WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere technologie

Slimme verlichting

5 minuten lezen

slimme verlichting

Er is veel keuze op het gebied van slimme verlichting. Welke oplossing is de juiste keuze? Op deze pagina vertellen we de verschillende soorten van slimme verlichting.

Bekijk hoe ZigBee lampen werken en hoe wifi lampen werken.

Daarnaast vind je hieronder informatie over verschillende producten die verkrijgbaar zijn. Zo heb je een goed inzicht in wat er te koop is en kun je makkelijker een keuze maken voor jouw verlichting in huis.

Veel plezier met jouw hippe slimme verlichting!

Wifi vs ZigBee: welke slimme verlichting?

Slimme verlichting kan werken via wifi of ZigBee. ZigBee is net een soort wifi, maar dan speciaal ontworpen voor slimme producten. Bij slimme verlichting kun je daarom het beste kiezen voor een systeem dat werkt op ZigBee.

Het voordeel van ZigBee is namelijk dat je lampen van verschillende fabrikanten kunt combineren. Je kunt dus bijvoorbeeld goedkopere lampen van IKEA combineren met die van Philips Hue. Al deze verschillende lampen kun je in de gratis Philips Hue app toevoegen, aan/uit zetten en van kleur veranderen. Of gebruik hiervoor een afstandsbediening.

Bij lampen die werken via wifi heb je deze voordelen niet. Voor elke fabrikant heb je een aparte app nodig. Én er moet overal in huis een goed wifi bereik zijn. Helaas is dat in veel huizen niet zo.

Bekijk hoe slimme verlichting werkt op wifi en ZigBee.

Starter set

Slimme lampen die werken met ZigBee worden vaak geleverd met een bridge (soms hub genoemd). Deze bridge maakt een verbinding mogelijk tussen jouw smartphone en het ZigBee netwerk (de slimme lampen). Hierdoor kun je dus de lampen aan/uit zetten en van kleur veranderen met je smartphone.

Een bridge is niet altijd noodzakelijk. Veel ZigBee lampen kunnen namelijk ook via bluetooth aan/uit gezet worden. Bij bluetooth moet je wel binnen 10 meter van de lamp staan, anders werkt het niet. Bekijk hoe een bridge en zigbee werkt.

De Philips Hue starter set is zeer populair. Dat komt omdat in de set ook een bridge zit waarmee lampen van andere fabrikanten gekoppeld kunnen worden.

Inclusief ZigBee bridge
Op afstand bedienbaar via smartphone (zelfs in het buitenland)
Lampen zijn dimbaar
Meerdere tinten wit in te stellen
Ook set beschikbaar met filamentlampen
Breid uit tot 50 slimme lampen (die werken op ZigBee)
Inclusief ZigBee bridge
Op afstand bedienbaar via smartphone (zelfs in het buitenland)
Lampen zijn dimbaar
Lampen zijn in te stellen in alle kleuren (ook wit)
Breid uit tot 50 slimme lampen (die werken op ZigBee)
Advertentie

De Hue bridge is ook los te koop. Bekijk alle starter sets.

Slimme lampen

Het is dus ook mogelijk om ZigBee lampen van andere fabrikanten (zoals IKEA) aan de Hue bridge te koppelen. Bekijk bijvoorbeeld eens het populaire merk Innr:

Werkt op ZigBee, dus eenvoudig toe te voegen aan Hue
Verkrijgbaar in verschillende vormen
Luxe design
Dimbaar
Werkt op ZigBee, dus eenvoudig toe te voegen aan Hue
Verkrijgbaar in wit licht (instelbaar in verschillende tinten)
Verkrijgbaar in alle kleuren licht (instelbaar)
Dimbaar
Advertentie

Je kunt beter niet lampen van verschillende fabrikanten combineren. Althans: niet in dezelfde ruimte. De kleuren kunnen per merk namelijk verschillen, en dat stoort.

Bekijk ook deze lampen van Philips Hue:

Verkrijgbaar in verschillende vormen
Luxe design
Dimbaar
Kan ook zonder bridge werken (via Bluetooth)
Verkrijgbaar in wit licht (instelbaar in verschillende tinten)
Verkrijgbaar in alle kleuren licht (instelbaar)
Dimbaar
Kan ook zonder bridge werken (via Bluetooth)
Advertentie

Er zijn leuke armaturen te vinden waar je deze lampen in kunt draaien. Of bekijk eens deze decoratieve lampen.

Led strips

Led strips kunnen voor chique uitstraling zorgen aan bijvoorbeeld je trap treden. Ze zorgen eenvoudig voor veel licht. Led strips worden ook veel gebruikt in kasten.

De led strips zijn vaak op maat te knippen en ook weer eenvoudig uit te breiden met een led strip connector.

Eenvoudig op maat te knippen
Makkelijk uit te breiden met led strip connectors
Overal op te hangen dankzij stevige plakstrip
Geschikt voor buiten (weersbestendig)
Buigbaar in alle richtingen
Inclusief klemmen en schroeven
Advertentie

Bekijk alle led strips.

Wifi lamp

Wifi lampen zijn verbonden met je wifi netwerk. Ze zijn aan/uit te zetten en van kleur te veranderen middels de app van de fabrikant. Een goed wifi netwerk in huis is dus vereist.

Lampen van de merken Lifx en Calex werken allemaal op wifi. Deze lampen hebben geen bridge nodig.

Werkt alleen op wifi
LIFX lampen staan bekend om kwaliteit
Werkt alleen op wifi
Eenvoudige lampen
Advertentie

Bekijk alle wifi lampen.

Voor bij TV

Verlichting achter je tv zorgt voor een extra luxe uitstraling. Door van kleur te veranderen pas je de sfeer aan in je woonkamer. Het verbeterd je kijkervaring bij je favoriete series en tv programma's.

