Wifi opzetten of een bedraad netwerk uitbreiden met wifi

4 minuten lezen

Bedraad netwerk uitbreiden met wifi, kan dat? Dat is zeker mogelijk, en zelfs erg gemakkelijk. Je hebt hiervoor alleen een access point nodig. Op deze pagina vertellen we precies wat je moet doen. Na het volgen van de instructies kan je zelf een veilig en goed werkend wifi punt plaatsen.

Heb je een specifieke vraag die niet op deze pagina beantwoord wordt? Vraag het in de reacties.

Wifi opzetten

Om met je smartphone gebruik te maken van internet moet je verbinden met een wifi netwerk. Heb je nog geen wifi netwerk? Dan kan je eenvoudig een eigen wifi opzetten. Hiervoor heb je een access point nodig. Dit apparaat kan het bedraad internet omzetten naar wifi.

Het access point sluit je met een netwerkkabel aan op jouw modem / router. Via deze weg kan er verbinding worden gemaakt met het internet. Bekijk onderstaande afbeelding maar.

router/modem - netwerkkabel - access point - smartphone
Bedraad netwerk Uitbreiden met Wifi

Liever geen kabel trekken? Gebruik dan wifi via het stopcontact.

Wifi opzetten is dus erg eenvoudig. Nadat je alles hebt aangesloten heb je al een werkend draadloos netwerk. Werkelijk iedereen kan dus een eigen wifi punt opzetten.

Een lastigere vraag is: welk access point kies je? Er zijn namelijk zoveel verschillende access points te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarnaast wil je niet dat iedereen van jouw wifi netwerk gebruik kan maken. Daarom kan je het wifi beveiligen met een wachtwoord. Zonder dit wachtwoord kunnen mensen met kwade bedoelingen jouw wifi niet meer misbruiken. Dat is wel zo prettig.

Lees dus liever nog even verder op deze pagina.

Wat heb je nodig om wifi op te zetten?

Een wifi punt opzetten kan met de volgende onderdelen:

  • access point
  • netwerkkabel (vaak meegeleverd met het access point)

Het access point zal je dus aan moeten sluiten op jouw modem / router. Hierdoor kan je eenvoudig het bedraad netwerk uitbreiden met wifi. Bij het access point wordt hiervoor vaak al een (vrij korte) netwerkkabel meegeleverd.

Let op dat het access point ook stroom nodig heeft. Het access point zal dus in de buurt van een stopcontact komen.

Welk Access Point?

In principe kan je alle merken access points gebruiken. De één presteert wat beter dan de ander, maar over het algemeen is het allemaal hetzelfde. Maakt jou de prestaties van het wifi en het installatiegemak niet veel uit? Dan hoef je alleen op de prijs te letten.

Bekijk eens de volgende access points. Het merk Ubiquiti is iets duurder en biedt een hogere wifi snelheid. In dit artikel gebruiken we de Linksys die wat goedkoper is en iets mindere prestaties biedt.

ubiquiti access point

Ubiquiti

Ubiquiti maakt professionele access points voor een betaalbare prijs. Deze access points hebben hoge prestaties. Ze zijn dus goed geschikt als je veel eist van het wifi.

linksys access point

Linksys

In dit artikel gebruiken we een Linksys WAP300N access point. Dit is een goedkoper access point. De maximale snelheid ligt daarom iets lager, maar het wifi werkt wel gewoon goed.

Wifi toevoegen: de beste plek

Het best kan je een wifi punt toevoegen op een centrale plek in de ruimte waar je wifi wilt. Hierdoor kan het wifi signaal zo goed mogelijk verdeeld worden en krijg je de meeste en beste dekking. Bekijk dus van te voren goed waar je het access point gaat plaatsen.

Soms is het niet mogelijk om het wifi punt midden in een ruimte te plaatsen. Dat is geen ramp: het wifi zal waarschijnlijk gewoon in de hele ruimte werken. De dekking is alleen minder goed verdeeld. Dat had voorkomen kunnen worden als er over nagedacht was. Bekijk het verschil op de afbeelding hieronder maar.

verschil in dekking bij centraal geplaatst en in een hoek geplaatst. centraal geplaatst verdeeld de dekking beter.
Beste locatie Wifi access point voor de meeste Wifi dekking (voorbeeld)

Schat van te voren jouw wifi bereik in. Bekijk het bereik van wifi.

Instellen van Wifi access point

Nadat het wifi access point is toegevoegd heb je direct een werkend draadloos netwerk. Het is dus niet per se nodig om het wifi punt in te stellen. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Het wifi beveiligen is namelijk wel wenselijk. Zo kunnen mensen met kwade bedoelingen geen misbruik maken van jouw open wifi verbinding.

Het instellen van een access point is erg simpel. In de gebruikershandleiding van het access point staat altijd genoeg informatie om je op weg te helpen. We gaan hieronder de stappen langs.

We gaan hieronder het access point instellen. Het draadloos netwerk gaan we eerst beveiligen en daarna optimaliseren.

Access Point benaderen en instellen

Zorg ervoor dat het access point is aangesloten (sluit eerst de netwerkkabel aan en stop daarna de stekker in het stopcontact).

Om het access point in te stellen moeten we het IP-adres opzoeken dat hij gekregen heeft. Met een programma zoals IP Scanner is dit erg makkelijk te vinden. Download en installeer dus eerst IP scanner op een computer die verbonden is met hetzelfde modem / router als het access point.

Open het programma en klik op scannen. Het Linksys access point hebben we binnen enkele minuten gevonden:

IP adressen scannen op het netwerk met Advanced IP Scanner.
IP adres van het access point achterhalen

Open nu een browser en ga naar het IP adres dat je gevonden hebt. In ons geval dus 10.100.50.251.

Je krijgt nu een inlogscherm te zien. De standaard inloggegevens staan altijd in de gebruikershandleiding van het access point. Bij de WAP300N laten we de gebruikersnaam leeg, en vullen we bij wachtwoord admin in.

inloggen op de beheeromgeving van het access point
Inloggen op de beheeromgeving van het access point

Dat was best makkelijk toch? Nu kunnen we het access point instellen!

Beveiligen en optimaliseren

Beveiligen
Eerst gaan we het access point beveiligen. Klik op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘WLAN-beveiligen’. We kunnen nu het wifi wachtwoord wijzigen, dat hierna gebruikt moet worden om op het wifi te komen.

Kies voor ‘WPA2 Personal’ en voer een wachtwoord in voor jouw wifi. Klik hierna op ‘Instellingen opslaan’ om de wijzigingen op te slaan.

wifi wachtwoord wijzigen. beveiligingsmodus wpa2 personal
Wifi wachtwoord wijzigen

Het wifi is nu beveiligd met een wachtwoord!

Optimaliseren
Als je wilt kun je het wifi netwerk nu nog optimaliseren. Het wifi werkt namelijk minder goed als het last heeft van storing. Kies daarom voor een rustig kanaal. Bekijk welk kanaal in jouw omgeving rustig is.

Klik in de browser weer op ‘Instellingen’ en hierna op ‘Standaardinstellingen WLAN’. Hier kunnen we het wifi punt een naam geven en het kanaal wijzigen. Nadat je hier wijzigingen hebt aangebracht klik je weer op ‘Instellingen opslaan’.

wifi naam wijzigen en wifi kanaal wijzigen
Wifi naam en kanaal wijzigen

Klaar! Je hebt nu een wifi punt opgezet met een access point. Het wifi is beveiligd (met een wachtwoord) en geoptimaliseerd (het rustigste kanaal is gekozen).

Een reactie plaatsen