Beste Wifi kanaal: onderzoek met Wifi Analyzer

6 minuten lezen

Wat is het beste WiFi kanaal? Dat verschilt voor iedereen. Het WiFi signaal is iets magisch: je kan het niet zien, maar het is er wel. Hierdoor is het vaak lastig te onderzoeken. De signalen meten kan wel. Met de juiste tools kan je het beste uit je WiFi halen.

Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten: van WiFi kanalen tot de signaal-ruisverhouding (signal-to-noise ratio) en de tools waarmee je het WiFi signaal onderzoekt én verbeterd.

Wat is dBm?

De WiFi Analyzer App

In de WiFi Analyzer app (voor o.a. Android, IOS, Windows en Mac) krijg je een duidelijk overzicht van de draadloze netwerken in jouw omgeving.

Het signaalsterkte van WiFi wordt gemeten in dBm. De dB staat voor decibel en de m voor milliwatt. Dit getal is altijd onder de nul. Hoe dichter je bij een WiFi punt staat, hoe hoger dit getal zal zijn.

RSSI is een andere term die je soms tegen komt. Het geeft eigenlijk hetzelfde aan als de dBm waarde. De naam RSSI geeft echter duidelijk aan dat het gemeten is vanuit het ontvangers-perspectief (jouw apparaat dus). Per apparaat kan de dBm namelijk verschillen. Een laptop beschikt over een veel grotere en sterkere antenne dan een smartphone of tablet. De laptop zal daarom op dezelfde plek een betere RSSI halen dan de smarthphone.

Hoe dichter de dBm bij de nul zit, des te beter het signaal te gebruiken is:

  • 0 tot -40 dBm: uitstekend
  • -41 tot -65 dBm: goed
  • -66 tot -75 dBm: matig
  • -75 dBm en lager: slecht

De optimale signaalsterkte

Voor een goede WiFi ervaring is over het algemeen een minimale signaalsterkte van -67 dBm nodig. Met andere WiFi netwerken in de buurt kan er veel storing aanwezig zijn. Dan is zelfs -67 dBm niet voldoende.

Om te berekenen of je last hebt van veel storing kan je de signaal-ruisverhouding berekenen.

Zendvermogen

Soms kan je het zendvermogen op een access point instellen. Het zendvermogen is een van de factoren die invloed heeft op het WiFi bereik. Verhoog je het zendvermogen, dan zal de RSSI / dBm op dezelfde plek beter zijn.

Zendvermogen instellen

Welk WiFi kanaal?

WiFi kan gebruikt worden op de 2.4 GHz en 5 GHz frequentie. Met de 2.4 GHz komt het WiFi bereik verder dan bij de 5 GHz frequentie. Maar op de 5 GHz frequentie is vaak veel minder storing aanwezig dan op de 2.4 GHz. Dat komt omdat er op de 5 GHz frequentie meer kanalen beschikbaar zijn.

De afweging tussen de 2.4 GHz en 5 GHz frequentie kun je dus het best zelf maken, op basis van je eigen ondervindingen.

2.4 GHz

De 2.4 GHz is de meest gebruikte frequentie. Er zijn hier 13 kanalen beschikbaar:

2.4 GHz kanalen, 22 MHz kanaalbreedte (802.11b)

Zoals je ziet overlappen veel kanalen. Als je bijvoorbeeld kanaal 1 en 2 gebruikt, dan veroorzaken ze onderling ruis. Door overlappende kanalen te gebruiken verpest je het WiFi signaal.

Professionals gebruiken daarom altijd de kanalen 1, 6 en 11. Deze overlappen niet, dus ze veroorzaken onderling geen ruis. Dat betekent dus dat er drie ‘schone’ kanalen zijn die ongestoord door elkaar heen kunnen lopen.

Kanaal 13 en 14 legaal te gebruiken?

In Europa mogen de kanalen 1 t/m 13 gebruikt worden. In Amerika zijn dat kanalen 1 t/m 11.

In Japan mag ook kanaal 14 gebruikt worden, mits dit voor 802.11b is.

Door deze verschillen in legaal te gebruiken kanalen moet je soms aangeven in welk deel van de wereld je bent. Op basis van deze instelling worden de kanalen beschikbaar op jouw access point. Soms is het niet mogelijk om dit aan te passen. Of een apparaat weigert verbinding te maken op kanaal 12 of 13.

Maar er zijn toch ook vier ‘schone’ kanalen? Plan 1, 5, 9 en 13

Als je nog van 802.11b gebruik maakt (dat komt uit 1999), dan zijn de kanalen 22 MHz breed (zoals in de afbeelding hierboven). Bij de opvolgers 802.11g (uit 2003) en 802.11n (uit 2009) zijn de kanalen 20 MHz breed. Hierdoor wordt door enkele aangeraden om kanaal 1, 5, 9 en 13 te gebruiken, omdat deze bij 20 MHz niet overlappen. Hierdoor heb je vier ‘schone’ kanalen in plaats van drie:

2.4 GHz kanalen, 20 MHz kanaalbreedte (802.11g/n)

Waarom men tóch kanaal 1, 6, 11 gebruikt

Bij de kanaalbreedte van 20 MHz overlappen kanaal 1, 5, 9 en 13 inderdaad net niet, maar de randen raken elkaar wel. Er zit nog geen 1 MHz ruimte tussen deze kanalen. In de praktijk zal het daarom alleen goed werken in de minst dichte omgevingen. Bij het 1, 6, 11 kanaalplan zit er 5 MHz ruimte tussen de kanalen:

2.4 GHz kanalen 1, 6 en 11, met 20 MHz kanaalbreedte (802.11g/n)


Daarnaast staat kanaal 12, 13 en 14 op sommige apparaten standaard uit, omdat het uit een gebied komt waar deze kanalen verboden zijn (zoals Amerika). Hierdoor loop je tegen compatibel problemen aan die erg moeilijk op te lossen zijn. Om deze redenen wordt aangeraden om gewoon de kanalen 1, 6 en 11 te gebruiken (zoals de meerderheid van de wereld doet).

