Wifi op de camping

5 minuten lezen
wifi op de camping

Internet op de camping is voor veel mensen erg belangrijk. Dit maakt het namelijk mogelijk om even een berichtje te sturen of foto's te delen. Alleen is helaas het wifi op veel campings erg slecht óf duur.

Hieronder staan alle oplossingen voor wifi op de camping:

Eigen wifi op de camping (optie 1)

De meeste mensen willen niet afhankelijk zijn van het vaak trage óf dure wifi netwerk op de camping. Steeds meer kiezen er daarom voor om een eigen wifi netwerk mee te nemen door middel van een mifi router. Hiermee kun je zowel op de camping als onderweg gebruik maken van internet. De mifi router werkt op een oplaadbare batterij die vaak de hele dag mee gaat.

In de mifi router moet een simkaart geplaatst worden net zoals in je smartphone. Hiermee kan de router verbinding maken met mobiel internet (zoals 3G of 4G). Hierna maakt de mifi 4G router een wifi netwerk aan waarmee al je andere apparaten, zoals smartphones en laptops, kunnen verbinden. Zo wordt de data van de simkaart gedeeld met alle apparaten.

Lees meer over mifi simkaarten.

Met deze mifi routers zorg je voor een eigen wifi netwerk op de camping:

Huawei E5783B
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
1500 mAh batterij voor ~6 uur
LTE CAT6 (300 Mbps download, 100 Mbps upload)
Verbind tot maximaal 16 apparaten
Advertentie
Netgear Nighthawk M1
Wifi 5 snelheid (802.11ac)
5040 mAh batterij voor ~24 uur
LTE CAT16 (1 Gbps download, 150 Mbps upload)
Externe 4G/3G antennes mogelijk (2x TS-9 connector)
Met RJ45 ethernet poort
Verbind tot maximaal 20 apparaten tegelijk
Media streamen vanaf micro SD of harde schijf

Het grootste voordeel van een mifi router is dat ze vaak beschikken over een sterkere 4G antenne dan smartphones. Hierdoor heb je minder last van een slecht of traag 4G signaal.

Bekijk deze sterke mifi routers:

TP-link M7200
Wifi 4 snelheid (802.11n)
2000 mAh batterij voor ~8 uur
LTE CAT4 (150 Mbps download, 50 Mbps upload)
Verbind tot maximaal 10 apparaten tegelijk
Advertentie
TP-link M7350
Wifi 4 snelheid (802.11n)
LTE CAT4 (150 Mbps download, 50 Mbps upload)

Bekijk alle mifi 4G routers.

Tip: externe 4G antenne

Omdat veel campings in afgelegen gebieden liggen heb je vaak last van een zwak 4G signaal. Daarom heb je regelmatig een externe 4G antenne nodig om tóch verbinding te kunnen maken. Alleen op de Netgear Nighthawk mifi router kan zo'n externe 4G antenne aangesloten worden. Ook kan je met een externe 4G antenne vaak een nóg betere verbinding maken.

Controleer (vooral in het buitenland) de 4G dekking op de camping. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Bekijk deze externe 4G antennes met TS-9 aansluiting:

Bekijk alle 4G antennes.

Wifi van de camping versterken (optie 2)

Vaak is er een wifi netwerk op de camping waar je gebruik van kan maken. Helaas is het bereik hiervan vaak erg slecht.

De oplossing voor slecht wifi op de camping is om een zo goed mogelijke verbinding proberen te maken. Door de juiste antenne te gebruiken ontvang je een beter signaal. Zo kun je vaak ook bij slecht bereik nog een goede verbinding maken.

De Wifi Camp Pro van Alfa is speciaal voor deze situaties gemaakt. Deze antenne kan een veel sterker signaal versturen dan de antenne van bijvoorbeeld een telefoon, tablet of laptop. Een zwak wifi signaal van de camping is dan vaak geen probleem meer.

Bekijk deze wifi versterkers voor op de camping:

Alfa Wifi Camp Pro
Met speciale 9 dBi antenne
Antenne geschikt om buiten te plaatsen
Tot 300 Mbps
Advertentie
Alfa Wifi Camp Pro Mini
Met speciale 5 dBi antenne
Antenne alleen geschikt om binnen te plaatsen
Mogelijk om speciale richtantenne te gebruiken voor beste resultaat
Tot 300 Mbps

Ook kan het wifi van de camping erg traag zijn omdat tientallen mensen er gebruik van maken. Daarom wordt de snelheid van wifi op campings vaak beperkt. Zo wordt bandbreedte voor het bekijken van video's vaak beperkt omdat dit verbruik ten koste gaat van bandbreedte voor andere gebruikers. In dat geval is de enige oplossing een mifi router.

Tip: camping wifi delen

Op steeds meer campings kost het (erg veel) geld om gebruik te maken van het camping wifi netwerk. Met bovenstaande Alfa Wifi Camp oplossingen wordt het mogelijk om één wifi voucher te delen met meerdere apparaten. De voucher gebruik je namelijk alleen op de Alfa Wifi Camp om toegang te krijgen tot het wifi netwerk van de camping. Hierna zal de Alfa Wifi Camp een eigen wifi netwerk maken waarmee al je andere apparaten kunnen verbinden. Zo maken alle apparaten dus gebruik van dezelfde voucher.

Smartphone als wifi hotspot (optie 3)

wifi teken

In plaats van een mifi 4G router kun je ook een smartphone als wifi hotspot instellen. Hiermee kun je 4G data van de smartphone's simkaart delen met andere apparaten.

Omdat dit ook nadelen heeft is het minder geschikt voor langdurig gebruik en voornamelijk handig als tijdelijke oplossing. Een wifi hotspot vraagt namelijk veel van je smartphone's batterij. Daarom hebben mifi routers een grote en sterke batterij zodat hij meestal tussen de 6 en 9 uur mee kan gaan.

Ook hebben mifi routers vaak een grotere 4G antenne dan smartphones. Met een sterkere antenne kan een betere en snellere verbinding gemaakt worden. Dit heb je op veel (vooral buitenlandse) campings nodig omdat deze vaak meer afgelegen liggen waardoor er slecht 4G bereik is.

Beste data simkaarten

Het is handig om van te voren te weten hoeveel data je nodig hebt. Je kunt per app jouw datagebruik controleren op je telefoon. Vaak kom je erachter dat je helemaal geen Unlimited abonnement nodig hebt. Daarnaast is het bij prepaid simkaarten fijn dat je nooit onverwachts hoge kosten kunt maken.

Lees meer over mifi simkaarten of bekijk direct alle simkaarten.

Controleer altijd van te voren de 4G dekking op de camping. Bekijk de dekkingskaarten van providers in verschillende landen.

Satelliet internet (schotel) (optie 4)

satelliet internet schotel

De laatste optie voor internet op de camping is een satelliet verbinding. Voordeel van deze oplossing is dat je zelfs op de meest afgelegen plekken nog bereik kunt hebben. Een internet verbinding via de satelliet is alleen erg duur. De schotel kan honderden (zo niet duizenden) euro's kosten. Daarnaast heb je vaak een vrij duur maandabonnement nodig.

Ook is de verbinding traag omdat het signaal enorme afstanden moet overbruggen. De satelliet bevind zich namelijk op ruim 36 000 km hoogte.

Internet via de schotel is daarom voor de meeste mensen geen optie. De schotel is door veel mensen al vervangen door 4G internet.