Er zijn twee manieren om verlichting bij de TV te regelen:

Kan mee kleuren met het beeldscherm van de tv
Zowel liggend als staand te plaatsen
Kan mee kleuren met het beeldscherm van de tv
Bevestigen met de plakstrip
Advertentie

Om de kleuren automatisch af te stemmen met het beeldscherm van de tv heb je de Hue Sync Box nodig.

Buiten

Slimme verlichting kan ook in buitenlampen geplaatst worden. In principe moet alleen de fitting van de lamp overeenkomen met de armatuur (bijvoorbeeld E27).

Vooral tijdens de kerstdagen zijn veel tuinen sfeervol verlicht. Ook de rest van het jaar kan buitenverlichting zorgen voor een warm welkom. Bekijk alle tuinverlichting of bijvoorbeeld wandlampen voor buiten die vaak met een bewegingssensor werken.

Deze slimme verlichting is speciaal voor buiten ontworpen:

In te stellen in alle kleuren (ook wit)
Op afstand bedienbaar via smartphone (zelfs in het buitenland)
Verkrijgbaar als wandlamp en sokkel / lantaarn
Modern design
Bewegingssensor is volledig draadloos
Spatwaterdicht
Detecteert tot een afstand van 12 meter
Krachtige lamp voor een warm welkom
Advertentie

Bekijk alle slimme verlichting voor buiten.

Spots

Spotlampen worden veel gebruikt. Ze kunnen makkelijk een grote ruimte verlichten, of kunnen gebruikt worden om de aandacht op iets te richten.

Dit zijn slimme spots voor buiten en binnen:

Verkrijgbaar in zowel inbouw als opbouw
In te stellen in alle kleuren (ook wit)
Kan ook zonder bridge werken (via Bluetooth)
Dimbaar
In te stellen in alle kleuren (ook wit)
Geschikt voor buiten
Dimbaar
Advertentie

Bekijk alle slimme spots.

Hoe werkt slimme verlichting

Bij slimme verlichting moet de wandschakelaar altijd aan staan. Anders kan de lamp namelijk geen verbinding maken met ZigBee of wifi, en dus niet met je smartphone aan/uit worden gezet. Bij ZigBee kan dit ook met een afstandsbediening.

Hieronder vertellen we hoe ZigBee en wifi lampen werken.

ZigBee

Veel slimme verlichting werkt op ZigBee. ZigBee is net zoiets als wifi, maar dan speciaal gemaakt voor slimme apparaten. Jouw commando's (zoals: lamp aan/uit zetten en van kleur veranderen) worden via ZigBee gestuurd naar de lampen.

Het bereik van ZigBee is ongeveer hetzelfde als wifi: gemiddeld tot 8 meter binnenshuis. Kunnen slimme lampen dan maar tot 8 meter van de Hue bridge werken? Nee: het ZigBee netwerk lost dit probleem eenvoudig op.

Elke lamp kan het signaal namelijk doorsturen naar verderop gelegen lampen. De slimme lampen vormen samen één groot ZigBee netwerk. Als een lamp buiten het bereik staat (bijvoorbeeld 15 meter), plaats dan simpelweg één extra lamp halverwege om het ZigBee bereik te vergroten. Deze afbeelding maakt dit duidelijk (de cirkels geven het bereik van de lamp aan):

bereik zigbee

Merk op dat de lampen binnen elkaars bereik staan, maar dat lamp 2 het signaal verder naar rechts kan sturen dan lamp 1.

Dit is een groot voordeel van ZigBee: het is niet nodig om extra zenders te plaatsen voor een beter bereik (zoals bij wifi). De lampen zorgen zélf voor deze "infrastructuur" (het netwerk).

Wat is een bridge / hub?

Een bridge (soms hub genoemd) maakt de verbinding mogelijk tussen jouw smartphone en het ZigBee netwerk (de slimme lampen). De bridge sluit je namelijk aan op jouw thuisnetwerk. Zo kun je dus de lampen aan/uit zetten en van kleur veranderen met je smartphone. Ook als je niet thuis bent.

Veel ZigBee lampen kunnen ook zonder bridge werken. Je maakt dan géén gebruik van ZigBee, maar van Bluetooth. Met Bluetooth moet je binnen ongeveer 10 meter van de lamp staan, anders werkt het niet.

wifi lamp

Wifi

Wifi lampen maken een directe verbinding met je wifi netwerk. De installatie verschilt per fabrikant, maar is erg eenvoudig.

Het nadeel van wifi lampen is dat er voor elke fabrikant een aparte app nodig is. Zoals eerder beschreven is dat bij ZigBee niet zo.

Een goed wifi netwerk is belangrijk voor slimme lampen die werken via het wifi netwerk. Uitbreiden is dus moeilijker, omdat hiervoor overal in huis wifi nodig is. Daarnaast kun je last van storing krijgen vanaf meer dan +- 10 lampen op wifi.

Voordelen van slimme lampen

Slimme lampen hebben enkele voordelen ten opzichte van de meeste normale lampen. Het leukste van slimme verlichting is dat de kleur van de meeste lampen aangepast kan worden. Zo heb je 's avonds gezellig "kaarslicht", en overdag feller "zonlicht" om je te concentreren en alles goed te kunnen zien.

Daarnaast zijn de meeste slimme lampen dimbaar. Pas de hoeveelheid licht aan naar wat jij prettig vind. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 's ochtends een zonsopgang te simuleren als de wekker af gaat.

Met een tijdschema kun je verlichting automatisch aan- of uit laten gaan op vooraf ingestelde tijden. Of maak gebruik van accessoires zoals een bewegingssensor.

Slimme verlichting geeft je woonkamer een luxe uitstraling en een unieke sfeer.