Meer bandbreedte: Bonded Channel

Bij 802.11n kunnen twee kanalen van 20 MHz gecombineerd worden. Hiermee krijg je een bonded channel van 40 MHz breed. Dit zorgt ervoor dat er meer bandbreedte beschikbaar is.

40 MHz Bonded Channel bij 802.11n


Op de 2.4 GHz is er echter weinig ruimte voor een 40 MHz kanaal. In principe is er maar één ‘schoon’ 40 MHz kanaal beschikbaar: of 1+5, of 9+13. De rand van deze twee raken elkaar namelijk, waardoor ze alsnog kunnen storen.

Om bij 802.11n gebruik te maken van de 40 MHz bonded channel kan men het best de 5 GHz frequentie gebruiken. Hier zijn namelijk veel meer kanalen beschikbaar, waardoor je minder last hebt van ruis.

5 GHz

De 5 GHz frequentie is de toekomst voor het WiFi. Het nieuwe 802.11ac werkt alleen op 5 GHz. Dat komt omdat ac bonded channels van 20, 40, 80 en zelfs 160 MHz gebruikt. Omdat deze kanalen zo breed worden is het beperkte 2.4 GHz niet meer geschikt.

Toch is het niet zo verstandig dat iedereen 160 MHz gaat gebruiken. De kanalen zijn dan weer zo op (net zoals bij 2.4 GHz). We zullen dan weer tegen dezelfde problemen aanlopen als bij 2.4 GHz: veel interferentie en alles is bezet.

Wat is de Signaal-ruisverhouding?

Met de signaal-ruisverhouding bereken je of er teveel storing aanwezig is op jouw WiFi netwerk. Normaal gesproken is een signaalsterkte van minimaal -67 dBm goed genoeg. Maar wanneer er teveel storing is, is -67 dBm onvoldoende. In veel huishoudens heeft men hier last van, waardoor het WiFi niet goed werkt.

Nu je alles van WiFi kanalen weet, kan je het draadloos netwerk onderzoeken en verbeteren. Bereken de signaal-ruisverhouding door de interferentie van jouw signaalsterkte af te trekken.

Controleer nu jouw WiFi omgeving op stoorzenders. Doe dit op alle plekken in het huis waar jij het WiFi gebruikt.

Signaal-ruisverhouding berekenen

In het voorbeeld hieronder wordt de signaal-ruisverhouding berekend. De afbeelding komt uit de WiFi Analyzer voor Android (ook beschikbaar voor o.a. IOS, Windows en Mac).

Voorbeeld Signaal-ruisverhouding

Het WiFi netwerk ‘default’ in de figuur hierboven moet onderzocht worden. De signaalsterkte is -40 dBm. Om de signaal-ruisverhouding te berekenen zoeken we naar het sterkst overlappende signaal (dat dus de meeste ruis voor ons is). Op de afbeelding is dat de ‘Cisco_1142n’ met -62 dBm. Dit signaal wordt de noise floor genoemd.

De signaal-ruisverhouding is in dit geval: -40 – (-62) = 22.

De minimale signaal-ruisverhouding die we willen zien is 20. Alle uitkomsten boven de 20 is dus goed (hoe meer, hoe beter). Onze uitkomst van 22 geeft dus aan dat een signaalsterkte tot minimaal -67 dBm geen last zal hebben van de verstoring (ruis).

Minder dan 20?

Is de uitkomst van de signaal-ruisverhouding minder dan 20? Dan heeft jouw WiFi last van storing. Dit kan je op drie manieren oplossen:

  • Ruis elimineren: door de ruis weg te halen is het probleem opgelost. Vaak kan de ruis niet weggehaald worden, omdat het WiFi netwerk van je buren is.
  • Verander van kanaal: door naar een rustiger kanaal te veranderen heb je geen last meer van de ruis. In de WiFi Analyzer app kan je bekijken welk kanaal rustiger is. In het voorbeeld is er op kanaal 1 minder sterke ruis. Is dit bij jou niet, en heb je veel last van ruis op de 2.4 GHz frequentie? Dan los je de problemen op door over te stappen op de 5 GHz frequentie. Bekijk ruis op de 5 GHz frequentie door in de app bovenaan op 5 GHz te klikken (zie plaatje).
  • Meer zenders bijplaatsen: door een access point dichterbij te plaatsen zal de signaalsterkte vergroten. Als er dan een nieuwe signaal-ruisverhouding berekent word, zal dit waarschijnlijk wel boven de 20 uitvallen.

Kanaal wijzigen op access point

Het WiFi kanaal is eenvoudig te wijzigen op jouw access point. Hieronder passen we het kanaal aan op een Edimax Wireless Router.

Bekijk en vergelijk de top wifi access points.

In de handleiding van jouw access point / router staat beschreven hoe je het kanaal kan veranderen. Zoek dus op internet de handleiding van jouw type op. Het zal erg lijken op onderstaande stappen.

Stap 1: Wireless instellingen
Kies voor Wireless om de instellingen van het draadloos netwerk aan te passen.

Kies voor Wireless

Stap 2: Selecteer Basic settings
Kies voor de basic settings.

Kies voor Basic Settings

Stap 3: Kies een kanaal
Selecteer nu het kanaal dat je wilt gebruiken. Kies hierna voor Apply (toepassen).

Kies het kanaal

Een reactie plaatsen