerk zit. Als verschillende wifi netwerken op hetzelfde kanaal werken, storen ze elkaar. Het kan in sommige situaties enorm helpen om van wifi kanaal te veranderen.

Bekijk hoe je het beste wifi kanaal kunt vinden.

Verhoog het zendvermogen (3)

zendvermogen aanpassen

Sommige routers en access points geven je de mogelijkheid om het zendvermogen aan te passen. Door het zendvermogen op de hoogste hoeveelheid te zetten, krijg je het meeste bereik.

Het zendvermogen kan ook bijvoorbeeld Tx Power genoemd worden, dat staat voor Transmission Power. Er mag volgens de wetgeving op maximaal 100 mW uitgezonden worden.

Gebruik de lage frequentie (4)

Lagere frequenties kunnen makkelijker door obstakels heen gaan. De 2.4 GHz frequentie dringt dus makkelijker door muren en vloeren dan de 5 GHz frequentie. Dit scheelt gemiddeld 15% van de signaalsterkte, en kan dus net de afstand zijn die je nodig hebt.

Op de 2.4 GHz frequentie is het echter vaak veel drukker. Er is dus meer kans dat apparaten elkaar storen, wat juist zorgt voor minder bereik.

Fysieke verbeteringen

Naast de instellingen zijn er ook fysieke aanpassingen die kunnen zorgen voor een groter wifi bereik.

Optimale plaatsing (5)

In de meeste huishoudens wordt de wifi router van de provider gebruikt, die vlakbij de meterkast staat. Om de meeste wifi dekking te benutten, is het juist veel beter om het access point centraal in huis te plaatsen. Zo wordt het bereik evenredig verdeeld over de woning. Het liefst ter hoogte van het plafond, omdat het signaal meer naar de aarde neigt te trekken.

Daarnaast kan je het access point het best uit de buurt van (mogelijke) stoorzenders plaatsen. Zie de meest voorkomende stoorzenders.

Antenne richten (6)

dipole antenna radiation

Een andere manier om het wifi bereik te verbeteren is door de antenne(s) te richten. Hierbij is het handig om te weten dat bij standaard antennes het signaal in de vorm van een donut rond de antenne wordt verspreid.

Als je over meerdere antennes beschikt, is het aan te raden om alle antennes in dezelfde positie te plaatsen. Bijvoorbeeld allemaal verticaal. Dit omdat ze vaak in samenspel worden gebruikt.

Gebruik een antenne met hogere dBi (7)

Er zijn ook antennes die het signaal gerichter sturen, en daardoor zorgen voor een verder bereik. Deze antennes hebben een hogere dBi waarde.

Sommige access points, zoals de UAP-AC Long Range, maken reeds gebruik van deze speciale antennes. Dit access point zou je kunnen installeren naast je huidige router, om zo te zorgen voor een groter bereik.

Er zijn ook wifi routers met high-gain antennes die kunnen zorgen voor een groter bereik.

Bekijk het verschil in bereik tussen antennes.

Het is hierbij verstandig om alle antennes van het access point te vervangen, omdat ze vaak in samenspel worden gebruikt. Echter wordt dit vaak best prijzig, waardoor het aantrekkelijker wordt om te kiezen voor een extra wifi zenders (waar meer profijt uit wordt gehaald).

Wifi uitbreiden met extra zenders

Als de hiervoor gegeven informatie niet zorgt voor een groter wifi bereik, dan zit je tegen het maximaal bereik van het wifi signaal. Er zijn verschillende manieren waarmee je het wifi bereik verder kunt uitbreiden.

Bekijk alle manieren om het wifi netwerk te versterken.

Via het stopcontact (8)

De makkelijkste manier is om het stopcontact te gebruiken. Kabels trekken is hierbij namelijk niet nodig. Er zijn twee mogelijkheden:

Lees meer over wifi via het stopcontact.

Extra Access Point of Wifi Router (9)

Ook kan je een access point of een (oude) wifi router gebruiken. Hierbij moet er wel een UTP kabel aangelegd worden.

Wist je dat wifi 6 routers tot 80% groter bereik geven? Lees meer over wifi routers met groot bereik.

Lees meer over een extra access point of wifi router installeren.

Mesh wifi (10)

Een mesh wifi systeem bestaat uit meerdere stations. Samen zorgen deze stations voor één groot wifi netwerk. Het is niet nodig om kabels te trekken, omdat het systeem draadloos met elkaar in verbinding staat.

Bekijk wat een mesh wifi systeem is.

Copyright © 2018 - 2021
WifiWeb.nl