Chromecast informatie

4 minuten lezen

Met Google Chromecast maak je elke televisie een stuk slimmer. Chromecast maakt het mogelijk om allerlei media weer te geven op de tv. Zo kun je bijvoorbeeld aan bezoek je vakantiefoto's vanaf je telefoon laten zien op de televisie. Of Netflix, Youtube of andere video's vanaf je smartphone streamen naar de tv.

Op deze pagina staat allerlei informatie over de chromecast. Ook wordt duidelijk wat de verschillen zijn tussen de chromecast varianten.

Welke chromecast kopen?

Chromecast bestaat al enige tijd waardoor er verschillende versies te koop zijn. Ze verschillen voornamelijk in beeldkwaliteit (wat natuurlijk het belangrijkste is).

Chromecast met Google TV
Ondersteunt tot 4K Ultra HD + HDR beeldkwaliteit op 60 fps (beelden p/sec)
Ondersteunt tot wifi 5 snelheid (802.11ac), zowel 2.4 als 5 GHz
USB-C poort
Ondersteunt Google cloud gaming service (Stadia)
Met Google TV
Met afstandsbediening
Advertentie
Chromecast V3
Ondersteunt tot 1080p Full HD beeldkwaliteit op 60 fps (beelden p/sec)
Ondersteunt tot wifi 5 snelheid (802.11ac), zowel 2.4 als 5 GHz
Micro USB poort
Kan werken op stroom van USB poort van bijvoorbeeld de tv (dus stopcontact niet vereist)

Daarnaast is er de chromecast met Google TV. Hiermee tover je elke 'normale' tv om naar smart tv. Kijk wat Google TV precies is.

Met Google TV is het makkelijker om leuke content te vinden dankzij slimme Google algoritmen. Het kan content weergeven van verschillende diensten in één overzicht (zoals bijvoorbeeld Netflix en Disney). De chromecast met Google TV kun je ook bedienen met de meegeleverde afstandsbediening in plaats van je telefoon.

Voorheen was er ook de Chromecast Audio, waarmee je muziek kon afspelen. Deze is vervangen door de Google Nest Mini: een speaker die je kunt besturen met je stem (spraakgestuurd) of telefoon. De Nest Mini kun je ook koppelen met chromecast zodat je spraakgestuurd media kunt afspelen op tv.

Hoe werkt chromecast?

De chromecast sluit je aan op de HDMI poort van je televisie. Hierna verbind je in enkele eenvoudige stappen de chromecast met jouw wifi netwerk. Hierdoor is de chromecast te vinden voor andere apparaten en kun je ernaartoe streamen.

Je kunt ook de chromecast zonder wifi gebruiken.

chromecast icoon

Nu kun je van alles afspelen op de chromecast. Dit kan door in de YouTube / Netflix / Videoland / NPO / (noem maar op) app te drukken op het 'chromecast icoontje' (hier rechts afgebeeld). Nu zullen de beelden afgespeeld worden op de tv via de chromecast.

Het is ook mogelijk om het beeldscherm van je computer op de televisie weer te geven met de chromecast, foto's op de tv te bekijken en er zijn speciale chromecast games.

Kwaliteit beeld verbeteren

De beeldkwaliteit van de chromecast is bijna altijd prima. Maar soms heeft de chromecast geen goede verbinding, bijvoorbeeld door een slecht wifi bereik. Of het wifi is niet snel genoeg om de 4K kwaliteit over te brengen.

In deze gevallen kun je natuurlijk het wifi versterken om de kwaliteit te verbeteren. Heb je al een thuisnetwerk aangelegd? Dan is het nog beter om de chromecast met een netwerkkabel aan te sluiten. Zo krijg je de beste beeldkwaliteit en heb je geen last van haperingen.

Bij de Chromecast Ultra kun je een netwerkkabel aansluiten op de voedingsadapter. Andere chromecasts hebben deze luxe niet, maar hierbij kan een compatibele ethernet adapter aangesloten worden zoals hieronder.

Foto's op tv bekijken

Chromecast kan ook gebruikt worden om foto's weer te geven op een televisie. Vanuit de Google Foto's app kun je bij instellingen kiezen om de foto's via de chromecast te laten zien.

Chromecast games (spellen)

Er zijn veel apps die je kunt gebruiken met de chromecast. Dit loopt uiteen van TV en muziek apps, tot sport. Maar er zijn ook speciale games voor chromecast. Bekijk alle Chromecast apps.

Daarnaast heeft Google een eigen Cloud Gaming service (Stadia).

Gastmodus (zonder wifi)

Normaal gesproken werkt de chromecast via een wifi netwerk. Maar ook zonder wifi kun je chromecast gebruiken. In dat geval kun je jouw telefoon direct verbinden met de chromecast om zo beelden te streamen. Hiervoor moet je de chromecast instellen in gastmodus met de Google Home app.

Bij de gastmodus kan elk apparaat naar de chromecast streamen, zonder met een wifi netwerk verbonden te zijn.

Laptop scherm delen/casten op tv

Het is ook mogelijk om het scherm van je computer op de televisie weer te geven. Hiervoor heb je enkel de Google Chrome browser nodig. Dit werkt dus op elk apparaat met een Google Chrome browser (Windows desktop of laptop, Macbook, Linux, etc.).

Om je beeldscherm te casten op de tv:

  1. Open het menu in de Google Chrome browser en kies in dit menu voor 'Casten...'.
  2. Selecteer de Chromecast waar je jouw computerscherm op wilt weergeven.
  3. Selecteer bij 'bronnen' of je het volledige scherm wilt delen, of alleen het Google Chrome tabblad.

In onderstaande video wordt dit gedemonstreerd.