WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie

Internet vergelijken

6 minuten lezen

Op deze pagina kun je eenvoudig abonnementen van internet providers vergelijken. Vaak is de prijs het belangrijkste verschil tussen de aanbieders. Na verloop van tijd kun je meestal een hogere snelheid krijgen voor dezelfde óf lagere prijs, waardoor je tot € 200 per jaar kan besparen.

Hieronder kun je in één overzicht internet providers vergelijken die op jouw postcode een verbinding aanbieden:

Loading...

Tussen internet providers is er ook verschil in kwaliteit van de verbinding. Sommige providers voeren namelijk vaker onderhoud uit waardoor je last hebt van storingen. Daarnaast proberen providers je te verleiden met aantrekkelijke aanbiedingen waarmee je bijvoorbeeld gratis wifi versterkers krijgt voor beter draadloos bereik in huis.

Internet providers vergelijken

Er is voornamelijk verschil in de prijzen tussen internet providers. De goedkoopste providers voor bij jou thuis kun je vinden door in de internet vergelijker je postcode en huisnummer in te vullen.

Daarnaast verschillen providers op betrouwbaarheid en stabiliteit van de verbinding. Bij sommige providers heb je bijvoorbeeld vaker last van storingen.

In onderstaande tabel staan het aantal storingsgevallen per provider. Een storingsgeval is waarbij een serieus aantal mensen problemen hebben gemeld. De gegevens zijn over het jaar 2020 en komen van AlleStoringen.nl.

Aantal storingen in 2020
Ziggo275
KPN194
T-Mobile141
Caiway129
DELTA92
Online.nl53
Deze cijfers bevatten alleen storingen van de vaste internetverbinding, tv en bellen (dus niet mobiel internet).

Het snelste abonnement voor jouw postcode kun je in de internet vergelijker opzoeken. Standaard worden de resultaten namelijk gesorteerd op de laagste prijs, maar je kunt ook sorteren op de hoogste snelheid. Bekijk hoeveel snelheid jij thuis nodig hebt.

Beste

Goedkoopste

Betrouwbaar internet: Online.nl heeft een van de minste storingen per jaar
Kwaliteit: abonnementen met hoge snelheid vanaf 100 Mb/s
Scherpe prijs
Goedkoop: zowel voordelig met alleen internet, internet en tv en alles-in-één
Basis internetsnelheid vanaf 30 Mb/s
Bekijk de goedkoopste aanbieder op jouw postcode in de internet vergelijker

Internet verbinding verbeteren

Bij abonnementen met een lage snelheid krijg je meestal een ouder modem in bruikleen. Dat komt omdat er volgens de budgettering van de provider niet een snel en duur modem past bij een trager abonnement. Een ouder modem kan alleen niet altijd voor de beste verbinding zorgen. Bij een sneller abonnement krijg je dus vaak een nieuwer en beter modem, waarmee de internetverbinding kan verbeteren.

Daarnaast is de provider verantwoordelijk voor de verbinding tot het modem. Het is dus belangrijk om zelf een goed thuisnetwerk aan te leggen zodat alle apparaten in huis de meeste snelheid kunnen benutten. Op dit gebied kan namelijk vaak veel verbeterd worden.

stabiele verbinding

Een gaming router kan de verbinding flink verbeteren als je last van haperingen en vertraging (lag) hebt. Deze kan namelijk voor een lage en stabiele ping zorgen. Hierdoor heb je een zo goed mogelijke verbinding, wat belangrijk is voor real-time applicaties zoals online games en videobellen.

Welk abonnement kiezen?

Sommige huishoudens hebben al een abonnement op Netflix of andere streaming diensten en kijken geen tv. Daarom zijn er ook abonnementen met alleen internet. Dat scheelt al snel € 140 per jaar.

Daarnaast willen providers graag een zo snel mogelijk internetabonnement verkopen. Maar een klein huishouden heeft meestal niet zoveel bandbreedte (megabits per seconde, Mb/s) nodig. Bekijk welke snelheid jij nodig hebt.

