WifiWeb.nl
Informatie over draadloos internet en andere elektronica

Beste slimme verlichting

4 minuten lezen

slimme verlichting

Er is veel keuze op het gebied van slimme verlichting. Het grootste verschil zit in hoe de verlichting werkt: met een bridge (ZigBee) of via het wifi netwerk bij jou thuis. Op deze pagina staan de verschillen en voordelen tussen deze slimme verlichting.

Ook kan slimme verlichting van verschillende fabrikanten soms samen gebruikt worden. Bij alle slimme verlichting op deze pagina staat met welk smart home systeem het (gedeeltelijk) werkt.

Beste slimme verlichting vergelijken

Er zijn verschillende soorten slimme verlichting. Zo werkt het bekende Philips Hue met een (ZigBee) bridge en de slimme verlichting van de Action gewoon op je wifi netwerk. De verschillen tussen deze systemen worden hieronder uitgelegd.

Lees ook over smart home hubs waarmee je met één app al je slimme apparaten in huis kunt bedienen.

Verlichting die werkt via bridge

Bij veel slimme verlichting wordt een bridge gebruikt (ookwel (verbindings)hub en gateway genoemd). Hierbij is alle verlichting draadloos verbonden met deze bridge. Ook koppel je jouw smartphone (en afstandsbediening of wandschakelaar) met de bridge via een app, zodat je de slimme lampen ermee kunt bedienen.

De bridge maakt een draadloos netwerk aan waar de lampen mee verbinden. Tegenwoordig is dit in de meeste gevallen een ZigBee netwerk. ZigBee is vergelijkbaar met wifi, maar dan speciaal bedoelt voor slimme apparaten omdat het bijvoorbeeld veel energiezuiniger werkt.

Hieronder staan de beste slimme verlichtingssystemen die werken met een bridge:

werkt met Google Home Assistant
werkt met Apple Homekit
werkt met Amazon Alexa
werkt met Philips Hue
werkt met Homey
werkt met IFTTT
werkt met Samsung SmartThings
werkt met Google Home Assistant
werkt met Amazon Alexa
werkt met Philips Hue
werkt met Homey
werkt met IFTTT
werkt met Samsung SmartThings
Advertentie

ZigBee maakt het meestal mogelijk om lampen van verschillende fabrikanten te combineren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een goedkope IKEA Trådfri lamp (die werkt op ZigBee) toevoegen aan de bridge van een Philips Hue systeem. Je kan dan dus de IKEA lamp met de Philips Hue app bedienen.

Daarnaast werkt het bedienen van deze soort slimme verlichting zonder internet. Soms is zelfs de bridge niet noodzakelijk. Veel ZigBee lampen kunnen namelijk ook via bluetooth bediend worden met je smartphone of een afstandsbediening.

Meer (betaalbare) slimme lampen

Omdat bovenstaande systemen met een ZigBee bridge werken, kan je dus meestal ook slimme ZigBee lampen van andere fabrikanten gebruiken. Dit kan de slimme verlichting een stuk betaalbaarder maken. Hieronder staan een aantal goedkope slimme lampen die meestal werken met bovenstaande bridge systemen:

Soms werkt de ZigBee lamp niet (helemaal) goed met een bridge van een andere fabrikant, of werken alleen sommige functies niet zoals Hue scenes. Dat is één van de redenen om niet verschillende merken te combineren, maar het kan een hoop geld besparen!

Verlichting die werkt via wifi

Steeds meer slimme verlichting werkt op wifi. Het voordeel hiervan is dat je geen apart apparaat (bridge) nodig hebt. De lamp kan je bedienen met een smartphone. Hiervoor moet de lamp natuurlijk wel binnen een goed bereik van het wifi netwerk zijn. Een goed wifi netwerk in huis is dus belangrijk.

Als je lampen van verschillende merken gebruikt heb je normaal gesproken voor elk merk een aparte app nodig om de lamp te bedienen. Het is ook mogelijk om verschillende merken met één app te bedienen.

Dit zijn de beste slimme verlichting die werken via wifi:

Verschillende merken gebruiken

Zoals eerder beschreven kun je vaak lampen van verschillende fabrikanten gebruiken in één systeem. Bij slimme verlichting dat werkt met een bridge systeem kan je dan bijvoorbeeld een (goedkopere) IKEA lamp gebruiken met Philips Hue. Je hebt dan geen extra bridge of app nodig van de andere fabrikant. Bekijk betaalbare slimme lampen voor een bridge systeem.

Bij slimme lampen die werken op wifi heeft normaal gesproken ieder merk een eigen app waarmee je de lamp kunt bedienen. Het is ook mogelijk om alle merken met één app te bedienen door gebruik te maken van een smart home hub.

Omdat verschillende merken niet altijd volledig op elkaar afgestemd zijn moet je in sommige gevallen toch de app van de fabrikant gebruiken om problemen te voorkomen. Anders kun je bij het combineren van verschillende fabrikanten het volgende ervaren:

  • soms werken niet alle (geavanceerde) functies, bijvoorbeeld het wisselen tussen Hue scenes werkt niet goed.
  • gekleurd licht van verschillende merken komt niet 100% overeen (kan storend zijn bij gebruik in dezelfde ruimte).
  • andere vreemde problemen, zoals: knipperen, erg traag reageren of ineens veranderen naar de standaard kleur.

Smart home hub

Normaal gesproken heb je voor elke fabrikant dus een aparte app nodig. Een smart home hub maakt het mogelijk om alle slimme apparaten in huis te bedienen met één app. Zo kun je dus bijvoorbeeld de slimme lampen die werken met een bridge systeem én wifi lampen van verschillende merken bedienen met één app (van de smart home hub).

Ook wordt het hiermee mogelijk om verschillende slimme apparaten op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door in te stellen dat slimme verlichting moet branden als er beweging is gedetecteerd door de slimme deurbel of bewegingssensors en dat ook de slimme camera begint met beelden opnemen.

De slimme apparaten moeten hiervoor wel allemaal de smart home hub ondersteunen. De beste (meest ondersteunde en bekendste) smart home hubs zijn: Google Home Assistant, Amazon Alexa en Homey.

Bekijk deze smart home hubs die door de meeste slimme producten worden ondersteund:

Bekijk alle smart home hubs.

Oude lampen slim maken

Het is natuurlijk zonde om je oude lampen die het nog doen weg te gooien (tenzij het energieslurpende gloei- of halogeenlampen zijn). Door gebruik te maken van een slimme fitting kan je bijvoorbeeld een oude of bijzondere (retro) lamp slim maken.

Bekijk deze slimme fittingen:

Daarnaast bestaan er slimme stekkers waarmee je alle lampen (en andere apparaten) slim kunt maken. Hiermee kan je soms ook het energieverbruik meten.

Lees meer over slimme stekkers of bekijk alle slimme stekkers.