Internet en tv

De meeste mensen kijken ook nog gewoon live tv naast het Netflixen en internetten. Dat hoeft niet veel meer te kosten dan alleen internet. Met digitale tv heb je vaak ook het voordeel dat je kunt pauzeren, opnemen of sommige zenders terugkijken. Een huistelefoon wordt vaak niet meer gebruikt omdat veel moderne huishoudens al een smartphone hebben met abonnement.

Als je een internetverbinding via de kabel hebt (zoals Ziggo) ontvang je ook altijd televisiezenders. Dat komt omdat kabelaanbieders van oorsprong tv aanbieders zijn, waardoor dus altijd televisie in het pakket zit.

Bekijk deze abonnementen eens of vergelijk internet en tv providers op jouw postcode:

64 televisie zenders
Internetsnelheid vanaf 50 Mb/s
78 televisie zenders
Internetsnelheid vanaf 40 Mb/s

Alles-in-één

Een alles-in-één abonnement bestaat uit internet, tv en een vaste telefoon. Dit is meestal goedkoper dan alles los afsluiten. Daarnaast kun je vaak profiteren van extra combinatiekorting als je een abonnement hebt voor mobiel internet of bij een bepaalde energieleverancier klant bent.

Bekijk deze abonnementen eens of vergelijk internet en tv providers op jouw postcode:

68 televisie zenders
Internetsnelheid vanaf 20 Mb/s
68 televisie zenders
Internetsnelheid vanaf 50 Mb/s

Verschil tussen verbindingen

Internet kan geleverd worden over verschillende soorten verbindingen. Deze staan hieronder beschreven.

ADSL / VDSL

Bij ADSL en VDSL abonnementen ontvang je de internetverbinding via de telefoonkabel. Omdat elke woning een telefoonaansluiting heeft is er veel concurrentie bij (A/V)DSL abonnementen. Daarom zijn de goedkoopste internet aanbieders in dit segment te vinden.

Door nieuwe technieken kunnen er steeds hogere snelheden gehaald worden met (A/V)DSL. Tegenwoordig is dit tot 50 Mb/s. Kenmerkend van een (A/V)DSL verbinding is dat de upload snelheid altijd een stuk lager is dan download. Daarnaast is het internetsignaal zwakker als de woning verder van de wijkcentrale staat. Dit zwakkere signaal zorgt voor een lagere snelheid.

Kabel (coax)

Internet via de kabel is de opvolger van (A/V)DSL en kan veel hogere snelheden aan. De snelste kabelabonnementen hebben een snelheid tot 1000 Mb/s.

Daarnaast ontvang je bij kabelinternet ook altijd tv zenders. Dat komt omdat kabelproviders van oorsprong tv aanbieders zijn.

Glasvezel

Kenmerkend van glasvezel is dat de upload en downloadsnelheid even hoog zijn. De snelste glasvezelabonnementen hebben een snelheid tot 1000 Mb/s. Helaas is glasvezel nog niet overal beschikbaar. Kijk in de internet vergelijker of een verbinding via glasvezel op jouw postcode mogelijk is.

Een glasvezelverbinding heeft veel minder last van storing en signaalverlies. Dat komt omdat het internetsignaal wordt overgebracht met licht in plaats van elektriciteit. Hierdoor behoud je een hoge snelheid en heb je geen last van storing of verlies bij een grotere afstand tot de wijkcentrale.

Aanbiedingen

Door over te stappen naar een andere provider kun je vaak profiteren van verschillende deals. Bekijk onderstaande aanbiedingen van providers.

Super Wifi

Je krijgt altijd een standaard modem en router van de provider in bruikleen. Deze router zorgt ook voor een wifi netwerk zodat je draadloos kunt internetten met bijvoorbeeld je smartphone.

goed wifi

Helaas kan deze standaard router vaak niet voor genoeg wifi bereik zorgen. Dat komt omdat gemiddeld tot maximaal 8 meter van de wifi router nog een goede signaalsterkte gehaald kan worden. Daarom heb je vaak een wifi versterker nodig om het slechte wifi te verbeteren of bijvoorbeeld om voor goed wifi in de tuin of zolder te zorgen.

Natuurlijk kun je zelf een wifi versterker kiezen, maar tegenwoordig krijg je dit vaak gratis als je overstapt naar een andere provider. Omdat het een cadeau is voor nieuwe klanten krijg je dit alleen bij overstappen.

Bij deze providers kun je extra wifi boosters krijgen als je overstapt (filter dus op deze providers in de internet vergelijker):

Combinatiekorting

Als je een abonnement hebt voor mobiel internet krijg je bij veel providers vaak extra korting. Dat geldt ook voor sommige energieleveranciers.

In de internet vergelijker kun je dit na het invullen van je postcode aangeven in het veld 'combinatievoordeel'. Zo kun je dus soms een extra voordelige deal krijgen.

Pricewise

Door via Pricewise over te stappen kun je gebruik maken van exclusieve kortingen. Providers kunnen namelijk speciale kortingsacties in de internet vergelijker van Pricewise plaatsen. Pricewise heeft daarnaast de laagsteprijsgarantie.

Pricewise geeft aan 100% onafhankelijk te zijn. Daarom kun je bij hen vertrouwen op het beste advies.

Hoeveel Mb/s nodig?

Tegenwoordig hebben internetabonnementen een minimale snelheid van 20 Mb/s. Er zijn ook veel providers die alleen nog abonnementen hebben van 50 mb/s en 100 mb/s of meer.

Hoeveel Mb/s je nodig hebt ligt vooral aan hoeveel mensen tegelijk de internetverbinding gebruiken. Netflix geeft bijvoorbeeld aan dat er 25 Mb/s nodig is om een serie of film in Ultra HD kwaliteit te bekijken. Dus als er bijvoorbeeld vaak twee mensen tegelijk een serie aan het kijken zijn heb je een internetabonnement van 50 Mb/s nodig. Anders gaat de kwaliteit van het videobeeld omlaag of krijg je last van haperingen.

In veel moderne huishoudens maakt iedereen tegelijk intensief gebruik van internet. Een abonnement van 100 Mb/s of meer is dan zeker aan te raden zodat de verbinding niet vast gaat lopen. Daarnaast is in dit geval een goed (draadloos) thuisnetwerk aanleggen belangrijk zodat de beschikbare snelheid optimaal benut kan worden.

Gebruik je internet vooral om websites te bezoeken en te mailen? Dan heb je voor meerdere personen al genoeg aan een 20 Mb/s abonnement.

Verwarring over snelheid

Bij het downloaden van bijvoorbeeld een bestand lijkt het net of je niet de maximale snelheid van de provider ontvangt. Hoe komt dit?

Je internetbrowser geeft de downloadsnelheid weer in MB/s (Mega bytes per seconde). Het abonnement bij je provider wordt altijd beschreven als Mb/s (Mega bits per seconde). Één byte bestaat uit acht bits. Om de maximale snelheid in 'Bytes' te weten deel je dus de abonnement snelheid door 8: een internetabonnement van 80 Mb/s zal in de browser een maximale snelheid van 10 MB/s weergeven.

De downloadsnelheid kun je zelf testen door bin bestanden van de provider te downloaden. Of door Speedtest te gebruiken waarbij je de snelheid in Mb/s ziet.

Hoe werkt overstappen?

Bij de internet vergelijker stap je over via Pricewise. Zij zorgen ervoor dat je de laagste prijs hebt en regelen het overstappen zodat dit goed verloopt. Overstappen gaat als volgt:

  1. Je vult in de internet vergelijker jouw postcode in en kiest een nieuw abonnement uit.
  2. Pricewise regelt het overstappen.
  3. Je ontvangt een welkomstpakket.
  4. Je hebt nog 14 dagen bedenktijd om kostenloos te annuleren.
  5. Je stapt hierna zo snel mogelijk over naar de nieuwe internetprovider.

Het oude internetabonnement wordt automatisch opgezegd. Dit kun je natuurlijk ook altijd zelf controleren door de provider te bellen. Daarnaast moet vaak het oude modem worden teruggestuurd. Hiervoor krijg je altijd instructies en een retourdoos geleverd, zodat je het kosteloos kunt retourneren.